REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.2° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.2° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Armata Română cumpără în regim de urgență cantități uriașe de muniție pentru unitatea militară de la Murfatlar

Armata Română cumpără în regim de urgență cantități uriașe de muniție pentru unitatea militară de la Murfatlar

Andreea POPA 11 octombrie 2023 | 00:00 73146

Armata României cumpără în regim de urgență muniții în valoare de peste jumătate de miliard de lei, iar o bună parte din acestea va fi depozitată în Constanța, la Murfatlar. Achiziția se face prin licitație restrânsă, caracterul de urgență fiind motivat de războiul care se desfășoară la granița României, dar și de, atenție, „deficiențele majore în gradul de completare a stocurilor de muniție” constatat de MApN. Altfel spus, România a rămas fără stocuri de muniții, cu un război brutal dus de Rusia la câțiva metri de granițele noastre. 

Armata Romana cumpara in regim de urgenta cantitati uriase de munitie pentru unitatea militara de la Murfatlar

Armata Română va cumpăra de urgență proiectile explozive cu bătaie mărită și de trasor în valoare de 100 de milioane de euro, prin două licitații restrânse inițiate acum câteva zile și care au ca termen de finalizare sfârșitul acestei luni. Muniția va fi depozitată la Murfatlar (Constanța) și Păulești (Prahova).

Prima licitație restrânsă a fost inițiată pe 5 octombrie 2023 și are ca termen limită de depunere a ofertelor data de 24 octombrie 2023, potrivit datelor publicate de Ministerul Apărării – Unitatea Militară 02550 București pe SEAP.

Prin această procedură Armata vrea să cumpere maxim 200.000 de lovituri calibrul 35x228 mm cu proiectil exploziv incendiar, trasor (HEI-T), cu o valoare estimată de 250.000.000 lei, fără TVA. Durata de derulare a contractului va fi de 40 de luni, iar muniția va fi depozitată la Păulești, în județul Prahova.

Armata Romana cumpara in regim de urgenta cantitati uriase de munitie pentru unitatea militara de la Murfatlar

A doua licitație restrânsă a fost declanșată pe 6 octombrie 2023 și are ca termen de depunere a ofertelor data de 26 octombrie 2023. MApN vrea să achiziționeze astfel maximum 2.600 de lovituri reactive de calibru 122 mm cu proiectil exploziv, cu bătaie mărită, în valoare totală de 227.897.800 lei, fără TVA. Durata de derulare a contractului va fi de 60 de luni. Munițiile astfel cumpărate vor fi depozitate la Păulești și la Murfatlar, în Constanța, adică în imediata apropiere de războiul dus de Rusia în Ucraina.

Armata Romana cumpara in regim de urgenta cantitati uriase de munitie pentru unitatea militara de la Murfatlar

România are „deficiențe majore în gradul de completare a stocurilor de muniție”

La data redactării acestui articol nicio ofertă nu a fost încă depusă pentru jumătatea de miliard de lei pusă de urgență la bătaie de Armata României. În total, MApN se grăbește să cumpere muniție de război în valoare de 568 milioane lei, cu tot cu TVA, echivalentul a peste 113 milioane de euro- una dintre cele mai mari achiziții din ultimii ani.

Dincolo de necesitatea impusă de războiul dus de Kremlin practic la granița și uneori chiar pe teritoriul României, există în documentele oficiale și o precizare extrem de neliniștitoare. Astfel, MApN spune negru pe alb că România a rămas fără muniții, potrivit unor documente citate de Profit.

Armata Romana cumpara in regim de urgenta cantitati uriase de munitie pentru unitatea militara de la Murfatlar

Astfel, în documentația explicativă depusă de MApN se arată: „Caracterul de urgență al achiziției este determinat, pe de o parte, de situația existentă în proximitatea granițelor României, cu consecințe care vizează sporirea capacității de apărare a teritoriului național, și pe de altă parte de deficiențe majore în gradul de completare a stocurilor de muniție pentru categoria de forțe și instruirea militarilor”.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dc trebuie sa stie toata lumea unde depozitam munitia?
0
0
Sigur nu cumpăra pentru " slava Ucraina " ??
2
2
Pana acum 10 ani sr gandeau la pensie mereu ultimi afla ca trebuie sa se inarmeze va trebui sa aflam dupa iliescu care a refuzat sistematic inzestrarea tari cine au mai fost dupa el dar si multi generali adormentati
0
2
Nu este o țară de cacao r*mânia!condusă de cine nu trebuia!din 89!
1
1
Nu credeți că prea multă transparență este periculoasă ?
4
0
r*mânia cumpără muniţie?!?!?Ce ţară de "cacao"!TŢară membră NATO care nu e în stare să-şi producă singură nici măcar minimul necesar.Pleci la război cu muniţie cumpărată
1
4
Pai dacă am dat- o fraților ucrainieni asa ne trebuie!Mai avem un pic și intram în război cu Rusia ca asa vrea un drogat și un nebun... lumea a ajuns sa depindă de ei...
6
10
Că știriști sunteți de toată jena. Indiferent de decizie, nu aveți, in contextul actual motiv sa faceți public un subiect care este, strict, de prevenție.
7
5
Nu vă supărați! Atâtea informații în acest articol care după mine ar trebui să fie secrete! La ce-i folosește omului de rând ca mine de exemplu să știu eu ce cumpără armata și unde depozitează ? Eu când am făcut armata,aceste informații erau secrete! Dar asta a fost în ani 80 !
9
5
Și cine va folosi muniția
0
5
Armata romana cumpără muniție pentru ucraina
9
6
Bravo
1
1
Cât din aceasta sumă reprezintă prețul acestei muniții ...de obicei se plătesc de zeci de ori mai mult decât prețul real...jalnică armata cu o p*****lă organizare...
3
2
La un calcul simpla o lovitura de 122 costa 17000 $ deci ori este scris greșit (s au mancat zerouri in redactie)ori ne cred prea p****i....
1
5
Este cea mai mare prostie și tâmpenie să se publice asemenea informații ( dacă nu sunt minciuni sau dezinformări voite ) care trebuie să fie secrete de Stat, mai ales în situații ca astea in care suntem astăzi, în stare de război la granite . Parcă v-am luat Dumnezeu mințile și la generali și la ziariști, dacă le-ați avut vreodată !
16
6
Taman' bine, lângă centrala de la Cernavodă. Nu mai dau ăia cu nuclera, "greșesc țina cu o dronă din aia precisă..." în depozitul ăsta, le-am spus și unde este...
8
2
Asemenea informații daca se publicau din greșeală autorii erau premiați cu o vizita(foarte scurta) in fața plutonului de execuție!
12
4
Până ac ce au făcut? Neglijenta
4
1
Nu dați și coordonatele GPS? Ai mai fost niște guralivi care au spus la o conferință de presă în timpul ww2 ca minele japoneze explodează pea sus și le-au făcut sa explodeze mai jos...
7
3
Deficiente de conpletare, tradus, s-a dat ucrainei.
7
4
Problema este bine de rezolvat dar, sa nu fie la fel ca în cazul "celebrelor fregate Ferdinand si Maria, nici in ziua se azi apte de luptă reală, doar de sperietoare ...", adica, sa cumparam "lucruri de care vor altii sa scape ", pentru ca politicienii r*mâni sunt meseriași sa ne cheltuie banii pentru buzunarele altora.
10
1
Vorbim de deficiente în armată , pornim de la personalul militar ,aeronave ,nave maritime și fluviale ,antiaeriana ,tancuri și tot ce tine de armată și apărare, suntem vai de noi !
6
5
E bine ca anunțați unde depozitați muniția!
10
2
Spălare de bani ...
7
2
Fabricile r*mânești nu au mai primit o comanda de muniție de la Armata r*mână de peste 10 ani. Licitații nu se fac la muniții, astea se comanda in tara și armata, guvernul și politicienii trebuie sa asigure toate condițiile caaceste capacități sa existe.
12
1
Ăștia sunt tâmpiți? Unde sunt fabricile de armament? Le-au vândut arabilor?
18
1
Nu înțeleg de ce trbuie să dați in articol locațiile unde se va depozita muniția. Mă puteți lămuri?(Cui îi folosește?)
23
7
Muniția cal. 35 mm, probabil pentru tunuri Gepard, se poate comanda doar în Elveția. Proiectilele reactive cal. 122mm,pe care le producea și industria militară din r*mânia, dar numai avem industrie, și astea se vor importa, poate din Polonia, ori SH din foste țări socialiste. În cazul muniției SH trebuie cunoscut cînd a fost fabricată pentru că în timp pulberile de azvirlire își pierd calitatea.
13
1
Muniția e buna, dar mai buna este educația neamului in spirit patriotic, naționalist. După cum s- a văzut, evreii din diaspora s-au dus în Israel să-și apere tara. E vorba despre războiul întregului popor! Vi se pare cunoscuta sintagma?
18
4
Aceste locații sunt cele pe care le avem de zeci de ani, locații pe care le aveam și când eram în Tratatul de la Varșovia. Nu e nimic secret,
8
4
Nu cred că astea sunt informații care trebuiau publicate.Preț,cantitate,și colac oeste pupăză unde le depozitează.Miroase a trădare de la o poștă!
20
4
În Primul rând...NU MAI SUNT OAMENI....Unii am ieșit la pensie...alții ( Mulți, din păcate..) ..au DEMISIONAT.....ASTA NU LE DA DE GÂNDIT ....ȘEFILOR ( cu Prea Multe stele) .din Armată??
16
2
Ati eliminat stagiul militar tehnica de aparare ati facut-o fier vechi acum cautati acul in carul cu fin mai si divulgati secretele de stat pai se vede ce tot am votat din 89 pina in prezent
30
8
A venit cersheski si a doua zi romania cumpara in regim de urgenta armament. Ce coincidenta a dracului. Mwe cu kkt nenorocitilor! Sa dea domnu sa crapati in chinuri!
26
25
A dat drumu Putinistanu la robinetu cu boți rusnaci
15
11
Din cate stiam, depozitul de munitie de la Murfatlar era secret...insusi existenta lui trebuia sa fie secreta
22
10
Pentru ce mai cumpără?În caz de război fugim cu toții. O lăsăm pe sosoaca să-i primească cu pâine și sare.Si cu gaura ei mare
20
10
este drept ca in ziua de azi mijloacele de spionaj sau perfectionat, dar sa faci public ca ai sa cumperi armament, munitie...ce dement a dat informatiile?
20
5
pe a noastra am dat o moca la ucrainieni si acum ...largim gaura!
21
21
Plavanu a facut niste miscari cu americanii si ucrainienii, cred vom fi carne de tun !
22
26
Risipa de bani pentru o clauza pierduta
19
19
A început "Zelenskiada" la ordinul NATiOSUAistilor!!!! Rromanicca este pupindosista!
31
27
Bani aruncati degeaba
15
25
Daca te uiti la filmele despre al WW2 ale regizorului Sergiu Secu Revolutionar de False Flags si la armata Ro din ziua de azi nu poti sa iti dai seama daca e cu recuzita sau cu arme adevarate?Tanchetele alea sunt de la "Lovilutia din 89" ? Le-ati scos iar?Ca "Balerina " iarna era MosCraciun Traveu
10
14
Pai e bine. Eu nu locuiesc acolo.
2
18

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468