REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Aspirina ar putea crește șansele de supraviețuire în cancerul de sân

Aspirina ar putea crește șansele de supraviețuire în cancerul de sân

Replica API 9 iulie 2020 | 00:00 853

Un studiu publicat de revista de științe medicale Cancer arată că aspirina crește șansele de supraviețuire ale unor pacienți diagnosticați cu cancer de sân, dar… crește și riscul de mortalitate, pentru alții, scrie ziarmedical.ro

Pentru unele femei, acest antiinflamator poate fi o armă eficientă împotriva cancerului de sân. Potrivit unui studiu publicat în Cancer, o revistă interdisciplinară a American Cancer Society, pacienții (pacientele) cu cancer de sân care au luat aspirină în mod regulat înainte de instalarea și diagnosticarea bolii au o șansă mai bună de supraviețuire.

Inflamația cronică joacă un rol cheie în dezvoltarea mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, afirmă cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill. Aspirina este un medicament antiinflamator nesteroid major cu proprietăți antiinflamatorii, iar studiile sugerează că administrarea aspirinei poate reduce riscul de deces, în cancerul de sân.

Pentru a determina rolul aspirinei în cancerul de sân, autoriul studiului au analizat consumul de medicamente la 1266 de femei diagnosticate cu o tumoare la sân între 1996 și 1997. La sfârșitul anului 2014, 202 dintre acestea au murit de cancer, în timp ce 476 au murit din alte cauze.

Studiul a mai relevat că în cazul pacientelor cu un anumit profil genetic, riscul de deces din cauza cancerului care a scăzut cu până la 40%, dacă au luat cel puțin o aspirină pe săptămână, în ultima jumătate de an, înainte de diagnostic.

Din păcate, studiile au relevat și reversul: în cazul pacientelor cu un alt profil genetic, în aceleași condiții de consum de aspirină înainte de diagnostic, riscurile de deces din cauza cancerului au crescut.

Diferențele dintre cele două tipuri de reacții provin din „metilare”, o modificare chimică prin care se activează sau se dezactivează anumite procese genetice, între care și cele care duc la moartea celulelor. Cu alte cuvinte, consumul de aspirină provoacă modificări chimice în ADN-ul din sânge și din tumoră, modificări care pot duce fie la repararea celulelor (în cazul primului profil genetic amintit), fie accelerarea deteriorării celulelor (în cazul celui de al doilea profil genetic).

Echipa de cercetători recunoaște că e nevoie de o cercetare suplimentară, pentru a determina mai precis impactul potențial al aspirinei asupra femeilor cu cancer de sân, pe baza profilului lor de metilare ADN.

Pe viitor, dacă cercetările suplimentare confirmă rezultatele de acum, aspirina ar putea folosită eficient în prevenția cancerului de sân (și a altor cancere) și în reducerea riscului de mortalitate în cazul acestor cancere.

Persoanele care au avut cazuri de cancer în familie, pot face o analiză a profilului de metilare ADN și, în funcție de rezultat, pot face sau nu un tratament preventiv de lungă sau scurtă durată cu aspirină. Totul însă sub supravegherea directă a unui medic.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920