REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Astaxantina, un compus prezent în somon, păstrăv şi alge, util în prevenirea bolilor de inimă?

Astaxantina, un compus prezent în somon, păstrăv şi alge, util în prevenirea bolilor de inimă?

Replica API 28 august 2020 | 19:41 1079

Astaxantina este un carotenoid care se găsește în somon, păstrăv, alge. Suplimentele alimentare cu astaxantină par să aibă beneficii pentru sănătatea inimii și să combată durerile articulare.

Uleiul de pește care conține acizi grași Omega-3 nu este singurul lucru din oceane care poate contribui la starea noastră bună de sănătate. Se pare că un antioxidant, astaxantina, pigment carotoneoid care se găsește în alge, creveți, păstrăvi și alte creaturi marine, are multe beneficii pentru sănătate. Administrarea de suplimente alimentare cu asataxantină a fost asociată cu o piele mai sănătoasă, o inimă mai sănătoasă, cu ușurarea durerilor articulare și poate avea chiar un viitor în tratamentul cancerului, scrie doc.ro.

După cum poate știi deja, antioxidanții sunt benefici pentru organism. Proprietățile antioxidante ale astaxantinei oferă sursa principală a beneficiilor pentru sănătate ale acestui supliment, în special atunci când este utilizat ca adjuvant în tratamentul cancerului. Utilizarea astaxantinei a fost asociată cu îmbunătățirea fluxului sangvin și reducerea stresului oxidativ la fumători și la persoanele supraponderale. Un studiu comparativ care a inclus astaxantina și alți carotenoizi a arătat că acest supliment prezintă cea mai mare activitate antioxidantă împotriva radicalilor liberi.

Astaxantina, utilă în tratarea cancerului

Datorită proprietăților sale antioxidante, s-au făcut multe cercetări cu privire la modul în care astaxantina ar putea ajuta la tratarea diferitelor tipuri de cancer. Un studiu¹ a descoperit că, în tratamentul cancerului de sân, astaxantina are beneficii pe termen scurt și lung, inclusiv în reducerea creșterii celulelor canceroase la nivelul sânului. Costul ridicat al astaxantinei purificate a limitat utilizarea în studii ulterioare și în tratamentele împotriva cancerului.

Astaxantina contribuie la netezirea ridurilor

Astaxantina poate fi folosită topic pentru o piele sănătoasă. Cercetări recente au arătat că, dacă se combină doze topice și orale de astaxantină, acest lucru poate ajuta la netezirea ridurilor, la reducerea petelor de vârstă și la menținerea hidratării pielii. Rezultate pozitive au existat atât la bărbați, cât și la femei, dar este nevoie de mai multe studii pentru a confirma aceste descoperiri.

Astaxantina poate crește rezistența fizică

S-au făcut multe studii asupra modului în care astaxantina poate influența rezistența organismului, precum și nivelul de oboseală după exercițiile fizice. Studiile² efectuate pe șoareci arată că acest supliment poate stimula utilizarea acizilor grași de către organism, ceea ce ajută la mărirea rezistenței și la prevenirea leziunilor musculare și scheletice.

Până în prezent, însă, nu există dovezi științifice pentru efectele pe care astaxantina le-ar putea avea asupra oamenilor. Un studiu în care au fost incluși subiecți umani nu a găsit niciun beneficiu în urma administrării suplimentelor de astaxantină în ceea ce privește leziunile musculare.

Astaxantina ar putea fi benefică pentru sănătatea inimii

Oamenii de știință încearcă să afle, de asemenea, dacă afirmațiile cum că astaxantina este benefică pentru sănătatea inimii au o bază științifică. Un studiu a examinat efectele astaxantinei asupra șobolanilor cu hipertensiune arterială, iar rezultatele au indicat faptul că suplimentul poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de elastină și a grosimii peretelui arterial. Alte afirmații includ ideea că astaxantina poate preveni bolile de inimă și poate ajuta la scăderea colesterolului, dar nu există dovezi suficiente pentru a susține aceste utilizări.

Astaxantina ar putea trata durerile articulare

Astaxantina poate avea, de asemenea, un viitor în tratamentul durerilor articulare, incluzând boli precum poliartrita reumatoidă, care afectează foarte multe persoane la nivel mondial, și sindromul de tunel carpian. Cu toate acestea, rezultatele cercetărilor de până acum au fost mixte.

Unele studii arată că astaxantina este suficient de puternică în a reduce inflamația și simptomele durerii cauzare de artrită. Alte studii, care au analizat relația dintre astaxantină și efectele sale asupra sindromului de tunel carpian nu au găsit nicio dovadă care să susțină că suplimentul este util în această problemă.

Astaxantina oferă speranțe pentru fertilitatea masculină

Într-un studiu, astaxantina a arătat rezultate pozitive pentru fertilitatea masculină. Pe parcursul a trei luni, acest studiu dublu-orb a examinat 30 de bărbați care sufereau anterior de infertilitate. Cercetatorii au observat îmbunătățiri ale parametrilor spermatozoizilor, precum numărul și motilitatea acestora, deci a existat o îmbunătățire a fertilității în grupul care a primit o doză mare de astaxantină. Întrucât a fost vorba de un studiu la o scară relativ mică, sunt necesare mai multe dovezi provenite din cercetări mai ample pentru a susține această afirmație.

Alte potențiale beneficii ale astaxantinei

Alte utilizări ale astaxantinei, care însă nu beneficiază decât de dovezi științifice reduse, sunt:

Tratarea degenerescenței maculare (afecțiune are apare când o porțiune a retinei se deteriorează). Cercetări mai vechi arată că administrarea unui produs care conține astaxantină, luteină, zeaxantină, vitamina E, vitamina C, zinc și cupru pe cale orală micșorează daunele asupra centrului retinei la persoanele cu degenerescență maculară.

Tratarea indigestiei. Cercetări mai vechi arată că administrarea zilnică de 40 mg de astaxantină reduce simptomele de reflux la persoanele cu indigestie. Se pare că funcționează cel mai bine la persoanele cu indigestie cauzată de infecția cu H. pylori.

Reglarea nivelurilor colesterolului. Cercetări mai vechi arată că administrarea astaxantinei pe cale orală reduce grăsimile din sânge numite trigliceride, crește nivelul colesterolului bun (HDL) și scade nivelul colesterolului rău (LDL) la persoanele cu colesterol total ridicat.

Ușurarea simptomelor menopauzei. Tot unele cercetările vechi arată că administrarea zilnică a unui produs care conține astaxantină, vitamina D3, licopen și bioflavonoide din citrice reduce simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile, durerile articulare sau tulburările de dispoziție.

Consumul de pește și administrarea suplimentelor cu astaxantină

Deși este nevoie de studii mai extinse pentru a dovedi efectele benefice ale astaxantinei, ceea ce este sigur deocamdată e că, fiind un antioxidant, astaxantina nu face rău, ci dimpotrivă, există șanse mari să fie utilă în aceste probleme de sănătate. Nu au existat efecte secundare la dozele recomandate, însă dozele mari de astaxantină pot cauza dureri de stomac.

Pentru a beneficia de proprietățile antioxidante ale astaxantinei, poți consuma pește, alge sau creveți de două ori pe săptămână și îți poți administra suplimente alimentare cu astaxantină. Nu se cunosc efectele astaxantinei asupra femeilor însărcinate sau care alăptează, așa că a indicat să nu se administreze suplimente în aceste situații.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108