REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.3° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Atenție, constănțeni! Au început să cadă mai mulți copaci peste mașini. Video

Atenție, constănțeni! Au început să cadă mai mulți copaci peste mașini. Video

Ana Maria LIPAN 30 iunie 2023 | 00:00 1717

Constănțenii care locuiesc în zona magazinului Romstal, de pe Bulevardul I. C. Brătianu, trăiesc cu teama că un copac se poate prăbuși în orice moment peste un trecător. Autoturismul unuia dintre aceștia a fost recent avariat, după ce crengile uscate ale unui arbore s-au prăbușit peste partea frontală a acestuia. Un cetățean ne-a mărturisit că a adus deja la cunoștință municipalității pericolul pe care vegetația o reprezintă, însă firma care se ocupă de toaletarea acesteia nu a făcut decât să ridice ramurile căzute. Bărbatul menționează că aceasta nu este prima dată când un astfel de incident are loc. Menționăm că pentru acțiunile de toaletare făcute de mântuială, Primăria a scos din buzunar peste 4,5 milioane de lei. 

Atentie, constanteni! Au inceput sa cada mai multi copaci peste masini. Video

Un cetățean, care locuiește în zona magazinului Romstal, de pe Bulevardul I. C. Brătianu, ne-a adus la cunoștință o situație cu care locuitorii din apropiere se confruntă. Aceștia se tem că în fiecare moment, unul dintre arborii uscați din împrejurimi se poate prăbuși, rănind un trecător. 

Atentie, constanteni! Au inceput sa cada mai multi copaci peste masini. Video

Potrivit acestuia, municipalitatea a fost deja sesizată cu privire la această problemă, iar firma care se ocupă de toaletarea copacilor s-a deplasat deja la fața locului, însă doar a ridicat ramurile căzute, fără a le îndepărta pe cele care încă reprezintă un pericol. Nu este prima dată când locuitorii zonei se confruntă cu această situație, recent, mașina unui dintre ei fiind avariată de ramurile prăbușite. 

Primăria Constanța plătește daune de sute de mii de lei, din cauza copacilor prăbușiți peste mașini

În acest context, reamintim faptul că șoferii care și-au găsit mașinile distruse de copacii căzuți şi care au acționat în instanța Primăria Constanţa, pentru despăgubiri, au câștigat până acum procesele pe bandă rulantă. De exemplu, un constănțean a obţinut câştig de cauză într-un proces intentat Primăriei Constanţa, după ce maşina, un Audi A5, i-a fost avariată din pricina unui copac căzut pe autoturismul aflat în parcare. Din 2019 se judecă șoferul cu primăria și, deși a câștigat de două ori, încă nu și-a primit banii.

Atentie, constanteni! Au inceput sa cada mai multi copaci peste masini. Video

În august 2019, autoturismul marca Audi A5, aflat în parcarea amenajată din jurul unui bloc din Tomis Nord, a fost avariat din pricina unui copac ce s-a prăbuşit peste el, un copac bătrân, uscat. Incidentul s-a produs din cauza condițiilor meteo nefavorabile, de ploaie şi vânt puternic. Proprietarul a mers în instanță, după ce și-a reparat mașina în service, și a cerut daune de 85.330,66 lei, reprezentând contravaloarea remedierii avariilor suferite de autoturism. A câștigat în instanță, atât la Judecătorie cât și la Tribunal. ”Admite cererea de chemare în judecată. Obligă pe pârât la plata către reclamant a următoarelor sume: 84.827,88 lei - reprezentând contravaloarea remedierii avariilor suferite de autoturism; 502,78 lei - contravaloarea întocmirii devizului estimativ; -dobânda legală aferentă sumei totale de 85.330,66 lei, calculată de la data înregistrării cererii de chemare în judecată, 20.12.2019 şi până la achitarea acestei sume; - cheltuieli de judecată, constând în taxă judiciară de timbru în cuantum de 2842 lei, onorariu expertiză auto în cuantum de 1000 lei, onorariu expertiză silvicultură în cuantum de 1500 lei, onorariu avocat în cuantum de 4000 lei”, se arată în minuta instanței. Cum era de așteptat, din nou primăria a formulat recurs, așa că dosarul a ajuns la Curtea de Apel, instanță care va avea ultimul cuvânt. 

Dincolo de pagubele materiale pe care copacii uscați le pot provoca, adevăratul pericol este riscul pe care aceștia îl reprezintă pentru pietoni, în special pentru copiii care se joacă în zonă. 

Contract de peste 4,5 milioane de lei pentru toaletarea copacilor

Având în vedere faptul că municipalitatea cheltuie peste 4,5 milioane de lei pentru tăierea și toaletarea copacilor din Constanța, asemenea situații nu ar trebui să existe. Precizăm faptul că Primăria Constanța a semnat anul acesta un contract pentru serviciilor de tăiere, igienizare, toaletare și tăiere de corecție a arborilor din municipiu. Valoarea acestuia se ridică la nu mai puțin de 3.865.528,82 lei, fără TVA, adică 4.599.979,30 lei, cu TVA (932.435 de euro), iar durata un an. Câștigătoarea licitației a fost asocierea firmelor Garden Center Grup SRL și Ro-Verde Landscaping SRL, din județul Ilfov.

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
probabil trebuia sa fie masina unui angajat cu o anumita functie de la Pomacost ca sa se execute toaletarea .....trist , pana nu moare un om nu se face nimic
1
1
maffia din ultimii 34 de ani. a fost rau in comunism dar acum e dezastru. genocid numai pentru a fura banii
2
0
Asa zisele toaletari din judet,sunt de fapt distrugerea coronamentului si ignorarea copacilor care ar trebui taiati pur si simplu. Nu se tine seama nici de stiinta de a ingriji spatiile verzi,nici de partea estetica,nici de cui foloseste ce se face,de nimic. Totul se face numai si numai pentru ca niste firme aiurea sa incaseze niste bani. Ia vedeti cum este in fiecare oras de pe litoral. Peste tot,la fel de nasol,neprofesionist,urat ca naiba. Bine ca avem mici,bere,fete frumoase,ca altfel chiar ca turistii ,mai ales straini,nu au ce vedea.
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272