REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
9.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Atenție cui trimiteți datele personale dacă nu vreți să vă treziți datori vânduți la bănci!

Atenție cui trimiteți datele personale dacă nu vreți să vă treziți datori vânduți la bănci!

Virgil STOIAN 13 ianuarie 2023 | 00:00 8930

Din ce în ce mai multe persoane sunt înșelate de oamenii care se folosesc de imaginea unor branduri mai multe sau mai puțin cunoscute. Există persoane care, în numele acestor branduri, promit diferite premii, solicitând copia de pe buletin a eventualului câștigător. Ulterior, aceste copii sunt folosite fie pentru a contracta credite pe numele păgubitului, fie pentru a se folosi de datele acestuia în alte scopuri. Polițiștii recomandă să nu trimiteți nimănui informații referitoare la datele dumneavoastră bancare sau datele de identitate. Asta dacă nu vreți să vă treziți cu un credit pe care nu vi-l doreați și de pe urma căruia să nu beneficiați.

Dialogul dintre escroc și victimă

Schema încercată de escroci este una destul de des întâlnită. Acesta anunță virtualul câștigător, printr-un mesaj pe o rețea de socializare, solicitând datele personale ale persoanei și o copie de pe buletin, probabil pentru a se folosi de aceasta. Astfel, o persoană din Casimcea, Tulcea, a fost contactată că a câștigat un premiu. Premiul poate varia, în acest caz fiind vorba de o plasmă, cu toate că fericitul ”câștigător” nu a participat la nici un fel de concurs. Persoanele vizate au  trimis escrocului copie de pe buletin, astfel că acesta se poate folosi de datele personale ale acesteia, fie pentru a contracta un credit, în complicitate cu un angajat al unei bănci, fie pentru a păgubi în alt fel persoana.

Aceste gen de înșelăciuni a luat amploare din ce în ce mai mult, în special în spațiul online. Cei care comit asemenea fapte riscă închisoarea.

Oamenii trebuie să fie atenți

Cel care face asemenea escrocherii ar putea să intre la închisoare, e foarte riscant să faci așa ceva. Este grav, din păcate, sunt foarte multe metode, și oamenii trebuie să fie atenți, și pe internet si pe e-mail, când primesc mesaje, sunt tot felul de metode care de care mai ingenioase. Oamenii sunt creduli și trimit bani, sau copie după acte, și astfel sunt păcăliți. În general ei se folosesc de adresa de e-mail, și acolo trimit tot fel de premii sau moșteniri fictive. Trebuie ca oamenii să fie foarte atenți cui trimit date personale sau bani sau orice altceva și să facă plângeri la poliție pentru că doar așa își pot recupera pagubele dar în același timp pot avertiza alte persoane să nu pățească același lucru. „ a declarat pentru Replica de Constanța, Ion Stelian, fost ministru al Justiției.

Ion Stelian

Accesarea și utilizarea mediului online, în siguranță

Dacă, totuși, cădeți în capcana escrocilor, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să depuneți plângere la poliție, la Serviciul de Investigații Criminale.

Prevenirea criminalităţii informatice reprezintă unul dintre domeniile prioritare de acţiune ale poliţiei. Discutăm deseori despre criminalitatea din jurul nostru, însă subiectul pericolelor online este încă insuficient cunoscut şi dezbătut. Internetul ne conectează, vine cu răspunsuri la întrebări, cu soluţii la probleme, dar si cu reale riscuri şi pericole. De aceea, în scopul promovării utilizării sigure și responsabile a mediului online, polițiștii vă recomandă: atunci când navigați pe internet, asiguraţi-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS - pictograma unui lacăt arătând că pagina accesată este securizată. Printre cele mai întâlnite fraude în mediul online sunt vânzările fictive, prin postarea de anunțuri de vânzare; ulterior cumpărătorii sunt  convinși să transfere sumele de bani solicitate, iar bunurile nu mai ajung la destinație, nefiind livrate sau fiind livrate alte bunuri de o valoare mai mică. Evitați să transmiteți prin telefon sau alte dispozitive informații referitoare la datele dumneavoastră bancare (numărul contului bancar, codul de securitate al cardului, PIN-ul cardului, parole de acces, seria sau IP-ul token-ului etc.), precum și date de identitate, cum ar fi: codul numeric personal, seria și numărul cărții de identitate.” au transmis reprezentanții IPJ Constanța.

Ți se fură datele de pe buletin și te trezești cu împrumuturi la bănci

Cu astfel de informații valoroase în mână, oricine poate face împrumuturi pe numele altor oameni, folosindu-se doar de naivitatea oamenilor și de lejeritatea prin care se poate obține un împrumut doar apelând la serviciile online ale instituțiilor de profil. Se pot face împrumuturi pe numele naivilor, la instituțiile nebancare, chiar și bancare, care acordă credit doar cu buletinul.

De exemplu, la Raiffeisen se pot lua bani doar cu actul de identitate, banca anunțându-și clienții de acest favor prin intermediului SMS-ului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Doar p***t sa fii sa platesti, daca nu ai fost tu cel care a luat creditul. Dar, cum tara e plina de asemenea p****i se gasesc destui idioti care sa incerce asemenea fraude! Sa ma caute, ca le dau eu datele si copie dupa CI, ca sa am de unde lua daune (si de la ei si de la banca) sa ii bag bine la puscarie!
8
1
pai nu urlati digitalizare? in mediul online se poate face frauda cel mai usor, ca nu verifica nimeni. luati buletin cu cip cirip.
0
4
Aveti grija ! la B.T. - CERNAVODA este angajata o excroaca , MUNTEANU FLORENTINA , care da la alti excroci detalii bancare ale unor clienti in vederea unor hotii din care are si ea o cota .....
5
1
Gori-a asta este doctor? Doamne fereste!
1
0
asa i , banca e o institutie de castig oricum pe spinarea tuturor care se imprumuta in special, sefii si personalul au salarii mari si nu i prea intereseaza de unde intra banul!dobanzile cresc si clientul plateste!
3
2
aia cu raiff.ro e usor de dibuit. politia ar trebui sa gaseasca faptasul in mai putin de 2 zile. domain whois si report la rotld. mi a placut aia in numele replica, v au bagat la inaintare sa va luati mwmw.
14
2
Totuși au acces la o baza de date…In contextul implementării buletinelor electronice ce siguranța avem?
10
1
Banca are o singura preocupare….banii. De unde, de la cine atat timp cât ii încasează,este secundar
9
2
Dar angajatul bancii trebuie sa verifice daca persoana care se prezinta la banca si semneaza e aceasi cu cea din cartea de identitate. Daca nu face acest lucru e complice si merita multi ani de puscarie alaturi de cei care au pus la cale inselaciunea. Bancile au camere si se poate verifica foarte simplu cine s-a prezentat la ghișeu. Doar sa se vrea... !!!
29
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468