REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
18.1° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Atenție! Stafide cu pesticide, comercializate în Selgros și Carrefour

Atenție! Stafide cu pesticide, comercializate în Selgros și Carrefour

Replica API 2 iunie 2022 | 00:27 1307

Asociația Pro Consumatori (APC) a luat act cu îngrijorare de prezenţa pesticidului chlorpyrifos în 7 loturi cu pungi cu stafide la 500 grame ce au fost comercializate în 133 de magazine ce aparţin de lanţurile Selgros şi Carrefour.

Ca în toate alertele ridicate pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nu se precizează care a fost nivelul de pesticid chlorpyrifos identificat în acest produs.

Totodată, în cele două alerte nu se menţionează perioada în care a fost comercializat produsul stafide!

În ceea ce priveşte pesticidul chlorpyrifos, folosirea acestuia este interzisă în ţările din Uniunea Europeană! Într-un studiu realizat de Departamentul Agriculturii din Statele Unite(USDA) pe 670 de probe de stafide, în 99 la sută din probe s-au găsit cel puţin două pesticide!

Având în vedere cele menţionate mai sus, Asociaţia Pro Consumatori solicită public ANSVSA-ului să răspundă la următoarele întrebări:

Care a fost data la care Carrefour şi Selgros au informat ANSVSA-ul în legătură cu valorile buletinelor de analize realizate de aceste societăţi în cadrul programului de autocontrol?

Care au fost valorile găsite din pesticidul chlorpyrifos de către Carrefour, respectiv Selgros? Aceste valori au fost verificate de către ANSVSA prin analize separate?

Ce cantitate de stafide s-a comercializat din cele 7 loturi în cele 133 magazine?

Care a fost cantitatea totală de stafide din cele 7 loturi?

Unde a fost neutralizată cantitatea retrasă de la comercializare?

În astfel de situații, ce sancțiuni sunt aplicate importatorilor/furnizorilor care distribuie alimente cu pesticide peste limita maxim admisă de legislația aplicabilă?

Există sancțiuni complementare pentru abaterile repetate ale importatorilor/furnizorilor de alimente?

”De ce ANSVSA nu crește frecvența analizelor la importurile de fructe/legume pentru a-i descuraja pe importatorii de fructe/legume din țări non UE, așa cum a procedat Bulgaria în anul 2020 când a avut 162 de notificări pe platforma RASFF a Comisiei Europene?”, transmite APC

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108