rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 22 septembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

AUTISMUL LA ŞCOALĂ. ‘În Constanţa, păzeam copilul în pauze. În Anglia, este fericit şi învaţă să fie independent!’

Numărul copiilor cu tulburări din spectrul autist, cu ADHD sau cu alte nevoi speciale este în creștere. Este o realitate. Pe hârtie, acestor copii le este asigurat sprijin pentru integrarea în mediul școlar. În realitate, sunt puțini profesori de sprijin, programa școlară este adaptată pentru anii de studii, nu și pentru examene, iar părinții sunt nevoiți să scoată din buzunar sume astronomice, căci pentru ca rezultatele să se vadă, este nevoie să plătească însoțitori și să facă terapie în privat.

Numărul copiilor cu tulburări din spectrul autist, cu tulburări de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) sau cu alte nevoi speciale este în creștere. Dincolo de aprigele controverse legate de cauzele care duc la apariția deficiențelor – sunt sau nu cauzate de vaccinuri, de intoxicația cu mercur, de intoleranțe alimentare sau au origine genetică – înmulțirea numărului copiilor care au nevoie de sprijin, de ajutor specializat pentru a se integra în societatea în care trăim este o realitate.

Primul pas spre integrare îl reprezintă, cum este și normal, integrarea în mediul școlar. Dezideratul oricărui părinte cu copil atipic este ca acesta să fie integrat în învățământul de masă. Să crească alături de copiii din cartier, să fie acceptat de aceștia, să își facă prieteni, să învețe – atât cât poate! – materiile predate în școală, să ajungă să fie independent, să aibă o viață. Ce se face, însă, concret, pentru integrarea acestor copii în învățământ? Care este sprijinul pe care îl primesc?

În ultimii ani, și în țara noastră, s-au făcut pași importanți spre ajutarea acestor copii și a familiilor lor. Există legislație care ilustrează faptul că România și-a luat angajamentul ca persoanele cu nevoi speciale să nu fie discriminate, marginalizate sau excluse, inclusiv în învățământ.

În urmă cu aproximativ o lună, inclusiv reprezentanții Ministerului Educației subliniau acest aspect, într-un comunicat de presă, transmis după ce ministrul Ecaterina Andronescu a făcut o declarație controversată, din care reieșea că elevii cu nevoi speciale ar putea fi grupați în clase separate, în care să primească îndrumarea de care au nevoie. De la ce este scris pe hârtie, în lege, și până la realitatea cu care se confruntă părinții, zi de zi, este însă cale lungă. O cale care demonstrează că mai sunt multe de făcut, inclusiv de schimbat mentalități.

În județul Constanța, un profesor de sprijin are în responsabilitate 15 copii!

În legislație și în mediul școlar, se vorbește despre copii cu cerințe educaționale speciale (CES). Primul pas pentru ca statul să le acorde sprijinul de care au nevoie este adresarea către comisia de la nivelul Centrului Județean de Resurse si Asistență Educațională Constanța, în vederea obținerii unui certificat de orientare școlară. Ulterior obținerii respectivului act, copilul poate beneficia de diverse servicii educaționale: programă școlară adaptată, profesor de sprijin, terapie pentru tulburările de limbaj, consiliere psihopedagogică etc.

În teorie, totul este frumos. În realitate... nici statul nu asigură suficiente resurse financiare pentru a acorda sprijinul necesar tuturor copiilor cu CES, nici societatea nu este dispusă să îi accepte.

În prezent, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Constanța (ISJ) Constanța, în învățământul de masă din județul Constanța sunt integrați aproximativ 1200 de elevi. „Dintre aceștia, 460 de elevi beneficiază de profesor de sprijin, dintre care 22 sunt angajați ai Centrului Județean de Resurse si Asistență Educațională Constanța (CJRAE), care oferă servicii pentru 344 de elevi, iar șapte sunt angajați ai Centrului Școlar de Educație Inclusivă „Delfinul”, care oferă servicii pentru 116 elevi”, ne-au precizat reprezentanții ISJ Constanța.

Altfel spus, în medie, sunt peste doi copii cu cerințe educaționale speciale în fiecare școală din județ și doar 22 de profesori de sprijini, care sunt nevoiți să se deplaseze de la o școală la alta, inclusiv în județ. Câteodată, vorbim despre zeci de kilometri parcurși pe zi pentru ca profesorul de sprijin să petreacă doar o oră sau două cu copilul pe care îl are în grijă. Foarte puțin comparativ cu ceea ce au nevoie acești copii.

„Sunt puțini profesori de sprijin, răspund de aproximativ 15 copii fiecare și se deplasează în tot județul. Merg la fiecare copil o dată sau de două ori pe săptămână, câte o oră sau două, în special la materiale de examen, precum româna sau matematica. Acești profesori de sprijin lucrează cu copilul, îl promptează: să deschidă cartea, să scoată caietul, să scrie. Sunt copii care își pierd atenția foarte repede și au nevoie să fie cineva lângă ei să le atragă atenția. Sau să le explice cerințele unei probleme astfel încât să o înțeleagă”, spun reprezentanții CJRAE Constanța. O oră sau două pe săptămână este, însă, prea puțin, pentru ceea ce au nevoie copiii cu CES.

În aceste condiții, părinții au posibilitatea să fie ei însoțitori ai copiilor sau să angajeze alte persoane. De altfel, în momentul în care se completează formularul pentru certificatul de orientare școlară, părinții stipulează dacă îi vor însoți pe cei mici la școală sau dacă solicită profesor de sprijin.

Programă școlară adaptată, dar aceeași materie la examene!

Un alt sprijin pe care îl oferă statul este programa școlară adaptată. În prezent, având în vedere că în toate școlile sunt elevi cu astfel de necesități, profesorii sunt sprijinți să adapteze programa școlară astfel încât să fie pe înțelesul și capacitatea de asimilare a elevilor cu nevoi speciale.

Ceea ce înseamnă, însă, cunoștințe mai puține, ceea ce nu îi ajută în momentul în care ajung la examenul de evaluare națională sau la bacalaureat. Căci, în cazul examenelor, copiii cu CES nu beneficiază de subiecte diferite, ci doar de o oră în plus de examinare.

Pe de altă parte, sunt întâlnite și cazurile în care părinții nu sunt receptivi, nu înțeleg că copilul lor are o problemă și are nevoie de sprijin. „Sunt cazuri în care profesorii se confruntă cu lipsa sprijinului familiilor”, ne-au transmis reprezentanții ISJ Constanța. De exemplu, este o practică frecvent întâlnită ca minorii cu CES să intre în atenția CJRAE abia la începutul clasei I, căci părinții nu vin spre ei de la grădiniță.

Existența profesorului de sprijin, a programei adaptate nu ajută decât într-o mică măsură copilul cu CES. Esențială este, după cum au arătat atât reprezentanții ISJ Constanța, cât și cei ai CJRAE, terapia de specialitate. Iar în general, această terapie este asigurată în mediul privat, ceea ce implică costuri considerabile pentru părinți.

„În școala din Constanța i se preda religia. De ce? El nu știe nici să treacă strada singur!”

Constănțeanca Mihaela Oprea este mămica unui băiat cu autism și a experimentat atât ce înseamnă școală în România, în Constanța, pentru un copil cu cerințe educaționale speciale și cum este abordată educația pentru acești copii în Marea Britanie. Mihai a fost diagnosticat cu autism sever la vârsta de cinci ani și după ani de terapie, la vârsta de nouă ani, în 2012, a început să meargă la școală, mai exact la un centru școlar de educație inclusivă din orașul nostru. „Așa cerea legea, să meargă la școală. Eu nu l-aș fi dus deloc. A mers acolo până în mai 2015”, își amintește constănțeanca. Un copil non verbal, dar extrem de activ și de curios.

„Pentru noi, școala specială a fost un mare stres psihic, atât pentru mine, cât și pentru Mihai. În primul rând, deși eram într-o școală specială, fiind copii cu diverse dizabilități, nu doar autism, copiii nu beneficiau de îngrijitori pe timpul pauzelor. Noi, părinții, stăteam la școală pentru a avea grijă de ei în timpul pauzelor. De exemplu, Mihai, dacă găsește o poartă sau o ușă deschisă, fuge. Imaginează-ți cum ar fi să lași un copil ca el nesupravegheat pe timpul pauzei...

În mod evident, Mihai nu mergea cu plăcere la școală. Deși am avut norocul să avem cadre didactice care își făceau meseria cu dedicație. Cu toate acestea, lui Mihai nu îi făcea plăcere. Cu știu cum se desfășurau orele, pentru că nu aveam acces. La început chiar m-am oferit să stau cu el în clasă, până să adaptează, dar am fost refuzată.

Ce m-a surprins a fost faptul că Mihai avea ore de matematică și de religie – lucru de care am fost revoltată, în condițiile în care copilul meu nu era și nu este capabil să treacă strada singur, făcea ore de religie. Dar, așa prevedea programa, probabil niște bani trebuiau să mai ajungă în niște buzunare.

Relația cu școala, cu profesorii, era una ok, în limitele bunului simț. Dar e drept, nici nu mai călcam prea mult pe la școală. După vreo câteva zile petrecute în școală cu Mihai, când în timpul orelor stăteam pe la garduri, pentru a putea avea grijă de el în pauze, am cedat psihic. Mă încărcam cu prea multe lucruri negative. Am ajuns la Urgența Spitalului Județean suspectă de AVC la nici 35 de ani. Am zis că trebuie să am grijă de sănătatea mea mentală, pentru a putea avea grijă de copilul meu. Așa că am preferat că găsesc pe cineva să stea cu Mihai la școală cele patru ore.

Cât despre progrese, nu aș putea să spun că a învățat la școală, pentru că în paralel mergeam la terapie. Îmi amintesc însă de multă frustrare, de supărare, de crize, pentru că, așa cum am spus, nu mergea cu plăcere la școală”, a povestit Mihaela Oprea pentru „Replica de Constanța”.

„În Anglia, Mihai este fericit la școală iar progresele se văd!”

În 2015, familia a decis să plece în Marea Britanie, unde au găsit un sistem educativ îndreptat într-adevăr spre copilul cu cerințe educaționale speciale.

„Cred că a fost cel mai bun lucru făcut pentru Mihai, în toți anii aceștia, cu toate sacrificiile făcute. Nu ne-a fost deloc ușor, dar nu există termen de comparație!

Mihai este fericit! Da, am un copil fericit, merge cu drag la școală, câteodată și în vacanță se trezește dimineață, îmi arată hainele și încălțâminte să îl pregătesc pentru școală. El nu realizează când este vacanță.

Inițial, i-au făcut tot felul de evaluări, de către medici, psihologi, asistenți sociali. Am vizitat școli – da, aici vizitezi școlile și apoi decizi ce este mai bun pentru copilul tău. Eu am mers pe mâna lor, nu aveam termen de comparație, așa că Mihai a fost înscris la o școală pentru copii cu autism înalt funcțional.

În condițiile în care Mihai are autism sever, nu vorbește, nu scrie, nu are răbdare să stea prea mult la masa de lucru. Deși le-am spus că locul lui Mihai nu este acolo, mi-au răspuns că toți copiii au dreptul la șanse egale și că trebuie să încerce și această variantă. Asta se întâmpla în noiembrie 2015. Mihai a stat o lună în respectiva școală, căci clar nu avea cum să se integreze și să fie fericit acolo.

Ulterior, am luat-o de la capăt. Am găsit școala potrivită pentru Mihai, o școală pentru copii cu dificultăți severe de învățare. Nu am început imediat, ci integrarea lui s-a făcut treptat, până a început școala veneau de la școală acasă, de două ori pe săptămână, să îl cunoască pe Mihai și necesitățile lui. Nu a început școala până nu i-au găsit o persoana vorbitoare de limba română, pentru ca acomodarea să fie mai ușoară. După ce am găsit persoana potrivită petreceau timp acasă sau în parc, pentru a se cunoaște cât mai bine.

La fel, înainte de a începe școala, s-a făcut un plan de acțiune pentru Mihai și s-a stabilit ce obiective urmează să fie urmărite. În februarie 2016 a început să meargă la școală, iar de atunci an de an se revizuiește acest plan. În fiecare an, Mihai are control la ochi și dantură. Este un copil non verbal, nu ne poate spune dacă îl doare. În școală sunt realizate controalele, există cabinet medical, cu trei – patru asistente care sunt tot timpul acolo, pregătite să intervină.

Mihai face terapii adecvate, în cadrul școlii, căci se urmărește obținerea unei independențe cât mai mari, pentru a reuși să își ducă traiul de zi cu zi. Eu nu voi trăi veșnic, deși cea mai mare dorință a mea în ceea ce îl privește pe Mihai – da, știu, sună dramatic, dar asta simt! – este să trăiesc cu o zi mai mult decât el!

Mihai învață să își gătească, merg la shopping, face înot, toate în cadrul școlii. Are mereu o persoană în spatele lui, pentru a-l îndruma și supraveghea.

Progresele sunt vizibile! Mihai care este un mâncău a învățat să nu mai ia din farfuria celuilalt – cel puțin la școală, acasă mai avem de lucrat la aspectul acesta!; dacă înainte stătea la masa de lucru cinci minute, acum stă 20 de minute.

Primăria îi asigură inclusiv transportul dintre casă și școală. Să îl vezi dimineața, cum se uită pe geam, să vadă dacă a venit mașina. Iar pentru că transportul lui nu se poate face fără însoțitor, i se asigură transport cu un autoturism, în care este el, șoferul și însoțitorul.

Zilnic comunic cu profesorul de caz de la școală, cu însoțitorul (umbra), prin mesaje. Este un caiet la școală în care scriem tot.

A progresat enorm. Acum a învățat și o mare parte din limbajul semnelor. Înțelege engleza – atât cât se vorbește cu el în clasă. Iar după primul an de școală aici nu a mai avut însoțitor român”, a povestit pentru „Replica de Constanța” constănțeanca Mihaela Oprea.

Diferențele sunt enorme. Iar dacă mai spunem că Anglia cheltuiește, pe an, în jur de 25.000 de lire pentru un copil cu dizabilități, se înțelege și de ce această diferență!

Întrebată ce ar schimba la sistemul educativ din România și modul cum sunt integrați copiii cu cerințe speciale, Mihaela Oprea a subliniat: „TOTUL. Îmi este teamă că lucrurile nu merg în direcția potrivită nici pentru cei fără dizabilități, darămite pentru cei cu nevoi speciale. În România, dizabilitatea se ascunde sub preș și este trist!”.

Florentina BOZÎNTAN

marţi, 16 aprilie 20193546
Comentarii

01roman(16 apr 21:51)
da , dar Anglia nu are o capacitate precum puscariasul nostru draknea
12Ma Constantene(16 apr 16:02)
Pe timpul lui nea Nicu nu ii vedeai la scoala fiindca pt.copii astia erau scoli ajutatoare nici nu puteai sa auzi decat ce vroia partidu.Daca acum sunt oameni mai bolnavi se poate ca ce mancam sa fie mai important decat vaccinurile.Cei care spun ca fiecare tara are probleme uita ce dotari au alte tari in spitale si ce personal pt.oameni indiferent ca sunt saraci sau bogati trebuie doar sa fii asigurat.Nu mai puneti egal intre RO.siG.B.care a fost cateva sute de ani cel mai mare imperiu al lumi.
16Pandelica(16 apr 14:12)
Vi se pare ca astia care conduc tara sunt exemple de sanatate mintala?Un dement care nu stie cum sa faca si ce sa mai inventeze ca sa scape de inchisoare?Altul care a schimbat vreo cinci neveste si nu mai stiu cate partide,daca nu e el sef nu-i bun partidul respectiv!De altul care imprumuta frecvent miliarde de euro dar sustine ca toate merg bine in Romania,ce sa mai zicem?De la astia asteptati reforme si imbunatatirea sistemului?
202constanteanu(16 apr 13:33)
Cum se face ca pe vremea lui Ceausescu sau chiar si acum 20 nu auzeam de autism si AHDH?si alte balarii de astea?Si se faceau la vaccinuri pe vremea lui Ceasca Toti copii faceau!Ca era tigan sau roman! Toti copii mergeau la aceleasi scoli!In scoala mea nu existau copii cu autism.Nici in cartier!Si ii stiam pe toti ca toti eram in strada la joaca de dimineata pana seara!Nu cumva autismul e vina parintilor?ca nu stiu sa i educe de mici?Poate autismul e urmarea unor traume de cand se nasc.Ii agreseaza sau bruscheaza de mici!Lasati ne cu autismul asta inventat!
111Obligatoriu ca in comunism(16 apr 13:07)
Din moment ce cazurile de autism se inmultesc e clar ca nu este genetic. Si cum fum fara foc nu iese, vaccinurile sunt primele suspecte mai ales prin prisma declaratiilor lui bill gates care nu si-a vaccinat copii. Intr-alta ordine de idei, mamicutza suge ..utza este revoltata doar de religie. De matematica nu este revoltata? Copilul nu stie sa treaca strada dar e capabil sa inteleaga matematica? Sau cumva spera sa-l poata duce la cazinou ca in Rainman? Mai stii....In fine invatamantul obligatoriu este de un comunism feroce iar abramburica a e pusa sa-l bage de la 3, TREI-vorba lui Despot-ani!
26Scoala(16 apr 11:28)
Sistemul de invatamant din Romania nu este gandit pentru copiii bolnavi. Ce te faci daca un copil cu autism este acceptat in clasa cu copilul tau iar sistemul nu se ingrijeste corect de un copil bolnav? Intr o astfel de situatie copilul bolnav devine o problema grava pentru clasa si profesor. Cred ca nici nu va imaginati despre ce este vorba.
510ana(16 apr 09:39)
felicitari ca a ti ales sa va mutati din tara!!!
19...........(16 apr 09:32)
civilitatea nu este direct proportionala cu prosperitatea unei tari, putem sa fim si saraci si civilizati, dar........... dupa cum se vede suntem asa cum suntem......... in Anglia alti oameni, alte abordari. Credeti ca in Romania numai daca se investeste se poate ajunge la asa ceva? schimbarea trebuie sa vina de la toata lumea, schimbarea in atitudine, in comportament, in relationare, etc.......
311Tara bananiera Romania(16 apr 09:08)
Asta inseamna tara civilizata,unde educatia este gratuita,unde profesorul clasei nu are voie sa ii spuna copilului ca esti handicapat,sa asmuta parintii impotriva celui cu probleme,poate poate se satura parintii si il muta la scoala speciala.SE plateste profesor de sprijin ptr fiecare copil in parte integrat in scoala de masa,iar cei ce merg la scoli speciale au niste facilitati imense,acolo copiii sunt pregatiti ptr viata,dupa cum zice dna.Aci,toate tatele ii numesc handicapati.Mentalitate de la Ceausescu,ramasa cu mii de ani in urma,lipsa umanitate,empatie.Si cica romanii sunt bisericosi.
112Incopetenta(16 apr 06:39)
Dragilor, doamna a dat acest interviu poate se mai schimba si in tara cate ceva, ptr viitor copiilior cu problene Dar, politica strica tot, nu se vrea O sa mai curga cerneala pana schimba romanii politicienii cu oameni competenti care vor sa faca ceva ptr semenii lor
38Poftim, ce controverse?(16 apr 02:08)
De unde mercurul si alte gogomanii? Nu mai scrieti asa ceva ca populatia e deja fara informatii reale
1710Anonim(16 apr 00:33)
Atunci ramai in Anglia doamna draga. Mai ce va mai place sa comparati Romania cu alte tari. Pai Romania e cea mai inapoiata tara la o adica. In orasul Hamburg din Germania existau in anul 1962 drumuri cu 6 benzi, da am scris bine, 6 benzi! 3 pe-un sens si 3 pe celalalt sens. In timp ce in Romania in anul 1962 nu exista nici macar un metru de autostrada. Hai sa fim seriosi! Daca nu ne convine, ne luam papornitele si emigram. Nici in strainatate nu sunt cainii cu covrigi in coada. Nu-ti da nimeni nici o cana cu apa. Si faza cum ca nemtii castiga 3000 de euro pe luna e o abureala.
mai mult...Replica
22 sep 15:09ReplicaActivități sportive, bucurie și mișcare pe bulevardul Tomis! VIDEO!

Bulevardul Tomis pietonal, pentru o zi! Constanța s-a angrenat în activitatea desfășurată de Primăria Constanța,...98

22 sep 13:58ReplicaUn vagon plin cu combustibil a DERAIAT de pe șine, pe podul I.C. Brătianu. A treia oară în ultimele 3 luni!808
21 sep 00:09ReplicaȘoferi, nu uitați! Duminică se închide bulevardul Tomis1464
21 sep 16:54ReplicaUn camion a luat foc la ieșire din Techirghiol! Traficul rutier a fost OPRIT

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, sâmbătă, 21 septembrie, la ieșire din...1487

21 sep 15:17ReplicaIndisponibilitatea Unității 1 de la Cernavodă se prelungește până marți. Prețurile spot la electricitate au ajuns la cer1340
21 sep 00:00ReplicaMasochiștii de la Enel: cer banii înapoi în instanță pentru lucrări prost făcute, dar le mai dau un contract de zeci de milioane2064
21 sep 00:00ReplicaUn individ care a TERORIZAT cartierul Tomis Nord, ACUZAT de ACT SEXUAL cu un MINOR!

Majur S. este cunoscut cu antecedente penale, el fiind acuzat, judecat și condamnat, în trecut, pentru tâlhării....2877

21 sep 00:00ReplicaÎncă un șofer DROGAT depistat la Cernavodă!1910
21 sep 00:00ReplicaVIDEO! Preotul Bisericii Sfântul Mina, campion la acte de caritate. Printre proiecte, un centru pentru pruncii părăsiți și pentru mame abuzate2082
21 sep 00:00ReplicaSecţia de Psihiatrie Palazu Mare, ca după bombardament! Cum reacţionează conducerea spitalului

Spitalul de Psihiatrie din Palazu Mare intră într-un proces de renovare! Anunțul a fost făcut de conducerea...1259

21 sep 00:00ReplicaPregătiri pentru sărbătorile de iarnă la Cernavodă: festivalul I.D. Chirescu şi patinoar în faţa primăriei791
21 sep 00:00ReplicaImunoterapia oncologică, cel mai promiţător domeniu al medicinei personalizate916
Vremea
19.7°19.7° - 19.8° duminică, 22 septembrie 2019
ConstantaUmiditate: 38%
Vânt: 5.46 m/s
Presiune: 1018.8 milibari

Loto
6/4951819274347
5/4051231343728
joker6102135437
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 sep 22:36SportGaz Metan - Craiova 2-3. Victor Pițurcă îl învinge pe Edi Iordănescu și bifează prima sa victorie pentru olteni

CS Universitatea Craiova a bifat prima victorie cu Victor Pițurcă la timonă, 3-2 pe terenul celor de la Gaz Metan,...445

21 sep 00:00SportScandal în Canada după o îmbrățișare între Justin Trudeau și Bianca Andreescu: „De ce atinge o adolescentă?”

Bianca Andreescu, 5 WTA și 19 ani, a fost întâmpinată de mii de fani în Canada după succesul de la US Open, iar...1115

21 sep 00:00SportContra a convocat 24 de stranieri pentru meciurile cu Feroe şi Norvegia, din preliminariile EURO 2020

Selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României, Cosmin Contra, a trimis 24 de convocări de principiu pentru...446

21 sep 00:00SportSelecţionerul echipei Under-21, Mirel Rădoi, a convocat 6 stranieri pentru partidele cu Ucraina şi Irlanda de Nord

Selecţionerul echipei Under-21 a României, Mirel Rădoi, a a apelat la şase jucători care evoluează în...455

Local
21 sep 15:30LocalÎncepe programul de curățare de deșeuri a litoralului Mării Negre și a apelor din țară.

Cu ocazia Zilei Internaționale de Curățare a Zonelor de Țărmuri, începe prima acțiune de curățare de deșeuri a...432

21 sep 15:29LocalNava-școală Mircea acostează în orașul lui Jean Bart

Pentru a încheia seria evenimentelor organizate cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la intrarea în serviciul...475

21 sep 15:21LocalPolițiștii constănțeni, acțiuni în trafic: au explicat șoferilor noile reglementări privind folosirea telefonului la volan!

Poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu polițiști din cadrul Biroului Rutier...763

21 sep 15:31LocalȘoferi trași pe dreapta de polițiști: s-au ales cu dosare penale

Poliţiştii din cadrul Secției 4, la data de 20 septembrie a.c., în jurul orei 7.40, au identificat un bărbat de 54...585

21 sep 00:33LocalCondamnat pentru mărturie mincinoasă, prins la Constanța

Poliţişti din cadrul Poliției orașului Hârșova, la data de 19 septembrie a.c., au depistat un bărbat de 26 de...666

21 sep 00:33LocalA traversat prin loc nepermis și a fost lovită de o mașină

O femeie de 44 de ani, vineri, 20 septembrie, în jurul orei 11.00, a condus un autoturism pe strada Unirii, dinspre...744

21 sep 00:33LocalAccident rutier din pricina unui TIR care a virat fără să se asigure

Un bărbat de 55 de ani, vineri, 20 septembrie, în jurul orei 9.15, a condus un ansamblu de vehicule format din cap...902

21 sep 00:32LocalElevii constănțeni, invitați la Dobrogea Interetnică, un proiect despre conviețuirea într-un spațiu multicultural

Elevii din județul Constanța vor avea posibilitatea să urmărească gratuit un spectacol multidisciplinar despre...497

21 sep 00:31LocalDosar legat de prejudicierea Casei Naționale de Pensii, în instanță!

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de...656

21 sep 00:24LocalCercetat după ce ar fi cultivat canabis în solar

Plante de canabis, semințe și dispozitive de cântărit, mărunțit și consum de droguri au fost descoperite joi, 20...751

Politică
21 sep 15:27PoliticăDupă ce a primit sentința că a colaborat cu Securitatea, Băsescu a ieșit să petreacă, la botezul fiicei Elenei Udrea

Elena Udrea și-a botezat fetița, vineri, la Mănăstirea Cașin, din Capitală, în ziua când copila a împlinit...965

21 sep 15:22PoliticăSărbătoarea Tradițiilor și Meșteșugurilor Dobrogene, la Pavilionul Expozițional Constanța

Sărbătoarea Tradițiilor și Meșteșugurilor Dobrogene are loc în perioada 20-22 septembrie a.c., în Constanța,...1347

21 sep 15:22PoliticăPreşedintele PMP îl apără pe Traian Băsescu, după verdictul de colaborare cu Securitatea: „Statul se întoarce împotriva lui însuşi“

Liderul PMP, Eugen Tomac, a declarat, la RFI, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis că fostul preşedinte Traian...545

21 sep 15:27PoliticăTraian Băsescu recunoaște că a primit o lovitură grea: Este o amărăciune să primesc verdictul de colaborator după ce am condamnat comunismul

Fostul presedinte Traian Basescu a declarat vineri la Digi24, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a decis ca a colaborat cu...737

21 sep 15:28PoliticăBugetul AEP pentru deplasări pe bani publici, de patru ori mai mare în 2018. Cum explică Constantin Buică

AEP a cheltuit, în 2019, suma de 582.757 lei pe deplasări ale angajaților, o sumă de patru ori mai mare față de...590

21 sep 15:28PoliticăAvocat: Băsescu riscă urmărirea penală și pierderea mandatului de europarlamentar

Avocata Maria Vasii a declarat vineri la Antena 3, dupa ce Curtea de Apel Bucureşti a decis vineri că fostul...659

21 sep 15:22PoliticăTot mai puține cabluri pe bulevardul Mamaia

Bulevardul Mamaia va avea din ce în ce mai puține cabluri. Săptămâna aceasta operatorii de rețele de comunicații...454

21 sep 15:21PoliticăEmil Constantinescu a bătut palma cu PSD: mutare-surpriză în politică

Fostul președinte al României, Emil Constantinescu, s-a înțeles cu PSD: sistemul de alegere a președintelui...787

21 sep 00:34PoliticăVerdict CAB - Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea

Magistrații Curții de Apel Bucureşti au decis vineri că fostul presedinte Traian Basescu a colaborat Securitatea....806

21 sep 00:18PoliticăSecretarul general al PNL, Robert Sighiartău: Pentru Klaus Iohannis au semnat cei mai mulţi români: peste 2.200.000 de semnături

”Klaus Iohannis este candidatul pentru care au semnat cei mai mulţi cetăţeni ai Românei”, susține cu tărie...829

Monden
21 sep 00:00MondenFiica lui Adrian Minune a intrat în echipa lui Horia Brenciu la „Vocea României“

Al nouălea sezon al show-ului „Vocea României” (PRO TV) are o mulţime de surprize, iar printre acestea va fi...437

21 sep 00:00MondenReacția Iuliei Albu cu privire la rochia de botez a Elenei Udrea: „Păpușa Barbie a politicii românești“

Elena Udrea şi logodnicul său, cu 12 ani mai mic, Adrain Alexandrov, au fost în centrul atenției presei deoarece...426

21 sep 00:00MondenLegătura secretă dintre Antonia şi Monica Gabor. Aveau doar 19 ani și un trecut comun la Milano

În 2008, nimeni nu ştia de existenţa frumoasei Antonia, iar prezenţa ei în showbiz s-a produs “prin alianţă”...426

21 sep 00:00MondenElena Udrea și Adrian Alexandrov și-au creștinat fiica. Primele imagini de la botezul micuței

Fostul ministru Elena Udrea (45 de ani) și partenerul ei de viață, afaceristul Adrian Alexandrov (32 de ani), o...474

21 sep 00:00MondenSteven Tyler, gesturi tandre cu iubita mai tânără cu 12 ani decât propria fiică

Steven Tyler (70) este unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni ai genului rock şi solistul formaţiei Aerosmith, care...386

21 sep 00:00Monden"Strawberry Fields", grădina secretă a lui John Lennon, deschisă pentru public

Fanii trupei The Beatles vor putea de acum înainte să se plimbe prin grădina în care John Lennon obişnuia să se...351

21 sep 00:00MondenUn album postum al lui Leonard Cohen va fi lansat la 22 noiembrie

Cu voce gravă şi suflet de poet, spiritul lui Leonard Cohen retrăieşte în 'Thanks For The Dance', un album postum...326

21 sep 00:00MondenEnrique Iglesias va lansa albumul 'Greatest Hits,' o compilaţie a marilor sale succese

Enrique Iglesias va lansa la 4 octombrie albumul său 'Greatest Hits' care va cuprinde 16 dintre marile sale succese,...314

21 sep 00:00MondenPremiere cinematografice: 'Rambo', 'Downton Abbey' şi 'Ad Astra', filme pentru toate gusturile

Afişele cinematografelor americane din acest weekend sunt pline de noutăţi pe placul tuturor: de la filme de acţiune...339

21 sep 00:00MondenRapperul Dave a câştigat Mercury Prize 2019 pentru albumul ''Psychodrama''

Rapperul britanic Dave a câştigat joi seară, la Londra, prestigiosul Mercury Prize pentru albumul său...313

Mapamond
21 sep 00:00MapamondSUA: Primarul New York-ului, Bill de Blasio, se retrage din cursa pentru alegerile primare democrate

Primarul oraşului New York, Bill de Blasio, care nu a reuşit să ia avânt în sondajele de opinie, a anunţat vineri...307

21 sep 00:00MapamondPreşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va întâlni cu Donald Trump săptămâna viitoare

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va întâlni pentru prima dată cu omologul său american Donald Trump...400

21 sep 00:00MapamondCirca 130.000 de militari, în manevre multinaţionale în Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a deplasat vineri în regiunea Orenburg (sud-vest) pentru a urmări pe poligonul...321

21 sep 00:00MapamondBrexit: Întâlnire Tusk-Johnson luni, pe marginea Adunării Generale a ONU

Prim-ministrul britanic Boris Johnson se va întâlni "luni după-amiază" cu preşedintele Consiliului European, Donald...327

21 sep 00:00MapamondSUA: Cel puţin un mort şi cinci răniţi într-un incident cu arme de foc la Washington

Cel puţin o persoană şi-a pierdut viaţa şi alte cinci au fost rănite joi seara într-un incident cu arme de foc pe...314

21 sep 00:00MapamondRusia: Un tribunal moscovit a dispus eliberarea tânărului actor Pavel Ustinov

Un tribunal din Moscova a decis vineri punerea în libertatea a lui Pavel Ustinov, un actor a cărui condamnare în...325

21 sep 00:00MapamondUn angajat al Facebook s-a sinucis aruncându-se pe fereastră de la etajul 4 al companiei

Un bărbat a decedat joi în ceea ce poliţia a calificat drept "o aparentă sinucidere", petrecută la sediul central...315

21 sep 00:00MapamondPeste 500 de îmbolnăviri în SUA legate de folosirea ţigărilor electronice

Epidemia de boli pulmonare legată de utilizarea ţigărilor electronice continuă în Statele Unite, au declarat joi...326

21 sep 00:00MapamondProducătorul american de arme Colt suspendă fabricarea puştilor pentru civili în Statele Unite

Producătorul american de arme Colt a anunţat joi că suspendă fabricarea puştilor de asalt, inclusiv modelul AR-15,...328

21 sep 00:00MapamondAustralia: Bărbat găsit vinovat de tentativă de a detona o bombă într-un avion spre Abu Dhabi

Un tribunal din Australia a găsit vinovat un al doilea bărbat în legătură cu o tentativă de a arunca în aer un...326

Sănătate
20 sep 15:18SănătateSalam și crenvurşti de la Lidl, inclusiv Constanța, PLINI de ADITIVI ALIMENTARI!

Asociația Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România - APC România),...6375

16 sep 00:59SănătateCorpul de Control al ministrului Sorina Pintea face verificări la Spitalul Județean Constanța

Corpul de Control al ministrului Sănătății se află la Spitalul Județean de Urgență Constanța. Conform surselor...2827

12 sep 01:00SănătateTulcea: Patru cazuri de West Nile, confirmate în judeţ

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Tulcea a înregistrat, de la începutul sezonului cald, patru cazuri de infecţie...942

5 sep 00:43SănătatePintea: 90% dintre rapoartele realizate în urma controalelor la unităţi medicale - depuse la Parchet sau DNA

Aproape toate rapoartele realizate în urma controalelor efectuate la unităţi medicale au fost depuse la Parchet sau...885

5 sep 00:44SănătateAutoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate și-a început activitatea la Constanța. VIDEO!

Oficiul Teritorial Sud-Est al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (A.N.M.C.S), cu...1181

29 aug 00:53SănătateINSP: 19 cazuri de infecţie cu virusul West Nile

Nouăsprezece cazuri de infecţie cu virusul West Nile s-au înregistrat în perioada 3 iunie - 28 august, potrivit unei...966

27 aug 00:00SănătateSARCINA în perioadă NEPOTRIVITĂ: Cât de mult contează VÂRSTA la care rămâi ÎNSĂRCINATĂ?

Primul lucru la care ne gândim când vine vorba să avem un copil este perioada în care acesta va apărea. Ne gândim...1477

22 aug 00:00SănătateSorina Pintea vrea o lege care există deja: să dea posibilitatea psihiatrilor să interneze nevoluntar bolnavii periculoși

Ministrul Sănătății , Sorina Pintea, intenționează să modifice legea în domeniul psihiatriei, propunerile...1122

20 aug 01:14SănătateAroape 2000 de pacienți investigați UPU Constanța în minivacanța de Sfânta Maria

Aproape 2000 de persoane au ajuns la Unitatea Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență...1109

8 aug 02:33SănătateINSP: 7 cazuri de infecţie cu virusul West Nile

Numărul persoanelor care au fost infectate cu virusul West Nile de la începutul perioadei de raportări (3 iunie) a...1331