rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 aprilie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

AUTISMUL LA ŞCOALĂ. ‘În Constanţa, păzeam copilul în pauze. În Anglia, este fericit şi învaţă să fie independent!’

Numărul copiilor cu tulburări din spectrul autist, cu ADHD sau cu alte nevoi speciale este în creștere. Este o realitate. Pe hârtie, acestor copii le este asigurat sprijin pentru integrarea în mediul școlar. În realitate, sunt puțini profesori de sprijin, programa școlară este adaptată pentru anii de studii, nu și pentru examene, iar părinții sunt nevoiți să scoată din buzunar sume astronomice, căci pentru ca rezultatele să se vadă, este nevoie să plătească însoțitori și să facă terapie în privat.

Numărul copiilor cu tulburări din spectrul autist, cu tulburări de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) sau cu alte nevoi speciale este în creștere. Dincolo de aprigele controverse legate de cauzele care duc la apariția deficiențelor – sunt sau nu cauzate de vaccinuri, de intoxicația cu mercur, de intoleranțe alimentare sau au origine genetică – înmulțirea numărului copiilor care au nevoie de sprijin, de ajutor specializat pentru a se integra în societatea în care trăim este o realitate.

Primul pas spre integrare îl reprezintă, cum este și normal, integrarea în mediul școlar. Dezideratul oricărui părinte cu copil atipic este ca acesta să fie integrat în învățământul de masă. Să crească alături de copiii din cartier, să fie acceptat de aceștia, să își facă prieteni, să învețe – atât cât poate! – materiile predate în școală, să ajungă să fie independent, să aibă o viață. Ce se face, însă, concret, pentru integrarea acestor copii în învățământ? Care este sprijinul pe care îl primesc?

În ultimii ani, și în țara noastră, s-au făcut pași importanți spre ajutarea acestor copii și a familiilor lor. Există legislație care ilustrează faptul că România și-a luat angajamentul ca persoanele cu nevoi speciale să nu fie discriminate, marginalizate sau excluse, inclusiv în învățământ.

În urmă cu aproximativ o lună, inclusiv reprezentanții Ministerului Educației subliniau acest aspect, într-un comunicat de presă, transmis după ce ministrul Ecaterina Andronescu a făcut o declarație controversată, din care reieșea că elevii cu nevoi speciale ar putea fi grupați în clase separate, în care să primească îndrumarea de care au nevoie. De la ce este scris pe hârtie, în lege, și până la realitatea cu care se confruntă părinții, zi de zi, este însă cale lungă. O cale care demonstrează că mai sunt multe de făcut, inclusiv de schimbat mentalități.

În județul Constanța, un profesor de sprijin are în responsabilitate 15 copii!

În legislație și în mediul școlar, se vorbește despre copii cu cerințe educaționale speciale (CES). Primul pas pentru ca statul să le acorde sprijinul de care au nevoie este adresarea către comisia de la nivelul Centrului Județean de Resurse si Asistență Educațională Constanța, în vederea obținerii unui certificat de orientare școlară. Ulterior obținerii respectivului act, copilul poate beneficia de diverse servicii educaționale: programă școlară adaptată, profesor de sprijin, terapie pentru tulburările de limbaj, consiliere psihopedagogică etc.

În teorie, totul este frumos. În realitate... nici statul nu asigură suficiente resurse financiare pentru a acorda sprijinul necesar tuturor copiilor cu CES, nici societatea nu este dispusă să îi accepte.

În prezent, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Constanța (ISJ) Constanța, în învățământul de masă din județul Constanța sunt integrați aproximativ 1200 de elevi. „Dintre aceștia, 460 de elevi beneficiază de profesor de sprijin, dintre care 22 sunt angajați ai Centrului Județean de Resurse si Asistență Educațională Constanța (CJRAE), care oferă servicii pentru 344 de elevi, iar șapte sunt angajați ai Centrului Școlar de Educație Inclusivă „Delfinul”, care oferă servicii pentru 116 elevi”, ne-au precizat reprezentanții ISJ Constanța.

Altfel spus, în medie, sunt peste doi copii cu cerințe educaționale speciale în fiecare școală din județ și doar 22 de profesori de sprijini, care sunt nevoiți să se deplaseze de la o școală la alta, inclusiv în județ. Câteodată, vorbim despre zeci de kilometri parcurși pe zi pentru ca profesorul de sprijin să petreacă doar o oră sau două cu copilul pe care îl are în grijă. Foarte puțin comparativ cu ceea ce au nevoie acești copii.

„Sunt puțini profesori de sprijin, răspund de aproximativ 15 copii fiecare și se deplasează în tot județul. Merg la fiecare copil o dată sau de două ori pe săptămână, câte o oră sau două, în special la materiale de examen, precum româna sau matematica. Acești profesori de sprijin lucrează cu copilul, îl promptează: să deschidă cartea, să scoată caietul, să scrie. Sunt copii care își pierd atenția foarte repede și au nevoie să fie cineva lângă ei să le atragă atenția. Sau să le explice cerințele unei probleme astfel încât să o înțeleagă”, spun reprezentanții CJRAE Constanța. O oră sau două pe săptămână este, însă, prea puțin, pentru ceea ce au nevoie copiii cu CES.

În aceste condiții, părinții au posibilitatea să fie ei însoțitori ai copiilor sau să angajeze alte persoane. De altfel, în momentul în care se completează formularul pentru certificatul de orientare școlară, părinții stipulează dacă îi vor însoți pe cei mici la școală sau dacă solicită profesor de sprijin.

Programă școlară adaptată, dar aceeași materie la examene!

Un alt sprijin pe care îl oferă statul este programa școlară adaptată. În prezent, având în vedere că în toate școlile sunt elevi cu astfel de necesități, profesorii sunt sprijinți să adapteze programa școlară astfel încât să fie pe înțelesul și capacitatea de asimilare a elevilor cu nevoi speciale.

Ceea ce înseamnă, însă, cunoștințe mai puține, ceea ce nu îi ajută în momentul în care ajung la examenul de evaluare națională sau la bacalaureat. Căci, în cazul examenelor, copiii cu CES nu beneficiază de subiecte diferite, ci doar de o oră în plus de examinare.

Pe de altă parte, sunt întâlnite și cazurile în care părinții nu sunt receptivi, nu înțeleg că copilul lor are o problemă și are nevoie de sprijin. „Sunt cazuri în care profesorii se confruntă cu lipsa sprijinului familiilor”, ne-au transmis reprezentanții ISJ Constanța. De exemplu, este o practică frecvent întâlnită ca minorii cu CES să intre în atenția CJRAE abia la începutul clasei I, căci părinții nu vin spre ei de la grădiniță.

Existența profesorului de sprijin, a programei adaptate nu ajută decât într-o mică măsură copilul cu CES. Esențială este, după cum au arătat atât reprezentanții ISJ Constanța, cât și cei ai CJRAE, terapia de specialitate. Iar în general, această terapie este asigurată în mediul privat, ceea ce implică costuri considerabile pentru părinți.

„În școala din Constanța i se preda religia. De ce? El nu știe nici să treacă strada singur!”

Constănțeanca Mihaela Oprea este mămica unui băiat cu autism și a experimentat atât ce înseamnă școală în România, în Constanța, pentru un copil cu cerințe educaționale speciale și cum este abordată educația pentru acești copii în Marea Britanie. Mihai a fost diagnosticat cu autism sever la vârsta de cinci ani și după ani de terapie, la vârsta de nouă ani, în 2012, a început să meargă la școală, mai exact la un centru școlar de educație inclusivă din orașul nostru. „Așa cerea legea, să meargă la școală. Eu nu l-aș fi dus deloc. A mers acolo până în mai 2015”, își amintește constănțeanca. Un copil non verbal, dar extrem de activ și de curios.

„Pentru noi, școala specială a fost un mare stres psihic, atât pentru mine, cât și pentru Mihai. În primul rând, deși eram într-o școală specială, fiind copii cu diverse dizabilități, nu doar autism, copiii nu beneficiau de îngrijitori pe timpul pauzelor. Noi, părinții, stăteam la școală pentru a avea grijă de ei în timpul pauzelor. De exemplu, Mihai, dacă găsește o poartă sau o ușă deschisă, fuge. Imaginează-ți cum ar fi să lași un copil ca el nesupravegheat pe timpul pauzei...

În mod evident, Mihai nu mergea cu plăcere la școală. Deși am avut norocul să avem cadre didactice care își făceau meseria cu dedicație. Cu toate acestea, lui Mihai nu îi făcea plăcere. Cu știu cum se desfășurau orele, pentru că nu aveam acces. La început chiar m-am oferit să stau cu el în clasă, până să adaptează, dar am fost refuzată.

Ce m-a surprins a fost faptul că Mihai avea ore de matematică și de religie – lucru de care am fost revoltată, în condițiile în care copilul meu nu era și nu este capabil să treacă strada singur, făcea ore de religie. Dar, așa prevedea programa, probabil niște bani trebuiau să mai ajungă în niște buzunare.

Relația cu școala, cu profesorii, era una ok, în limitele bunului simț. Dar e drept, nici nu mai călcam prea mult pe la școală. După vreo câteva zile petrecute în școală cu Mihai, când în timpul orelor stăteam pe la garduri, pentru a putea avea grijă de el în pauze, am cedat psihic. Mă încărcam cu prea multe lucruri negative. Am ajuns la Urgența Spitalului Județean suspectă de AVC la nici 35 de ani. Am zis că trebuie să am grijă de sănătatea mea mentală, pentru a putea avea grijă de copilul meu. Așa că am preferat că găsesc pe cineva să stea cu Mihai la școală cele patru ore.

Cât despre progrese, nu aș putea să spun că a învățat la școală, pentru că în paralel mergeam la terapie. Îmi amintesc însă de multă frustrare, de supărare, de crize, pentru că, așa cum am spus, nu mergea cu plăcere la școală”, a povestit Mihaela Oprea pentru „Replica de Constanța”.

„În Anglia, Mihai este fericit la școală iar progresele se văd!”

În 2015, familia a decis să plece în Marea Britanie, unde au găsit un sistem educativ îndreptat într-adevăr spre copilul cu cerințe educaționale speciale.

„Cred că a fost cel mai bun lucru făcut pentru Mihai, în toți anii aceștia, cu toate sacrificiile făcute. Nu ne-a fost deloc ușor, dar nu există termen de comparație!

Mihai este fericit! Da, am un copil fericit, merge cu drag la școală, câteodată și în vacanță se trezește dimineață, îmi arată hainele și încălțâminte să îl pregătesc pentru școală. El nu realizează când este vacanță.

Inițial, i-au făcut tot felul de evaluări, de către medici, psihologi, asistenți sociali. Am vizitat școli – da, aici vizitezi școlile și apoi decizi ce este mai bun pentru copilul tău. Eu am mers pe mâna lor, nu aveam termen de comparație, așa că Mihai a fost înscris la o școală pentru copii cu autism înalt funcțional.

În condițiile în care Mihai are autism sever, nu vorbește, nu scrie, nu are răbdare să stea prea mult la masa de lucru. Deși le-am spus că locul lui Mihai nu este acolo, mi-au răspuns că toți copiii au dreptul la șanse egale și că trebuie să încerce și această variantă. Asta se întâmpla în noiembrie 2015. Mihai a stat o lună în respectiva școală, căci clar nu avea cum să se integreze și să fie fericit acolo.

Ulterior, am luat-o de la capăt. Am găsit școala potrivită pentru Mihai, o școală pentru copii cu dificultăți severe de învățare. Nu am început imediat, ci integrarea lui s-a făcut treptat, până a început școala veneau de la școală acasă, de două ori pe săptămână, să îl cunoască pe Mihai și necesitățile lui. Nu a început școala până nu i-au găsit o persoana vorbitoare de limba română, pentru ca acomodarea să fie mai ușoară. După ce am găsit persoana potrivită petreceau timp acasă sau în parc, pentru a se cunoaște cât mai bine.

La fel, înainte de a începe școala, s-a făcut un plan de acțiune pentru Mihai și s-a stabilit ce obiective urmează să fie urmărite. În februarie 2016 a început să meargă la școală, iar de atunci an de an se revizuiește acest plan. În fiecare an, Mihai are control la ochi și dantură. Este un copil non verbal, nu ne poate spune dacă îl doare. În școală sunt realizate controalele, există cabinet medical, cu trei – patru asistente care sunt tot timpul acolo, pregătite să intervină.

Mihai face terapii adecvate, în cadrul școlii, căci se urmărește obținerea unei independențe cât mai mari, pentru a reuși să își ducă traiul de zi cu zi. Eu nu voi trăi veșnic, deși cea mai mare dorință a mea în ceea ce îl privește pe Mihai – da, știu, sună dramatic, dar asta simt! – este să trăiesc cu o zi mai mult decât el!

Mihai învață să își gătească, merg la shopping, face înot, toate în cadrul școlii. Are mereu o persoană în spatele lui, pentru a-l îndruma și supraveghea.

Progresele sunt vizibile! Mihai care este un mâncău a învățat să nu mai ia din farfuria celuilalt – cel puțin la școală, acasă mai avem de lucrat la aspectul acesta!; dacă înainte stătea la masa de lucru cinci minute, acum stă 20 de minute.

Primăria îi asigură inclusiv transportul dintre casă și școală. Să îl vezi dimineața, cum se uită pe geam, să vadă dacă a venit mașina. Iar pentru că transportul lui nu se poate face fără însoțitor, i se asigură transport cu un autoturism, în care este el, șoferul și însoțitorul.

Zilnic comunic cu profesorul de caz de la școală, cu însoțitorul (umbra), prin mesaje. Este un caiet la școală în care scriem tot.

A progresat enorm. Acum a învățat și o mare parte din limbajul semnelor. Înțelege engleza – atât cât se vorbește cu el în clasă. Iar după primul an de școală aici nu a mai avut însoțitor român”, a povestit pentru „Replica de Constanța” constănțeanca Mihaela Oprea.

Diferențele sunt enorme. Iar dacă mai spunem că Anglia cheltuiește, pe an, în jur de 25.000 de lire pentru un copil cu dizabilități, se înțelege și de ce această diferență!

Întrebată ce ar schimba la sistemul educativ din România și modul cum sunt integrați copiii cu cerințe speciale, Mihaela Oprea a subliniat: „TOTUL. Îmi este teamă că lucrurile nu merg în direcția potrivită nici pentru cei fără dizabilități, darămite pentru cei cu nevoi speciale. În România, dizabilitatea se ascunde sub preș și este trist!”.

Florentina BOZÎNTAN

marţi, 16 aprilie 20193114
Comentarii

01roman(16 apr 21:51)
da , dar Anglia nu are o capacitate precum puscariasul nostru draknea
12Ma Constantene(16 apr 16:02)
Pe timpul lui nea Nicu nu ii vedeai la scoala fiindca pt.copii astia erau scoli ajutatoare nici nu puteai sa auzi decat ce vroia partidu.Daca acum sunt oameni mai bolnavi se poate ca ce mancam sa fie mai important decat vaccinurile.Cei care spun ca fiecare tara are probleme uita ce dotari au alte tari in spitale si ce personal pt.oameni indiferent ca sunt saraci sau bogati trebuie doar sa fii asigurat.Nu mai puneti egal intre RO.siG.B.care a fost cateva sute de ani cel mai mare imperiu al lumi.
16Pandelica(16 apr 14:12)
Vi se pare ca astia care conduc tara sunt exemple de sanatate mintala?Un dement care nu stie cum sa faca si ce sa mai inventeze ca sa scape de inchisoare?Altul care a schimbat vreo cinci neveste si nu mai stiu cate partide,daca nu e el sef nu-i bun partidul respectiv!De altul care imprumuta frecvent miliarde de euro dar sustine ca toate merg bine in Romania,ce sa mai zicem?De la astia asteptati reforme si imbunatatirea sistemului?
202constanteanu(16 apr 13:33)
Cum se face ca pe vremea lui Ceausescu sau chiar si acum 20 nu auzeam de autism si AHDH?si alte balarii de astea?Si se faceau la vaccinuri pe vremea lui Ceasca Toti copii faceau!Ca era tigan sau roman! Toti copii mergeau la aceleasi scoli!In scoala mea nu existau copii cu autism.Nici in cartier!Si ii stiam pe toti ca toti eram in strada la joaca de dimineata pana seara!Nu cumva autismul e vina parintilor?ca nu stiu sa i educe de mici?Poate autismul e urmarea unor traume de cand se nasc.Ii agreseaza sau bruscheaza de mici!Lasati ne cu autismul asta inventat!
111Obligatoriu ca in comunism(16 apr 13:07)
Din moment ce cazurile de autism se inmultesc e clar ca nu este genetic. Si cum fum fara foc nu iese, vaccinurile sunt primele suspecte mai ales prin prisma declaratiilor lui bill gates care nu si-a vaccinat copii. Intr-alta ordine de idei, mamicutza suge ..utza este revoltata doar de religie. De matematica nu este revoltata? Copilul nu stie sa treaca strada dar e capabil sa inteleaga matematica? Sau cumva spera sa-l poata duce la cazinou ca in Rainman? Mai stii....In fine invatamantul obligatoriu este de un comunism feroce iar abramburica a e pusa sa-l bage de la 3, TREI-vorba lui Despot-ani!
16Scoala(16 apr 11:28)
Sistemul de invatamant din Romania nu este gandit pentru copiii bolnavi. Ce te faci daca un copil cu autism este acceptat in clasa cu copilul tau iar sistemul nu se ingrijeste corect de un copil bolnav? Intr o astfel de situatie copilul bolnav devine o problema grava pentru clasa si profesor. Cred ca nici nu va imaginati despre ce este vorba.
510ana(16 apr 09:39)
felicitari ca a ti ales sa va mutati din tara!!!
19...........(16 apr 09:32)
civilitatea nu este direct proportionala cu prosperitatea unei tari, putem sa fim si saraci si civilizati, dar........... dupa cum se vede suntem asa cum suntem......... in Anglia alti oameni, alte abordari. Credeti ca in Romania numai daca se investeste se poate ajunge la asa ceva? schimbarea trebuie sa vina de la toata lumea, schimbarea in atitudine, in comportament, in relationare, etc.......
311Tara bananiera Romania(16 apr 09:08)
Asta inseamna tara civilizata,unde educatia este gratuita,unde profesorul clasei nu are voie sa ii spuna copilului ca esti handicapat,sa asmuta parintii impotriva celui cu probleme,poate poate se satura parintii si il muta la scoala speciala.SE plateste profesor de sprijin ptr fiecare copil in parte integrat in scoala de masa,iar cei ce merg la scoli speciale au niste facilitati imense,acolo copiii sunt pregatiti ptr viata,dupa cum zice dna.Aci,toate tatele ii numesc handicapati.Mentalitate de la Ceausescu,ramasa cu mii de ani in urma,lipsa umanitate,empatie.Si cica romanii sunt bisericosi.
112Incopetenta(16 apr 06:39)
Dragilor, doamna a dat acest interviu poate se mai schimba si in tara cate ceva, ptr viitor copiilior cu problene Dar, politica strica tot, nu se vrea O sa mai curga cerneala pana schimba romanii politicienii cu oameni competenti care vor sa faca ceva ptr semenii lor
38Poftim, ce controverse?(16 apr 02:08)
De unde mercurul si alte gogomanii? Nu mai scrieti asa ceva ca populatia e deja fara informatii reale
1710Anonim(16 apr 00:33)
Atunci ramai in Anglia doamna draga. Mai ce va mai place sa comparati Romania cu alte tari. Pai Romania e cea mai inapoiata tara la o adica. In orasul Hamburg din Germania existau in anul 1962 drumuri cu 6 benzi, da am scris bine, 6 benzi! 3 pe-un sens si 3 pe celalalt sens. In timp ce in Romania in anul 1962 nu exista nici macar un metru de autostrada. Hai sa fim seriosi! Daca nu ne convine, ne luam papornitele si emigram. Nici in strainatate nu sunt cainii cu covrigi in coada. Nu-ti da nimeni nici o cana cu apa. Si faza cum ca nemtii castiga 3000 de euro pe luna e o abureala.
mai mult...Replica
21 apr 12:25ReplicaÎn week-end, șoselele Constanței INVADATE DE ȘOFERI BEȚI!

Sfârșitul de săptămână „scoate” pe șosele tot mai mulți șoferi inconștienți, care se urcă la volan după...1225

21 apr 12:25ReplicaPacient beat, ajuns la Urgență cu un cuțit!626
20 apr 09:18ReplicaVIDEO. CARAMBOL cu cinci mașini în Mangalia! Una s-a răsturnat!5099
20 apr 15:56ReplicaAdolescentă din Constanța, GĂSITĂ MOARTĂ într-un apartament din Suceava. Se bănuiește o SUPRADOZĂ DE DROGURI

O adolescentă de 17 ani, din comuna constănțeană Albești, a fost găsită moartă într-un apartament din Suceava....3787

20 apr 15:58ReplicaUn șofer BĂUT a făcut prăpăd în fața Postului de Poliție Negru Vodă! VIDEO1170
20 apr 13:40ReplicaUn tren a deraiat între stațiile Năvodari și Constanța. VIDEO1805
20 apr 11:43ReplicaInspectorii Protecției Consumatorului Constanța, pe urmele peștelui din magazine. VIDEO

În urma unei acțiuni de control declanșată la Constanța la un punct de lucru al unuia dintre cei mai mari...1504

20 apr 00:00ReplicaAFACERIST din Constanţa, condamnat la muncă în folosul comunităţii într-un dosar de înşelăciune!3650
20 apr 00:00ReplicaAcuzaţii la Teatrul de Stat Constanţa: un regizor a primit bani pentru un spectacol care nu a mai avut loc1172
20 apr 00:35ReplicaISU Dobrogea cere pompieri şi dotări de la alte inspectorate, din ţară!

Sezonul estival 2019 se apropie, astfel că asemenea tuturor instituțiilor de la malul mării, și Inspectoratul pentru...823

20 apr 00:00ReplicaUn hotel cu 11 etaje se va construi în Mamaia, în zona Teatrului de Vară. Investitorul, surpriză!3625
20 apr 00:00ReplicaConturile unei primării din judeţul Constanţa, BLOCATE1447
Vremea
13.3°6.3° - 13.3° duminică, 21 aprilie 2019
cer acoperit de noriUmiditate: 34%
Vânt: 1.99 m/s din NE
Presiune: 1024.081 milibari

Loto
6/496813313342
5/4013192035385
joker9142628335
Horoscop
mai mult...SPSportRT
20 apr 00:00SportNicolae Stanciu a marcat primul său gol în campionatul de fotbal al Arabiei Saudite

Mijlocaşul român Nicolae Stanciu a marcat primul său gol în campionatul de fotbal al Arabiei Saudite, vineri, în...374

20 apr 00:00SportRăzvan Marin, dezlănţuit! Românul a marcat din nou pentru Standard

ăzvan Marin e de neoprit la Standard Liege. Românul a înscris din nou, în disputa de pe teren propriu cu Genk, scor...537

20 apr 00:00SportAstra - Craiova 0-1. Mihăilă, primul gol în Liga 1

Universitatea Craiova a câştigat primul meci după plecarea lui Devis Mangia. Conduşi de Corneliu Papură, oltenii au...334

20 apr 00:00SportHalep și compania, în haine de armată! Militarii români din Afghanistan susțin echipa României de Fed Cup

Românii din țară și din străinătate abia așteaptă să urmărească meciul din semifinalele Fed Cup, dintre...438

Local
20 apr 00:52LocalIancu Cuşu INSISTĂ. Proiectul privind aprobarea PUD-construire hotel în staţiunea Mamaia, în atenţia consilierilor locali

A doua oară cu noroc?! Planul urbanistic de detaliu - construire imobil S+P+5-8E - hotel-apartament, staţiunea Mamaia,...2386

20 apr 01:26LocalModificări în parcările din oraș!

Începând de vineri, 19 aprilie, mai multe parcări din municipiul Constanța care înainte erau deservite de taxatori...1259

20 apr 01:28LocalNava militară britanică HMS 'Echo' va face escală în Portul Constanța

Nava maritimă hidrografică britanică HMS „Echo” sosește în portul Constanța duminică, 21 aprilie, pentru o...375

20 apr 01:33LocalCâini duși la adăpostul de pe Vârful cu Dor, revendicați de proprietari!

Primăria Constanța îi anunță pe constănțenii proprietari de câini că, dacă vor constata dispariţia câinelui...695

20 apr 01:48LocalTânăr din Cernavodă, anchetat pentru FURT DE TELEFOANE!

Urmare a cercetărilor în cazul săvârșirii unei infracțiuni de furt calificat, polițiștii din cadrul Poliției...484

20 apr 02:08LocalElevii Liceului Teoretic „George Călinescu” din Constanța au dăruit de Paște

Săptămâna aceasta, Liceul Teoretic „George Călinescu” din Constanṭa a demarat două acțiuni caritabile în...369

20 apr 01:34LocalZIUA COPILULUI, sărbătorită la Constanţa! Prichindeii vor fi costumaţi în personajele preferate

Primăria Constanţa a demarat procedura de achiziţie a contractului de prestări servicii organizare evenimente...515

20 apr 01:35LocalAcțiuni ale studenților de la Universitatea „Ovidius” pentru copiii cu nevoi speciale

Liga Studenților din Universitatea „Ovidius” din Constanța organizează în perioada 22 – 25 aprilie a.c....353

20 apr 01:43LocalTone de lemne, confiscate de polițiștii constănțeni

Polițiștii din cadrul Serviciului Ordine Publică și ai Postului de Poliție Ostrov, împreună cu reprezentanți ai...566

20 apr 01:42LocalINCENDIU în Constanța: centrală termică distrusă!

Un apel dat la numărul unic de urgență 112, dat în miez de noapte, anunța izbucnirea unui incendiu într-o...1746

Politică
20 apr 01:17PoliticăConsilierii municipali, convocaţi în şedinţă. Vezi ordinea de zi!

În conformitate cu prevederile art. 39 alin. (1) din Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală,...913

20 apr 01:26PoliticăZeci de angajaţi ai Primăriei Constanţa au donat sânge!

Ajutor! 50 de angajați ai Primăriei Municipiului Constanța au donat vineri, 19 februarie, sânge în cadrul campaniei...479

20 apr 00:50PoliticăPrimăria Constanţa continuă acţiunea privind ridicarea maşinilor abandonate

Primăria Municipiului Constanța a ridicat, inventariat și depozitat în ultimele zile un număr de 5 autovehicule...530

20 apr 01:54PoliticăLiviu Dragnea, ironic „Sunt mâhnit că a ieșit Lazăr la pensie“

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, ironic, că este mâhnit că Augustin Lazăr a ieșit la pensie. Declarația a...420

20 apr 00:51PoliticăÎCCJ a decis: Judecătorii au respins redeschiderea dosarului lui Traian Băsescu

ÎCCJ a decis, vineri, respingerea cererii procurorilor de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în cazul...484

20 apr 01:57PoliticăPreşedintele Iohannis a sesizat CCR cu privire la legea referitoare la retragerea titlului de doctor

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, Curţii Constituţionale a României (CCR) o sesizare de...525

20 apr 01:51PoliticăBogdan Licu, înlocuitorul lui Augustin Lazăr. Magistratul va fi delegat de CSM procuror general interimar

Bogdan Licu va fi delegat procuror general interimar de Secția pentru Procurori a CSM, pentru o perioadă de două...472

20 apr 00:51PoliticăAugustin Lazăr, eliberat din funcţia de procuror

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind eliberarea din funcţia de procuror a lui Augustin...504

20 apr 01:45PoliticăDecebal Făgădău şi Costin Răsăuţeanu ALEG autobuzul albastru

Luni, 22 aprilie, angajații Primăriei Municipiului Constanța, cei ai structurilor subordonate, împreună cu primarul...942

20 apr 01:40PoliticăRareș Bogdan publică o scrisoare a unei eleve de 17 ani către Liviu Dragnea: 'Nu vă mai bateți joc!'

Capul de listă al PNL la alegerile europarlamentare, Rareș Bogdan, susține că a primit o scrisoare din partea unei...536

Monden
20 apr 00:00MondenCătălin Botezatu a vorbit despre problemele de sănătate. „Merg să îmi fac analizele în Turcia”

În ultimii ani, Cătălin Botezatu a avut probleme cu inima și se află în permanență sub supravegherea medicilor....298

20 apr 01:36MondenCine este blonda cu care a fost surprins Mario Fresh la mall. Iubitul fiicei Andreei Esca a strâns-o în braţe

Toate îi merg din plin lui Mario Fresh. A făcut o figură frumoasă la "Exatlon", în Republica Dominicană, a revenit...350

20 apr 00:00MondenAndreea Bălan s-a întors în sala de dans, după cele patru operații suferite

Andreea Bălan a publicat în mediul online câteva imagini cu care a reușit să își bucure admiratorii. Vedeta s-a...263

20 apr 18:01MondenBianca Drăguşanu le dă peste nas cârcotaşilor: „Unii cred că mănânc botox la micul dejun”

Nu e un secret pentru nimeni că Bianca Drăguşanu este adepta operaţiilor estetice pe care le face ori de câte ori...358

20 apr 00:00MondenFerma 2019. Kamara l-a eliminat pe Silviu Țolu din competiție

Un nou duel la Ferma! Joi, 18 aprilie, Silviu Țolu și Kamara au fost concurenții care s-au luptat pentru locul lor...255

20 apr 00:00MondenReacţia furibundă a Ralucăi Podea după ce a aflat că Florin Pastramă se însoară cu Brigitte

De când Florin Pastramă şi Brigitte Năstase formează un cuplu atât la Ferma, cât şi în viaţa reală, Raluca...360

20 apr 00:00MondenPăr și barbă verde-neon! Cine sunt artiștii care o concurează pe Delia

Vedetele fac tot posibilul să sară ”în ochi”. Dacă Gianina Corondan ne-a obişnuit deja, de mai bine de două...251

20 apr 00:00MondenCorina Chiriac cântă cu trupa Azur, Angela Similea lansează album nou

Interpreta şlagărelor “Strada Speranţei”, “Opriţi timpul!” sau “Trenul fericirii”, Corina Chiriac, nu...311

20 apr 00:00MondenDe ce băiatul lui Charlize Theron poartă rochiţe şi haine de fetiţe?

În ultimii ani, fanii actriţei s-au întrebat de ce fiul ei, adoptat acum şapte ani, poartă mereu rochiţe şi...337

20 apr 00:00MondenCannes 2019 - Un film regizat de o cineastă născută în România, selectat în secţiunea Cinefondation

Filmul "As Up To Now", regizat de cineasta Katalin Moldovai, care s-a născut la Sovata şi locuieşte în prezent la...245

Mapamond
20 apr 00:00MapamondPreşedintele Republicii Moldova agită spectrul alegerilor parlamentare anticipate, îndeamnă la discuţii mai constructive

Cu cât mai aproape va fi termenul de dizolvare a Parlamentului, cu atât discuţiile dintre formaţiunile care au acces...235

20 apr 00:00MapamondNoua armă tactică testată de Coreea de Nord este pentru confruntări terestre

"Noua armă tactică ghidată" testată miercuri de Coreea de Nord este un sistem de rachete pentru confruntări...259

20 apr 00:00MapamondMarea Britanie: Femeia ucisă în cursul revoltelor de la Londonderry era o tânără jurnalistă de investigaţie

Femeia împuşcată mortal joi seara la Londonderry era o ziaristă considerată o ''speranţă'' a jurnalismului de...251

20 apr 00:00MapamondFranţa desfăşoară 60.000 de poliţişti şi jandarmi pentru încă un protest al „vestelor galbene“

Peste 60.000 de poliţişti şi jandarmi vor fi desfăşuraţi sâmbătă în Franţa, la cea de-a 23-a manifestaţie...261

20 apr 00:00MapamondJaponia: Un şofer octogenar a provocat un grav accident de circulaţie la Tokyo

Un şofer octogenar a provocat vineri un grav accident de circulaţie la Tokyo, soldat cu zece răniţi, dintre care doi...270

20 apr 00:00MapamondO mie de migranţi cubanezi în ultimele zile, la graniţa dintre Mexic şi SUA, anunţă autorităţile mexicane

O mie de migranţi cubanezi au sosit în oraşul mexican Ciudad Juarez, la graniţa de nord cu SUA, şi alţi 400 s-au...240

20 apr 00:00MapamondIrlanda de Nord: O femeie ucisă la Londonderry, poliţia suspectează „un incident terorist“

O femeie de 29 de ani a fost ucisă în cursul nopţii de joi spre vineri într-un schimb de focuri la Londonderry, în...232

20 apr 00:00MapamondGrecia: Explozia unei grenade în faţa consulatului rus, revendicată de anarhişti

Un grup anarhist grec a revendicat joi explozia unei grenade, în martie, în faţa consulatului Rusiei la Atena,...241

20 apr 17:21MapamondFranţa aduce un omagiu „eroilor“ salvatori ai catedralei Notre-Dame din Paris

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a mulţumit joi pompierilor care s-au luptat cu flăcările la catedrala...242

20 apr 00:00MapamondONU: Mii de copii ai jihadiştilor străini, concentraţi într-o tabără în Siria

Un înalt responsabil al ONU a invitat joi ţările lumii să-şi asume responsabilitatea pentru cetăţenii lor aflaţi...243

Sănătate
19 apr 00:19SănătatePacienta cu arsuri grave, transferată în Belgia, va avea nevoie de mai multe operații. „Dacă mai stătea 2 zile în România nu mai avea șanse!”

Tânăra Mădălina Neculai, din Tulcea, care a fost transferată la un spital din Belgia, după ce a suferit arsuri...1621

17 apr 01:37SănătateSpitalul Judeţean Constanţa a fost decorat de Klaus Iohannis

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, Președintele României, Klaus Iohannis, a conferit Spitalului Clinic...1326

17 apr 04:05SănătateREVOLTĂTOR! Pacientă cu arsuri grave, din Tulcea, plimbată între spitalele din Constanța și Timișoara!

O tânără de 25 de ani din Tulcea, aflată în stare gravă, fiind intubată, după ce a suferit arsuri pe 40% din...863

13 apr 01:48SănătateProiect benefic pentru comunitate: cursuri de asistente medicale în Hârșova!

Sistemul sanitar din orașul constănțean Hârșova se dezvoltă. Astfel, în Spitalul Orășenesc Hârșova vor fi...1444

13 apr 17:54SănătateAsistenta șefă de la Neurologie, schimbată din funcție după controlul ministrului Sănătății! Atenționare pentru directorul de Îngrijiri!

S-a încheiat ancheta internă desfășurată de conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei”...3988

13 apr 00:29SănătateReacția SANITAS după controlul de la Spitalul Județean Constanța: „Personalul este insuficient, merită să fie tratat cu respect!”

Referitor la recenta vizită a Ministrului Sănătății, Sorina Pintea, la Spitalul Clinic Județean de Urgență...2388

12 apr 00:50SănătatePacienții vin la Constanța să se trateze, dar ministrul Sorina Pintea LAUDĂ spitalul din Tulcea pentru... curățenie!

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, continuă controalele în spitalele din țară. În noaptea de miercuri spre...7365

11 apr 00:35SănătateSpitalul Județean Constanța, decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul Sanitar”

În vreme ce ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a vorbit despre „dezastrul” pe care l-a găsit pe secțiile...3164

9 apr 01:42SănătateANCHETĂ la Spitalul Județean Constanța, după controlul inopinat al ministrului Sănătății

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a făcut, duminică seara, 7 aprilie a.c., de Ziua Mondială a Sănătății, un...5037

5 apr 22:57SănătateMedicii Adrian Streinu Cercel și Mihai Craiu, prezenți la Constanța pentru a vorbi despre vaccinare!

Vaccinarea împotriva virusului hepatitei B, vaccinarea în cancer între prevenție și tratament și prevenirea...2027