REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
15.8° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

Azi ești proprietar, mâine nu: un fost consilier din cadrul Ministerului Finanțelor, în război cu primăria după ce a rămas fără un teren

Azi ești proprietar, mâine nu: un fost consilier din cadrul Ministerului Finanțelor, în război cu primăria după ce a rămas fără un teren

Replica API 20 iulie 2019 | 00:00 634

D-ale Constanței

D-ale Constanței

Strigător la cer! Cum s-a trezit un constănțean fără un teren de 200 mp! Mai bine de 20 de ani a plătit taxe și impozite pentru terenul pe care-l deține în localitatea Conacu, din satul Cobadin. Recent, a aflat că, de fapt, terenul a fost trecut în proprietate celui de la care l-a cumpărat zece ani mai târziu. Este pățania unui constănțean, Radu Ștefan, fost consilier superior la Corpul de Control din cadrul Ministerului Finanțelor. Primarul Cornel Cocoș ridică din umeri. ” De ce nu a avut grijă de proprietatea lui?!”, a fost replica alesului local șef care a anunțat că așteaptă întâmpinarea de la instanță.

În anul 1996, Radu Ștefan din Constanța a cumpărat un teren în suprafață de 200 mp la Conacu, sat Cobadin, de la numitele Alexandra Macâru și Mariana Cimbru. Ulterior, de la Primăria Cobadin a obținut autorizația de construire a unor anexe. Radu Ștefan, chiar dacă nu locuia aici, avea grijă de teren și plătea impozit la primărie. Recent, soția sa a încetat din viață și a decis să demareze procedurile pentru pune pe numele copiilor bunurile pe care soții Ștefan le dețineau. Printre care și terenul în suprafață de 200 mp. În demersul său, a constatat că terenul în cauză se află, pe acte, în proprietatea Marianei Cimbru și a soțului ei.

”În 1996, am cumpărat de la acestea, mamă și fiică, 200 de metri de teren din satul Conacu din totalul de 2000 de metri care îl aveau. Pe baza actului de vânzare cumpărare onorata primărie mi-a eliberat autorizația de construcție pentru ridicarea unor anexe. An de an, am plătit impozit. Am mai multe imobile în Conacu, iar aceasta era o anexă. În urma decesului soției, am făcut succesiunea, am renunțat la tot, am dat copiilor și am zis să facem și cadastru, când oi muri să nu mai aibă ei treabă. M-am dus la primărie, am luat adeverință, m-am dus la cadastriști, când au venit băieții să facă măsurătorile, vânzătorii terenului, care sunt, se pare, și proprietari, i-au gonit, spunând că ei sunt proprietari. Acum 10 ani, familia Cimbru a decis să facă cadastru la terenul pe care-l deține, în mod normal, în suprafață de 1800 mp. Pe vrea când am cumpărat, nu era cu cadastru, era cu plan de situație. Nu știu cum au făcut, ce au făcut, că mi-au luat și suprafața mea de 200 mp. Dacă, după ce mi-au vândut-o apăreau în acte cu 1800 mp, ei bine, din 2009, când au făcut actele de moștenire, cadastrul, apar iarăși cu 2000 metri pătrați, adică și cu suprafața care mi-au vându-o mie. Primăria ia impozit și de la ei, pe 2000 mp, și de la mine, pe 200 mp. S-a greșit intenționat sau fără voie? Ambele sunt penale”, s-a plâns Radu Ștefan. ”Eu am cheile de acolo, mă duc acolo, dar nu mai sunt stăpân. E ceva, nu vă spun! Inginera de la primărie a înghețat când i-am spus. Primarul și-a pus mâinile în cap. Ce să zică? Se întoarce și pleacă”, a mai completat Radu Ștefan.

Primarul Cornel Cocoș: ”Când a cumpărat, de ce nu a avut grijă de proprietatea lui?”

Primarul din Cobadin, Cornel Cocoș spune că primăria nu are nicio treabă. Ba, mai mult, dă vina pe Radu Ștefan, pe care-l acuză că...nu a avut grijă de proprietatea lui (?) ”Ce legătură are primăria aici? Când a cumpărat, de ce nu a avut grijă de proprietatea lui?”, întreabă Cornel Cocoș. ”Cimbru i-a vândut lui Radu Ștefan. După ce i-a vândut, Cimbru când și-a făcut cadastru trebuia să-și facă pentru o suprafața mai mică cu 200 de metri, dar a făcut pe toată suprafața. Avocata să dea în judecată pe Cimbru. Să ne ceară și nouă ceea ce trebuie și depunem la dosar. Firma de cadastru de la Medgidia nu e subordonată primăriei. Cimbru nu avea voie să facă cadastru fără acordul lui Radu Ștefan și a celorlalți vecini”, a declarat primarul Cornel Cocoș. Întrebat de ce primăria i-a imputat impozitul, deși nu mai figura ca proprietar, alesul șef a spus: ”A plătit impozit pe declarația lui, i-am impozitat pe actul de vânzare cumpărare. Eu ce să fac, să mă duc să măsor eu suprafața?! Trebuia să-i păzească primăria proprietatea? La orice vânzare cumpărare trebuie să mă duc eu pe teren? Nu primăria verifică dosarul, cadastrul verifică”, a conchis Cocoș.

Radu Ștefan va depune o acțiune în instanță, pentru a anula actele care atestă cele două familii că sunt proprietare pe terenul lui Ștefan, însă îi va face plângere penală și lui Cristian Telehoi, primar la acea vreme.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca nu suntem atenti, astea ne fura si zaharul din ceai!
1
0
in SUA,esti proprietar,la noi esti''contribuabil''
1
0
Alt primar habarnagiu.Cum trebuia sa aiba grija de teren, sa-l tina in buzunar, sub perna, la saltea...Si nu e singurul caz.Sunt situatij cand mostenitorii au constatat ca faptic un teren care era de-o vesnicie intr-un anumit loc, nu mai este acolo, a fugit pamantul mai la vale sau mai la deal.S-a mers pe premiza ca nu se vede din satelit.Uite ca au venit vremurile cand se vede tot.
1
0
Asta e Romania. Fiecare face ce vrea si nu pateste nimic chiar daca incalca legea.
8
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272