REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

BĂLĂRIILE au pus stăpânire pe CONSTANȚA din cauza POMACOST, care a dat bir cu fugiții

BĂLĂRIILE au pus stăpânire pe CONSTANȚA din cauza POMACOST, care a dat bir cu fugiții

Replica API 22 mai 2021 | 23:09 4831

Spațiile verzi din Constanța au devenit un amplu subiect de discuție între locuitorii orașului. Foarte mulți dintre aceștia acuză noua administrație locală pentru debandada creată pe străzile și aleile municipiului, dar, foarte puțini dintre aceștia, cunosc cu adevărat motive pentru care măsura igienizării spațiilor verzi pare să întârzie. Recent, atât primarul municipiului, Vergil Chițac, cât și viceprimarul Florin Cocargeanu, au acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, în care au explicat motivele pentru care spațiile verzi nu au fost igienizate.

Igienizarea spațiilor verzi de pe străzile municipiului a iscat un adevărat scandal printre locuitorii urbei. Mai mult, aceștia acuză actuala administrație locală, instalată de doar șase luni la conducerea municipiului, de neglijență și nepăsare. Dar, oare care sunt adevăratele motive pentru care spațiile verzi nu au fost igienizate până la acest moment și care este vina actualei administrații?

Spațiile verzi vor fi atribuite prin licitație operatorilor economici

Într-un interviu acordat recent cotidianului Replica, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a explicat că spațiile verzi vor fi atribuite prin licitație operatorilor economici. De asemenea, explică de ce nu s-a luat, până acum, măsura igienizării spațiilor verzi din Constanța, amintind de rezilierea contractului cu firma care se ocupa de acest serviciu.

,,Ca să ne înțelegem: spațiile verzi în Constanța sunt de trei tipuri: parcuri, în subordinea Primăriei, spații verzi din cartiere – asociațiile de proprietari, acestea fiind obligate să aibă grijă de spațiile lor, și există spațiile verzi de pe bulevarde, scuaruri, sensuri giratorii, sau casetele de pe trotuare. Când am venit în primărie am constatat că sunt doi operatori, unul a rămas, unul a plecat. Am văzut că erau facturate curățarea spațiilor verzi ale asociațiilor de proprietari. Nu era legal. Operatorul s-a retras unilateral din contract, acoperea o mare parte din Constanța și m-a pus pe mine în situația de a rămâne, pe zona asta, descoperit. Asta se întâmpla prin ianuarie. Legal, există o întreagă procedură. Am împărțit parcurile în 10 loturi, pe fiecare parc și așa să vină orice operator de mici dimensiuni vrea la licitație și să poată să le întrețină. Nu știm cine vor fi câștigătorii deocamdată. Ei (n. red. Firma care a reziliat contractul) au avut monopol. Când ai un monopol… Noi am transferat monopolul de la primărie celor privați. În spatele acestui monopol nu au putut exista fost operatori mici. La sfârșitul lunii august vom reuși să atribuim cele 10 loturi. Ajungem la spațiile de pe carosabil, de pe Mamaia, Lăpușneanu… Tot așa, erau date la operatori economici dar legea spune că acestea trebuie administrate de Confort Urban. După ce le-am dat acestui compartiment în administrare a trebuit să facem hotărâre de CL, să introducem codul CAEN, ei au trebuit să se capitalizeze, să angajeze oameni, să cumpere scule…lucrurile astea durează. Ușor, ușor vom pune lucrurile la punct. Dar, trebuie să înțelegem că spațiile verzi din jurul blocurilor trebuie întreținute de asociațiile de proprietari”, a declarat primarul orașului Constanța, Vergil Chițac.

De ce e atâta vegetație neîngrijită în Constanța?

De asemenea, viceprimarul, Florin Cocargeanu, a declarat într-un interviu acordat cotidianului Replica de Constanța, că bălăriile din oraș sunt cauzate de faptul că la începutul anului a fost reziliat contractul cu firma care ocupa de spațiile verzi.

”La începutul anului a fost reziliat contractul cu o firmă care se ocupa de spațiile verzi și am rămas cu cealaltă firmă care se ocupă de aproximativ jumătate din acestea. Tot ce ține de drumuri s-a găsit soluția cu Confort Urban și s-a făcut achiziția de utilaje și în acest moment s-au angajat oameni. Între timp urmează să se elaboreze un nou caiet de sarcini pentru încheierea unui nou contract de prestare a serviciilor de întreținere a spațiilor verzi. Acest caiet va fi făcut de Primăria Constanța. Până atunci ne vom descurca cu cei care efectuează muncă în folosul comunității”, a spus viceprimarul.

La rândul său, Horia Constantinescu, șeful adjunct al Direcției Servicii Publice, a declarat: ”La momentul la care am început evaluarea situației fiecărei direcții, printre care și contractele întocmite cu Primăria Constanța, aveam în față două contracte, un contract cu o societate și un contract încă în desfășurare cu o altă societate. Am convocat o întâlnire, am constatat atunci că unul dintre prestatori ar fi trebuit să aibă, conform normativelor, 257 de persoane angajate. verificând în REVISAL, am observat că avea doar 53, îmi dădea undeva cu virgulă. Operatorul s-a retras unilateral din contract, acoperea o mare parte din Constanța și ne-a pus în situația de a rămâne descoperiți. Pentru a pregăti o nouă licitație ai nevoie de evaluări, de cercetări, am demarat achiziționarea elaborării caietului de sarcini, pentru că nu sunt neapărat cei mai bine pregătiți pentru a-l întocmi, ne trebuie o mână de ajutor din partea unui profesionist, lucru care a durat destul de mult. din păcate, la acestă licitație nu s-a prezentat nimeni și am hotărât să facem o reevaluare a întregii situații și să vedem cum putem să intervenim. Confort Urban a trebuit să accepte și întreținerea acestor spații verzi. noi nu puteam deconta altora bani pentru ceva ce trebuia să facă Primăria Constanța prin Confort Urban”.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ai visat ani de zile ca vine ziua in care vei inchide ctr cu Primaria unde tu nu erai prezent . Dar solutia 2 nu ai avut-o sa inlocuiesti cu alti prestatori . Esti refuzat si marginalizat . Vai de CTA .
0
0
monser,aveti putintica rabdare,uite acus vine iarna
2
1
Demisia, incompetenta ucide
10
1
Pas cu pas se vor rezolva lucrurile si in orasul nostru...de 20 ani s au facut numai combinatii .... .am o intrebare pt radu m. si nicusor? Oare se merita sa iei atat si sa faci puscarie? Sau mai bine iti faceai treaba cat de cat si erai free....
7
6
Un jeg de primar intr-un jeg de oras, cum plm a fost votat idiotul asta?
21
3
pai ce fel de contract a fost asta fara clauze de amendare in acest caz ? E contractul semnat de mazare ? Sunt necesare sapaturi dar nu cu lopata horica derbedeul.
14
1
Demisia primaree estu vaide capul tau
16
4
Banul public furat ,DNA NU vede de mai bine de 10 ani ..
12
0
Pune mana la treaba,amirale!!!
23
0
Care spatii verzi ale asociatiilor de proprietari, de cand de tine asociatia de proprietari teren, asociatia de proprietari plateste impozite pe o bucatata de teren cat o palma, unde creste buruiana pe asfalt?
31
1
Primare, ai o palarie prea mare pentru capacitatile tale, te-ai facut de ras!
35
6
plin orasul cu buruieni...sunt depasiti de situatie
32
2
Va bateati cu pumnii in piept... dar sunteti vai de capu vostru, REGRET CA V-AM VOTAT!
35
5
Era cu Psd, normal ca-i arde pe astia de acum de la primarie ca lumea sa se revolte
27
4
O vaca buna de muls! Inca nu au hotarat care sa manevreze banii! Vrajeala ca orice firma poate licita! Daca ar stii constantenii cat platesc pt spatiu verde ar da foc primariei
32
3
Abracadabra, nu prea ne intereseaza aceste detalii. Orasul este infect, asa ca, sunteti niste labari! Indiferent de partid si culoare! Va bateti joc de banii publici! Sunteti singurii care nu reusesc sa realizeze ceva concret intr-un oras cu venituri imense!
44
4

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468