REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.9° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
14.9° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Barometru EY: Un sfert dintre liderii companiilor globale afirmă că afacerile vor reveni pe profit în 2021

Barometru EY: Un sfert dintre liderii companiilor globale afirmă că afacerile vor reveni pe profit în 2021

Replica API 16 februarie 2021 | 00:00 899

Aproape un sfert dintre liderii companiilor globale (23%) susţin că afacerile vor reveni la nivelurile de profitabilitate de dinaintea pandemiei în 2021, în timp ce 44% dintre aceştia anticipează o revenire abia în 2022, arată studiul EY - Global Capital Confidence Barometer (CCB23), publicat luni, scrie Agerpres.

În acest context, patru din zece respondenţi (peste 39%) estimează că Europa va deveni regiunea care va genera majoritatea creşterilor şi oportunităţilor în următorii trei ani, urmată de zona Asia-Pacific (30%) şi America de Nord şi de Sud (24%).

Potrivit sursei citate, impactul pandemiei COVID-19 rămâne cel mai important factor de risc pentru perspectivele de creştere, în viziunea a 29% din totalul celor intervievaţi

De asemenea, modificarea mediului economic global (19%) şi schimbările climatice (14%) se mai află printre principalele trei ameninţări identificate.

Cercetarea EY relevă faptul că majoritatea respondenţilor (81%) afirmă ca au fost nevoiţi să îşi modifice planurile de investiţii strategice în ultimele 12 luni ca răspuns la provocările geopolitice. Totodată, aproape două treimi (64%) şi-au amânat o investiţie planificată, în timp ce peste o treime (36%) declară că şi-au anulat integral planurile de investiţii.

Cea mai mare parte a respondenţilor (86%) au declarat că au efectuat o revizuire radicală a strategiei şi portofoliului lor în 2020, iar pentru două treimi (66%) dintre cei chestionaţi această revizuire a fost neplanificată şi impusă de schimbările de context

Concluziile studiului evidenţiază că, în pofida prăbuşirii pieţei M&A (Fuziuni & Achiziţii), în prima jumătate a anului 2020, evoluţia din al doilea semestru a înregistrat creşteri record. Astfel, valoarea tranzacţiilor M&A la nivel global a ajuns la 2,32 trilioane de dolari în al doilea semestru din anul anterior, iar activitatea tranzacţională a crescut cu 123% între primul şi al doilea semestru.

Pe acest fond, aproape jumătate dintre liderii de companii (49%) planifică să achiziţioneze active în următorul an, ceea ce reprezintă o depăşire a mediei ultimilor 11 ani (47%), iar aproape două treimi dintre executivi (65%) intenţionează să achiziţioneze obiective transfrontaliere, vizând să-şi dezvolte capacităţile şi produsele pentru creştere.

Principalele sectoare în care sunt vizate achiziţii se referă la: serviciile financiare, telecomunicaţiile, tehnologia, industria auto şi bio-ştiinţele.

"Prin realizarea de fuziuni şi achiziţii, executivii vizează creşterea rezistenţei la şocuri pe zona operaţională şi gestionarea noilor provocări reprezentate de tarifele vamale şi fluxurile comerciale (26%). Prin realizarea unor achiziţii strategice, ei vizează de asemenea obţinerea de tehnologie, de resurse umane, de noi capacităţi de producţie sau integrarea unor startup-uri inovatoare în vederea asigurării creşterii (25%) şi pentru a acoperi efectele convergenţei sectoarelor (21%). În peisajul M&A post-pandemie, rezilienţa activelor devine un aspect esenţial pentru mulţi respondenţi (19%), la fel ca şi strategia digitală şi tehnologică a activelor vizate (18%) şi posibilitatea ca achizitorii să câştige cotă de piaţă prin consolidare (15%). Concurenţa pentru active se preconizează că va rămâne acerbă, 80% dintre respondenţi anticipând intensificarea acesteia. Dintre aceştia, două treimi (67%) se aşteaptă ca sursa intensificării concurenţei să fie reprezentată de capitalul privat", se menţionează în studiul EY.

Cât priveşte planurile de investiţii, atenuarea impactului pe termen lung al încetinirii creşterii economice provocată de pandemie rămâne cea mai mare prioritate strategică pentru conducătorii executivi (22%), în timp ce aproape 63% din total intenţionează să majoreze investiţiile în tehnologie şi în capacităţi digitale, iar 57% vor creşte investiţiile pentru atragerea clienţilor.

Global Capital Confidence Barometer evaluează gradul de încredere al companiilor în perspectivele economice şi identifică tendinţele şi practicile conducerilor în ceea ce priveşte modul în care companiile îşi gestionează planurile referitoare la capital. Eşantionul cuprinde clienţi şi persoane de contact ale EY din toată lumea, precum şi contribuitori obişnuiţi ai Thought Leadership Consulting. În perioada noiembrie 2020 - ianuarie 2021, Thought Leadership Consulting a intervievat în numele organizaţiei globale EY un eşantion format din peste 2.400 de conducători executivi din 52 de ţări, dintre care 82% aveau funcţii de CEO, CFO şi alte funcţii de conducere executivă superioară.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 298.000 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 37,2 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2020.

Prezentă în România din anul 1992, EY este liderul de pe piaţa serviciilor profesionale, cu peste 800 de angajaţi din România şi Republica Moldova ce furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală şi juridică, strategi şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212