REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Bătaia pentru nisip: au fost depuse 305 oferte pentru 200 de sectoare

Bătaia pentru nisip: au fost depuse 305 oferte pentru 200 de sectoare

Replica API 22 aprilie 2013 | 00:00 96

Marţi aflăm chiriaşii plajelor

Marţi aflăm chiriaşii plajelor

Forfotă în staţiuni: agenţii economici fac ultimele retuşuri înainte de 1 mai, iar licitaţiile pentru sectoarele de plajă au început. Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) şi-a deschis sâmbătă porţile pentru doritorii să închirieze sectoarele de plajă. În acest an a fost scoasă la licitaţie o suprafaţă de 282.489 metri pătraţi de nisip, pentru care s-au depus peste 300 de oferte, cele mai multe fiind pentru sectoarele din staţiunea Mamaia şi Vama Veche. Deschiderea ofertelor are loc la sediul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, în perioada 20 - 23 aprilie a.c. Printre sectoarele scoase la licitaţie se numără: plajele din Năvodari, Mamaia, Constanţa, Agigea, Eforie Nord, Eforie Sud, Tuzla, 23 August, Neptun, Venus, Mangalia, Vama Veche. "Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a început de sâmbătă licitaţia pentru închirierea sectoarelor de plajă. Pot să vă spun că au fost depuse 305 oferte, pentru cele 200 de sectoare scoase la licitaţie. Sâmbătă şi duminică s-a licitat pentru staţiunea Mamaia, practic cele mai multe oferte au fost depuse pentru staţiunea Mamaia, iar pe locul doi este Vama Veche. Licitaţia se va încheia în cursul zilei de marţi, iar în cursul săptămânii viitoare vor fi cunoscuţi câştigătorii licitaţiei. În acest moment se deschid ofertele de faţă cu cei care au licitat. Fiecare dintre ofertanţi poate vedea oferta celuilalt care a licitat, iar în final comisia va evalua fiecare ofertă şi va da câştigătorul", a declarat, pentru "Replica", purtătorul de cuvânt al ABADL, Cătălin Anton. În cursul acestei săptămâni, după ziua de marţi, atunci când licitaţia se va încheia, vor fi anunţaţi câştigătorii. Cel mai probabil miercuri sau joi se va afla cine a câştigat sectoarele pentru plajă. "Cei mai mulţi dintre hotelieri şi-au depus dosarele, discutăm aici de un procent de 90 - 95%, dar nu se ştie sigur până nu apare lista. Majoritatea şi-au exprimat dorinţa să participe la licitaţie, acesta a fost şi scopul pentru care am muncit atât. Noi le-am creat cadrul şi cadrul mi se pare extrem de favorabil. Hotelierii au acum şansa să ofere într-adevăr servicii aşa cum ar trebui să le ofere. Practic noi licităm pentru binele turistului, în condiţiile în care noi ofertăm plaja în pachetul turistic. Majoritatea hotelierilor, cel puţin cei pe zona all-inclusive, vor oferi plaja în pachetul turistic, iar asta înseamnă ca turistul când vine la mare să găsească ce-i trebuie, acesta a fost şi scopul pentru care n-am zbătut atât", a declarat pentru "Replica", preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală.

Grapini, în căutare de pârghii

Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, a precizat vineri că responsabilii o să răspundă dacă plajele vor arăta bine sau nu. Ministrul a mai precizat că plajele nu se află în portofoliul ministerului pe care îl administrează şi că este interesată de pârghiile pe care le are la dispoziţie să intervină. Bineînţeles că, dacă fişa postului nu îi permite, doamna ministru nu putea să facă un "exces de zel" şi să rămână fără pârghii pentru a găsi soluţiile unui turism profitabil în România. A fost mult mai uşor însă să declare, cu pârghiile pe care le deţine, că de situaţia plajelor vor răspunde responsabilii. "Plajele nu mai sunt în portofoliul ministerului. Dacă plajele vor arăta bine sau nu, cei care sunt responsabili să răspundă. Pe mine mă interesează ce pârghii am eu acum să intervin. Nu toţi hotelierii sunt pregătiţi", a declarat, vineri, ministrul Grapini. În staţiunea Saturn turiştii nu vor avea unde să facă plajă. Efectul de eroziune a plajei din Saturn este unul extrem de evident. "Am făcut un memoriu la Ministrul Apelor, la doamna ministru delegat Lucia Varga, care are în atribuţiile domniei sale şi diguri, să ia măsuri pentru că plaja este efectiv mâncată. Să nu exagerăm, pentru că sunt ţări care au mare şi nu au plajă deloc şi stai pe piatră. Noi avem o plajă foarte bună", a apreciat ministrul.

"Este nouă în turism, nu capacitează cam ce avem noi de muncă"

Afirmaţia îi aparţine preşedintelui Asociaţiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, şi se referă la ministrul Grapini, şi modul în care aceasta a format câteva opinii nefiind în cunoştinţă de cauză. "Toată lumea trebuie să înţeleagă că atunci când văruieşti sau zugrăveşti acasă, este clar că nu este curăţenie. Aproape toţi din sudul litoralului lucrează, cu muncitorii, cu schelele, la gazon, deci toată lumea se agită. În data de 26 - 27 când vor veni primii turişti, lucrurile vor arăta cu totul altfel. Nu se pune problema să nu fim gata. Dumneai este nouă în turism şi probabil nu ştie modul nostru de lucru şi cred că nu capacitează cam ce avem noi de muncă atunci când pregătim deschiderea unui sezon, dar vom fi gata, suntem gata, nu se pune problema. Mai sunt zone, nu este cazul staţiunii Mamaia, care mai lasă de dorit, dar acolo sunt alte probleme pe care primăriile respective le ştiu, sunt cele din Olimp, celebrele hoteluri lăsate în paragină. Se cunosc aceste probleme, deocamdată legislaţia nu permite nimănui să se atingă de nimeni. Că vor fi atenţionaţi să se apuce de investiţii, că nu vor fi atenţionaţi, este greu să duci muncă de lămurire cu toată lumea, dar noi suntem pregătiţi pentru acest sezon. Categoric mai este de muncă, dar mai avem o săptămână la dispoziţie", a mai precizat pentru "Replica", Nicolae Bucovală. Acesta a mai adăugat faptul că linia se va trage miercuri sau joi, atunci când se va şti cât de pregătiţi sunt hotelierii pentru recepţia turiştilor. "Suntem pe drumul cel bun. Sunt în hoteluri, mă plimb de dimineaţă de la un hotel la altul, şi toată lumea este agitată, am tot personalul la muncă, dar finalul îl tragem pe miercuri, joi. Atunci ne dăm seama ce mai trebuie, unde mai trebuie să mai adăugăm ceva, aşa procedăm în fiecare an. La unele hoteluri am intrări chiar de miercuri. Suntem chiar mai bine decât anii trecuţi, s-a întârziat puţin cu plaja, dar probabil dacă se termină licitaţiile, de mâine intrăm şi pe plajă cu forţe proaspete. Important este ca cei de la ABADL să înţeleagă să ne facă repede contractele, să nu avem aici probleme de altă natură. Noi suntem pregătiţi cu toate materialele pentru ceea ce înseamnă plaja, să intrăm pe ea şi să o aranjăm cât se poate de repede. Nu văd nici aici perimetrii care să ne ducă în altă parte. S-a întârziat puţin, dar nu este vina lor, totul este centralizat de la Bucureşti. Este greu să îi explici unuia de acolo, care este şi probabil nou în funcţie după alegerile acestea, ce înseamnă un sezon estival şi să înţeleagă pe noi că ne grăbim. Noi ne ştim treburile pe litoral, ei şi le ştiu pe ale lor acolo, cert este că din toate treburile acestea trebuie să iasă un lucru bun şi turiştii să fie mulţumiţi", a spus Bucovală.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108