REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Bătaie pe "amnistierea" pensionarilor. Pentru prima dată, opoziţia este de acord cu puterea

Bătaie pe "amnistierea" pensionarilor. Pentru prima dată, opoziţia este de acord cu puterea

Replica API 6 august 2014 | 00:00 234

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică proiectul de Lege privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, fiind stabilite debite pentru 31.118 pensionari. Scandalul iscat în jurul dosarelor de pensionare a fost un nou pretext de stranger de gât între putere şi opoziţie şi, ca de fiecare dată, n-a lipsit nici implicarea DNA. Premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului Muncii, Rovana Plumb şi parlamentarilor să facă un proiect de lege care să-i scape de anchetă pe pensionarii acuzaţi în dosarul şpăgii de la Piteşti, unde peste 1.000 de pensionari au fost prinşi dând şpagă unei echipe de doctori pentru a-şi rezolva dosarele de pensionare. Potrivit DNA, pe 12 iunie a.c., Tribunalul Argeş a dispus arestarea preventivă a inculpatelor Mihai Iulia Maria (medic şef al Serviciului de Expertiză a Capacităţii de Muncă şi preşedinte al Comisiei de Expertiză Medicală a Casei Judeţene de Pensii şi Asigurări Sociale Argeş) şi Săndulescu Camelia (medic în cadrul aceleiaşi instituţii) pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată.

"În Comisia de Muncă şi Protecţie Socială, atunci când proiectul la care am fost coiniţiator pentru amnistia celor 1.504 pensionari, cei care aveau pensie de invaliditate, iar la trecerea la pensia pentru limita de vârstă au fost păgubiţi de către funcţionari ai statului român, prin faptul că s-au emis decizii greşite de pensionare, am cerut preşedintelui Casei Naţionale de Pensii să vină cu soluţii pentru toţi pensionarii aflaţi în această situaţie. Nu mi se pare normal să rezolvăm problema aceasta doar pentru o anumită categorie. Noi am fost bucuroşi să vedem că, într-adevăr, se doreşte soluţionarea acestei probleme a pensionarilor, pentru că problemele nu erau din cauza acestora, ci pur şi simplu din calcule eronate, supraîncărcarea personalului din casele de pensii, care au emis decizii greşite", a prezicat Boghicevici, pentru "Replica".

Iniţial, premierul Victor Ponta a solicitat amnistieri generale, pentru toate categoriile, însă, ulterior, a revenit asupra deciziei. "Şocul a fost atunci când premierul Ponta a susţinut, în primă fază, faptul că va realiza amnistia şi pentru cei care au avut probleme cu legea, în sensul că au depus documente false, iar lucrul acesta ne-a dat foarte mult de gândit. Ne bucurăm că a revenit asupra deciziei, prin faptul că orice cetăţean ar fi fost pus în situaţia că poate să facă o cerere, la un moment dat Guvernul îi va ierta greşelile. Nu ar fi fost corect faţă de ceilalţi cetăţeni, care şi-au depus cinstit documentele la dosarul de pensionare", a concluzionat Boghicevici.

"În prezent, din datele prezentate de Casa Naţională de Pensii Publice, reiese că au fost stabilite debite în sarcina unui număr de 31.118 pensionari din care, pentru 9.593 pensionari, debitele au avut drept cauză culpa pensionarilor. În prezent, din datele prezentate de casele de pensii sectoriale, reiese că au fost stabilite debite în sarcina unui număr de 230 pensionari. (...) Există reglementări privind scutirea de la plata unor debite, proiectul de lege are în vedere reglementarea unitară, cu privire la scutirea de la plată a debitelor generate de interpretări neunitare ale legislaţiei din domeniul asigurărilor sociale, pentru toate categoriile de pensionari. (...)Sumele provenite din debitele deja recuperate până la data intrării în vigoare a prezentului act normativ, nu se restituie. Contribuţia de asigurări de sănătate sau, după caz, impozitul, aferente debitelor scutite la plată, nu se recuperează", se arată în nota de fundamentare a proiectului iniţiat de ministerul Muncii.

Proiectul de lege va fi în dezbatere publică până la 15 septembrie a.c, urmând ca, în 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice va emite norme metodologice de aplicare, care se vor aproba prin ordin al ministrului.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108