REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Bătălia de la bisericuţa din Oituz a ajuns în faza de intervenţie a Arhiepiscopiei: preotul Vladimir a fost mutat disciplinar

Bătălia de la bisericuţa din Oituz a ajuns în faza de intervenţie a Arhiepiscopiei: preotul Vladimir a fost mutat disciplinar

Replica API 7 noiembrie 2013 | 00:00 1759

Conflict inter-religios?

Conflict inter-religios?

Mutare "cu năbădăi" în localitatea constănţeană Oituz, unde preotul Vladimir, care slujea în biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena", a fost transferat. Mutarea este cel puţin interesantă, întrucât, în zonă, mocneşte un conflict între enoriaşii catolici şi cei ortodocşi. Important de precizat: la Oituz, majoritari sunt enoriaşii catolici, iar ortodocşii au reclamat recent că nu au parte de tratament tocmai creştinesc din partea confraţilor.

Miercuri, doi preoţi ortodocşi au fost trimişi de Arhiepiscopia Tomisului pentru a-i înştiinţa pe enoriaşi că preotului lor le-a fost încuviinţată o altă misiune şi, prin urmare, trebuie să se obişnuiască cu ideea unui alt uns al Domnului la biserică. Enoriaşii care au contactat redacţia "Replica" susţin că preotul Vladimir este "un părinte cu har", iar mutarea nu ar respecta normele morale ale funcţionării bisericeşti. Pe de altă parte, reprezentanţii Arhiepiscopiei intenţionează să domolească spiritele şi susţin că mutarea este o practică periodică şi normală. Contactat de "Replica", ÎPS Teodosie susţine că nu ştie nimic de situaţia de la Oituz, însă, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Călin Gavrilaş, a fost mai comunicativ. El a declarat pentru "Replica": "Părintele Vladimir a fost transferat la Catedrală, unde va sluji în continuare. La Oituz, a fost o anchetă administrativă şi s-au constatat mai multe nereguli. Şi de comportament, dar şi de altele. Au fost miercuri doi preoţi, care i-au informat pe enoriaşi că părintele lor va fi transferat. Acolo, au fost vreo 30 de persoane, dar evenimentul a fost lipsit de incidente. Desigur, ca de fiecare dată, sunt oameni mai apropiaţi de preot care adresează întrebări, vor să ştie de ce va fi mutat. Vreo doi sau trei oameni au discutat cu preoţii trimişi de noi. Comunitatea din Oituz este redusă, de câteva zeci de persoane. Mai multe detalii, nu pot să vă ofer. Arhiepiscopia Tomisului efectuează astfel de transferuri, periodic, cam 10-15 pe an. Nu este ceva ieşit din comun sau de acuzat".

Primarul zice că nu se bagă peste treburile Bisericii

La începutul lunii septembrie, Replica relata despre un conflict care mocneşte între creştinii catolici şi cei ortodocşi, din satul Oituz. Motivul îl reprezintă construirea unei biserici ortodoxe pe terenul şcolii din sat, pentru că numărul credincioşilor veniţi din judeţ şi din ţară să asiste la slujbă creşte simţitor, lucru cu care enoriaşii Bisericii Catolice nu sunt de acord. Subiectul care i-a întărâtat pe creştinii din Oituz a fost dezbătut şi într-o şedinţă la care au participat reprezentanţii Bisericii Ortodoxe, Catolice, dar şi primarul comunei Lumina, Dumitru Chiru. Atunci, Chiru a susţinut că, cel mai bine, ar fi achiziţionarea unui teren pentru noua biserică. Contactat în cursul zilei de ieri de "Replica", Chiru a declarat: "Eu am construit acea bisericuţă la Oituz, dar am predat-o Bisericii Ortodoxe, care, la rândul ei, se ocupă de mutări, transferuri şi aşa mai departe". Până la închiderea ediţiei, părintele Vladimir nu a putut fi contactat pentru a oferi lămuriri suplimentare.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Are cine nr de telefon al parintelui ?
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108