REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Bătrâni ținuți în condiții inumane într-un centru social: „Nu interesează pe nimeni”

Bătrâni ținuți în condiții inumane într-un centru social: „Nu interesează pe nimeni”

Replica API 11 aprilie 2021 | 00:00 1260

Un număr de nouă bătrâni sunt ținuți în condiții inumane, într-un centru social, administrat de un ONG, dintr-o localitate din județul Alba, scrie evz.ro.

Mai mulți bătrâni sunt umiliți, înfometați și ținuți în frig într-un centru social din județul Alba. Se întâmplă de mai mulți ani, în localitatea Galda de Jos, județul Alba, într-un așezământ social administrat de un ONG.

Un număr de nouă bătrâni, bolnavi și cu dizabilități, sunt ținuți în condiții nedemne, iar imagini cu ceea ce se petrece acolo au fost înregistrate chiar de un angajat și transmise în spațiul public.

Potrivit sursei Antena 3, unul dintre îngrijitorii din centru nu a mai suportat umilinţa şi batjocura la care sunt supuși de mulți ani cei nouă bătrâni și a dat totul în vileag. Așa întreaga lume a aflat despre bătrânii ținuți în frig şi hrăniţi cu alimente expirate sau de calitate foarte proastă. De exemplu, la micul dejun, rezidenții centrului primesc untură pe pâine și ceai.

„Eu lucrez de un an acolo, însă nu am mai rezistat să fiu părtaş la tratamentul pe care o filantropie îl aplică oamenilor fără apărare şi bătuţi de soartă. Toată iarna, trei bolnavi au stat într-o cameră unde nu a mers caloriferul, unde e mucegai pe pereţi.

Mă deranjează foarte mult pentru că eu personal l-am sunat pe părinte şi pe preoteasă şi le-am spus: adu un calorifer pentru că oamenii ăştia se îmbolnăvesc şi cu plămânii”, a declarat Dănuţ Gorun, îngrijitorul care a filmat imaginile.

ONG-ul primește 27.000 de lei pe lună

Organizația care se ocupă de administrarea așezământului primește, în fiecare lună, o sumă consistentă pentru îngrijirea lor. Este vorba despre 3.000 de lei pentru fiecare persoană, în total 27.000 de lei/lună. Banii ar trebui să fie suficienți pentru ca bătrânii să fie găzduiți în condiții decente și să fie hrăniți bine.

Situația nu este cunoscută nici de președintele Consiliului Județean, în subordinea căruia se află această unitate. Preşedintele Consiliului Judeţean Alba a aflat din media ce se întâmplă în centru şi a trimis echipele de control să verifice pe teren.

Ceea ce au descoperit întrece orice imaginație. De trei ani, inspectorii sociali nu au mai trecut pe la centru pentru verificări. Anchetele și cercetările se făceau prin telefon, iar banii publici erau transferați ONG-ului care se ocupă de administrarea așezământului direct în cont. Aceste organizații nu aveau nici angajaţii pregătiţi să lucreze cu persoane cu handicap.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Asa este si la Agigea la UAMS si totul este musamalizat acum multi ani i infirmiera a spus adevarul cum sunt batuti bolnavii psihic de sefa asistenta Aura si obligati sa munceasca la mosia la directorul Preda Ovidiu ,acesti monstrii sunt si acum la conducere si fac acelasi lucru ,se cere spaga mare sa duci un bolnav acolo atunci era Constantinescu la putere prieten cu directorul si a musamalizat dar acum de fe nu se infiltreaza cineva acolo sa urmareasca sa vada ce orori se face asa au facut inainte la Techirghiol acum aici va rog faceti ceva pt oamenii astia batuti de soarta ,angajatii nu pot
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108