REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 9 Mai 2024
Anul XX Nr. 6724
11.4° Constanța Joi, 9 Mai 2024 Anul XX Nr. 6724
 

Băutura care dublează riscul de AVC în decurs de o oră

Băutura care dublează riscul de AVC în decurs de o oră

A.F. 8 octombrie 2022 | 00:00 1099

O singură băutură poate dubla riscul unui accident vascular cerebral într-o oră de la consum. Un accident vascular cerebral este o afecțiune medicală gravă care pune viața în pericol, care apare atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă.

Deciziile necorespunzătoare privind stilul de viață pot declanșa un accident vascular cerebral, iar un studiu publicat în Stroke: Journal of the American Heart Association arată cât de repede pot interveni aceste efecte negative.

Riscul de accident vascular cerebral pare să se dubleze în oră după consumarea unei singure băuturi – fie că este vorba de vin, bere sau băuturi spirtoase.

„Efectul alcoolului asupra riscului dumneavoastră de accident vascular cerebral ischemic pare să depindă de cât de mult și cât de des beți”, a spus Murray A. Mittleman, MD, Dr.P.H., autor principal al Stroke Onset Study (SOS) și director al Unității de Cercetare a Epidemiologiei Cardiovasculare de la Beth Israel Deaconess Medical Center din Harvard Medical School din Boston, Mass, potrivit express.co.uk, citat de doctorulzilei.ro.

Înainte de studiul SOS, cercetătorii nu știau dacă consumul de alcool avea un impact imediat asupra accidentului vascular cerebral ischemic (cauzat de un cheag de sânge într-un vas din creier sau care duce la creier), deși consumul modest de alcool (mai puțin de două băuturi pe zi) poate risc potenţial mai scăzut pe termen lung.

Cercetătorii au intervievat 390 de pacienți cu AVC ischemic (209 bărbați, 181 femei) la aproximativ trei zile după accidentul vascular cerebral, cu privire la multe aspecte ale vieții lor.

Pacienții au fost excluși dacă accidentul vascular cerebral le-a afectat grav capacitatea de a vorbi sau dacă nu erau suficient de bine pentru a participa.

Paisprezece pacienți au consumat alcool în decurs de o oră de la debutul accidentului vascular cerebral.

Comparativ cu perioadele în care nu se consuma alcool, riscul relativ de accident vascular cerebral după consumul de alcool a fost de 2,3 ori mai mare în prima oră.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că riscul este de 1,6 ori mai mare în a doua oră.
Și cu 30 la sută mai mică decât valoarea inițială (la începutul studiului) după 24 de ore.

Tiparele au rămas aceleași indiferent dacă participanții au consumat vin, bere sau băuturi spirtoase distilate.

Concluziile s-ar putea să nu se aplice pacienților cu accident vascular cerebral sever

Când cercetătorii au eliminat pacienții care au fost expuși la alți factori declanșatori potențiali (cum ar fi exercițiile fizice intense sau băutul unei băuturi cu cofeină) chiar înainte de accident vascular cerebral, conexiunea cu alcoolul nu s-a schimbat.

Doar un participant a consumat mai mult de două băuturi în ora anterioară accidentului vascular cerebral, iar eliminarea acestor date nu a modificat modelul.

„Dovezile privind consumul excesiv de alcool sunt consistente: atât pe termen lung, cât și pe termen scurt, crește riscul de accident vascular cerebral. Dar descoperim că este mai complicat cu consumul de alcool ușor până la moderat.

Este posibil ca riscul de accident vascular cerebral crescut temporar din consumul moderat de alcool să fie depășit de beneficiile pe termen lung pentru sănătate”,  a spus Mittleman.

Imediat după ce ai băut, tensiunea arterială crește și trombocitele din sânge devin mai lipicioase, ceea ce poate crește posibilitatea formării unui cheag. Cu toate acestea, utilizarea constantă a cantităților mici de alcool este asociată cu modificări benefice ale lipidelor din sânge și ale vaselor de sânge mai flexibile, ceea ce poate reduce riscul în general.

„În acest moment, nu avem suficiente dovezi pentru a spune că oamenii care nu beau ar trebui să înceapă sau că oamenii care beau cantități mici – de la ordinul unui pahar pe zi – ar trebui să înceteze”, a spus Mittleman.

Un răspuns mai concludent ar necesita un studiu controlat în care unii oameni sunt selectați aleatoriu să consume alcool, în timp ce alții nu, a spus el.

Este important de reținut că este posibil ca concluziile să nu se aplice pacienților cu accident vascular cerebral sever, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212