REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

BIJUTERII arhitecturale ale Constanței, scoase la vânzare la sute de mii de euro

BIJUTERII arhitecturale ale Constanței, scoase la vânzare la sute de mii de euro

Replica API 13 august 2018 | 00:00 601

Clădirile vechi ale Constanței, adevărate bijuterii arhitecturale după cum spun specialiștii, sunt scoase la vânzare. Două dintre imobilele puse în vânzare prin intermediul Artmark Historical Estate se remarcă prin frumusețea stilului neoromânesc în care au fost realizate.

Casa Neoromânească de pe strada Dimitrie Bolintineanu, nr. 27 B, este scoasă la vânzare pentru aproximativ 400.000 de euro.

„Vechea Strada Bolintineanu, ce își păstrează numele încă de la începuturile modernizării Constanței, se regăsește în zona centrală a Constanței de azi, între Bulevardele Mamaia și Tomis. Așa cum o regăsim în indexul orașului din 1924, Bolintineanu lega strada Scarlat Vârnav (astăzi Răscoalei 1907) cu Bulevardul Regina Maria (actualul Mamaia), fiind una din arterele rezidențiale ce definesc astăzi această zonă a Constanței. Aflată în vecinătatea Colegiului Pedagogic de pe Strada Răscoalei 1907, dar și a Bisericii Adormirea Maicii Domnului, cât și în preajma fostei Grădini Publice a Constanței, strada și casele ridicate acolo făceau parte dintr-o zonă rezidențială în continuă creștere, fiind definite și de un nivel de trai ridicat. Acest aspect este evidențiat și de casa de la nr. 27B, ridicată în 1940 aproape de intersecția străzii Bolintineanu cu Bulevardul Mamaia. Construit în stilul Neoromânesc târziu, stil încă la modă pentru reședințele clasei de mijloc în prima perioadă a secolului XX, imobilul este ridicat pe o structură de cărămidă, tipică perioadei și zonei. Renovată și finisată în 2009 și cu o fațadă recondiționată în conformitate cu normele Ministerului Culturii, casa amintește de atmosfera interbelică într-o variantă adusă în contemporaneitate, îmbogățind estetic una dintre străduțele cochete ale Constanței”, spun reprezentanții Artmark Historical Estate.

Un alt imobil în stil neoromânesc, scos la vânzare tot la prețul de 400.000 de euro, este Casa Brâncovenească de pe strada Nicolae Titulescu, nr. 3, situată la aproximativ 50 de metri de Piața Ovidiu. Despre această clădire, Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanța, nota: „Pe strada Titulescu (în interbelic strada Lascăr Catargiu), la numărul 3, descoperim o vilă în stil Neoromânesc, ridicată în anii 1920. Aflată în proximatitatea Pieței Ovidiu, clădirea pare să fie ridicată după finalizarea lucrărilor la Palatul Comunal (1922, astăzi Muzeul de Istorie Națională și Arheologie), amintind de stilul Neoromânesc (Neobrâncovenesc) atât de pregnant al palatului.

De altfel, arhitectul de atunci, Victor Ștefănescu, devenise "arhitectul de casă" al Constanței, supervizând diverse alte proiecte importante: Muzeul de Geologie din București; Palatul Artelor din Parcul Carol, clădirea Muzeului "Ion Jalea" sau chiar Moscheea Carol I din Constanța. Putem presupune că Ștefănescu ar fi putut fi implicat și în proiectarea clădirii de față, ea fiind totuși evident integrată planului urbanistic definit de Moschee și actualul Muzeu de Istorie. Fotografiile de epocă ne înfățișează Vila Neoromânească drept capăt de perspectivă al fostei străzi Lascăr Catargiu, calcanul vestic al imobilului fiind deseori reprodus în vederile vremii. Imobilul se regăsește în imediata apropiere a unor clădiri emblematice a Constanței Peninsulare ca Hôtel d’Angleterre (”Regina”/”Intim”), Cabaretul Britannia cu Hotel Metropol, Geamia Carol I, Biserica ”Sf. Anton de Padova” a parohiei romano-catolice din Constanţa şi Catedrala Arhiepiscopală "Sf. Petru şi Pavel".

Florentina BOZÎNTAN

Citește și: Centrul vechi al Constanței, estimat la milioane de euro. Iată cu cât se vând clădiri emblemă ale orașului!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Gardul si poarta n-au nimic absolut in comun cu stilul casei. Poarta, cel putin, e ridicola. De cutia aia de gaze si teava aia plimbata pe fruntea casei nici nu mai comentez. Cultura arhitecturala din Constanta e un mare pilaf.
9
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218