REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Boboc (ASF): Proiectul de transpunere a Directivei europene privind drepturile acţionarilor ar putea fi lansat în dezbatere publică săptămâna viitoare

Boboc (ASF): Proiectul de transpunere a Directivei europene privind drepturile acţionarilor ar putea fi lansat în dezbatere publică săptămâna viitoare

Replica API 24 mai 2019 | 00:00 287

Florentina Boboc

Proiectul de lege de transpunere a Directivei europene privind drepturile acţionarilor se află în avizare interministerială şi săptămâna viitoare ar putea fi postat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), a afirmat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Florentina Boboc, director în Direcţia Autorizare - Supraveghere entităţi reglementate, Sectorul instrumentelor şi investiţiilor financiare din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

"În acest an vor intra o serie de reglementări la nivelul Uniunii Europene, unele cu aplicare directă, altele care vor necesita o transpunere în cadrul legal naţional şi mă refer aici la Regulamentul privind prospectele, al cărui termen de intrare în vigoare va fi iulie 2019. Directiva care va suscita cel mai mare interes din partea investitorilor şi emitenţilor va fi cea privind drepturile acţionarilor, al cărei termen de transpunere este iunie a acestui an. ASF a iniţiat proiectul de lege care are ca obiect transpunerea Directivei privind drepturile acţionarilor. Acesta a fost trimis Ministerului Finanţelor Publice, având în vedere că este autoritatea care are drept de iniţiativă legislativă la nivelul României. Sperăm ca, în curând, poate chiar săptămâna viitoare, proiectul de lege aflat acum în avizare interministerială, să fie publicat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, astfel încât fiecare dintre dvs. să luaţi la cunoştinţă prevederile acestuia şi, în măsura în care se simte nevoia, să formulaţi propuneri şi observaţii", a spus Boboc.

Aceasta a precizat, totodată, că, în 2020, societăţile din România admise la tranzacţionare pe piaţa de capital vor trebui să apeleze la raportări anuale ale emitenţilor.

"ASF a avut, de-a lungul timpului, o serie de iniţiative, având nu de puţine ori, şi rolul de lider în a iniţia o serie de proiecte care au ca scop implementarea celor mai bune standarde de guvernanţă corporativă şi a celor mai bune practici în piaţa de capital din România. Aici amintesc de Legea 24/2017 care a restructurat, practic, tot ceea ce înseamnă legislaţie în domeniul emitenţilor. Noi considerăm că a fost o lege care îşi dă roadele atât din punct de vedere ale cerinţelor de raportare, cele mai importante pentru investitori, cât şi în ceea ce priveşte cerinţele legate de ofertele publice de admitere la tranzacţionare pe piaţă de noi emitenţi. Pe lângă toate aceste iniţiative legislative, o alta constă în Regulamentul care urmează să fie adoptat de Comisia Europeană, care stabileşte un format electronic unic în ceea ce priveşte raportările anuale ale emitenţilor ale căror acţiuni sunt admise la tranzacţionare. Acest format de raportare va intra în vigoare în 2020, urmând să fie aplicate de societăţile admise la tranzacţionare, fiind practic obligatoriu. La nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară va trebui să pregătim o serie de modificări în ceea ce priveşte sistemele IT, astfel încât emitenţii să poată furniza raportările în formatul cerut", a subliniat reprezentanta ASF.

Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) organizează, joi, prima ediţie a Forumului pentru Relaţia cu Investitorii şi Analiştii (AR&IR), o conferinţă anuală dedicată celor mai bune practici în relaţia cu investitorii şi guvernanţă corporativă.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108