REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Boli frecvente în rândul copiilor – când e cazul să te alarmezi

Boli frecvente în rândul copiilor – când e cazul să te alarmezi

Replica API 9 octombrie 2020 | 00:00 948

Există o serie de boli care apar frecvent în rândul copiilor, mai ales după ce aceștia încep grădiniță și intră în contact cu alți copii, care poartă diverse virusuri contagioase. De cele mai multe ori, aceste afecțiuni se tratează ușor și nu reprezintă un motiv de îngrijorare.

Virusul sincital respirator (VSR)

Provoacă infecții ale tractului respirator ori la nivelul plămânilor. Cu toate că este un virus cu care și adulții se pot infectă, copiii mai mici de 2 ani sunt țintă ideală pentru acesta. VSR are simptome similare cu cele ale răcelii, declanșând congestia nazală, tusea seacă, dureri la nivelul gâtului, febră și dureri de cap minore, scrie doc.ro.

Perioada de vindecare poate dura până la 15 zile, iar medicul este cel în măsură să recomande un tratament medicamentos adecvat. Fiind o infecție de natură virală, antibioticele nu sunt eficiente în tratarea acestui virus și sunt prescrise numai dacă apar complicații de natură bacteriană. Medicamentele administrate au rolul de a face simptomele mai ușor de suportat până la vindecare.

Răceală comună este și ea destul de frecvența în rândul copiilor, această apărând chiar de mai multe ori în decursul unui an. Această afecțiune este o infecție virală a tractului respirator superior și este caracterizată de simptome precum febra, congestia nazală, tusea și durerile în gât. Medicamentele pe baza de ibuprofen sau acetaminofen vor reduce febra și vor ameliora simptomele, însă e bine să te consulți cu medicul pediatru înainte de a-i administra un tratament celui mic.

Gastroenterită

O mulțime de virusuri, printre care și norovirusul, cauzează gastroenterită. Această afecțiune se tratează în cele mai multe cazuri în câteva zile, iar simptomele care o caracterizează sunt: vomă, diareea și crampele abdominale puternice. În timpul tratamentului pentru gastroenterită, asigura-te că cel mic nu se deshidratează și oferă-i alimente care să îi amelioreze starea precum: bananele, orezul și pâinea prăjită.

Infecția urechii

Copiii sunt predispuși infecțiilor de la nivelul urechilor, care se manifestă prin simptome precum durerile, febra și irascibilitatea.

Boala mână-gură-picior

Boala virală extrem de contagioasă, boala mână-gură-picior apare în urmă infecției cu virusul Coxsackie A16 și se manifestă prin simptome precum erupțiile cutanate la nivelul mâinilor, gurii și picioarelor, dar și prin febra, dureri în gât și pierderea apetitului.

Conjunctivită

Inflamația țesuturilor de la nivelul ochilor este cauzată de o infecție bacteriană și se tratează cu picături pe baza de antibiotic. Fiind o afecțiune contagioasă, e bine să ții copilul acasă până când conjunctivită este tratată complet.

Bolile cu complicații grave care apar în perioada copilăriei pot fi prevenite prin vaccinare. Pe de altă parte, cele enumerate mai sus sunt boli banale, care se vindecă destul de repede și care nu prezintă riscuri foarte grave.

Când e cazul să apelezi la ajutor medical de urgență

Există totuși situații în care simptomele celui mic ar trebui să te determine să apelezi de urgență la ajutor de specialitate, și să nu mai aștepți până când ai programare la medicul pediatru.

Iată ce simptome necesită consult de urgență:

Deshidratare – se manifestă prin micșorarea ochilor, prin stare de apatie, gură uscată și urinare foarte rară.

Febra foarte mare – pentru nou-născuți trebuie să apelezi de urgență la servicii medicale imediat ce temperatura crește. La copiii cu vârstă cuprinsă între 3 și 6 luni, cere ajutor dacă temperatura a depășit 38,3 grade Celsius, iar pentru copiii mai mari sunt îngrijorătoare temperaturile de peste 39 de grade.

Dificultăți respiratorii – respirația șuierătoare, respirația accelerată ori îngreunată – toate aceste simptome trebuie să te determine să apelezi de urgență la un specialist.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108