REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Bolile inflamatorii intestinale, asociate cu o creştere a riscului de demenţă

Bolile inflamatorii intestinale, asociate cu o creştere a riscului de demenţă

Replica API 9 iulie 2020 | 00:00 843

Bolile inflamatorii intestinale, printre care se numără colita ulcerativă şi boala Crohn, sunt asociate cu o creştere a riscului de apariţie a demenţei, conform unui studiu publicat în jurnalul ştiinţific Gut, citat de antenasatelor.ro.

Echipa de cercetători din Taiwan a studiat înregistrări medicale din baza de date a sistemului naţional de asigurări de sănătate. Cercetătorii au analizat situaţia a peste 1.700 de persoane diagnosticate cu boli inflamatorii intestinale şi cu vârsta de peste 45 de ani.

Oamenii de ştiinţă au monitorizat starea de sănătate a voluntarilor timp de peste 16 ani pentru a afla dacă aceştia au dezvoltat demenţă şi au comparat rezultatele cu cele ale persoanelor care nu au fost diagnosticate cu boli inflamatorii intestinale.

Cercetătorii au descoperit că 5,5% dintre persoanele cu boli inflamatorii intestinale au dezvoltat demenţă, în comparaţie cu 1,4% dintre cei care nu aveau un astfel de diagnostic la începutul studiului.

Cea mai mare creştere a fost observată în cazul demenţei cauzate de boala Alzheimer.

Totodată, demenţa a fost diagnosticată cu aproximativ şapte ani mai devreme în cazul persoanelor cu boli inflamatorii intestinale în comparaţie cu cele fără astfel de afecţiuni.

Rosa Sancho din cadrul Alzheimer's Research UK, a declarat: ''Oricât de surprinzător ar fi, cercetările actuale sugerează că intestinul şi creierul sunt legate prin ceea ce se numeşte axa intestin-creier. Creierul nu funcţionează în mod izolat de restul corpului, iar inflamaţia joacă un rol în dezvoltarea bolilor precum Alzheimer, care provoacă demenţa''.

''În acest studiu la nivel de populaţie, oamenii de ştiinţă au căutat să afle dacă o afecţiune intestinală inflamatorie preexistentă afecta riscul de demenţă al unei persoane, dar nu au cercetat motivele. În timp ce această cercetare sugerează că faptul de a avea boli inflamatorii intestinale creşte riscul de demenţă, sunt necesare cercetări suplimentare înainte de a putea fi siguri cu privire la cauză şi efect'', a adăugat Sancho.

''O mai bună înţelegere a riscului de demenţă la persoanele cu boli inflamatorii intestinale poate ajuta la îmbunătăţirea diagnosticelor de demenţă şi la tratamentele persoanelor care au nevoie de acestea cât mai devreme'', a precizat specialista organizaţiei britanice pentru cercetarea demenţei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920