REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Bolnavii de cancer nu mai pot face radioterapie GRATUITĂ în Constanța!

Bolnavii de cancer nu mai pot face radioterapie GRATUITĂ în Constanța!

Replica API 25 septembrie 2018 | 00:33 721

Singurul centru de radioterapie din Constanța unde pot fi tratați bolnavii de cancer din toată Dobrogea nu mai oferă servicii GRATUITE! Motivul: nici până la această dată, adică la trei luni de la deschiderea centrului medical, nu au reușit să încheie un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru oferirea gratuită a radioterapiei, atât de necesară pentru salvarea pacienților cu neoplasme. Timp de trei luni, radioterapia a fost acordată gratuit bolnavilor, în speranța că în luna septembrie a.c., la rectificarea bugetară, și Constanța va primi fonduri pentru decontarea radioterapiei. Banii nu au fost alocați însă! Drept pentru care, din nou, bolnavii de cancer din Constanța sunt puși în situația să facă drumul spre București, dacă doresc să efectueze radioterapie gratuită. Sau să scoată din buzunar câteva sute de lei, pentru o ședință!

Din nou, bolnavii de cancer din județul Constanța se simt bătaia de joc a statului român! În urmă cu trei luni, în municipiul Constanța, pe strada Ștefăniță Vodă, a fost inaugurat Centrul Medical MedEuropa, singurul centru din Dobrogea unde pacienții cu neoplasme pot efectua ședințe de radioterapie. Singurul, în condițiile în care Secția de Radioterapie a Spitalului Județean Constanța este închisă deocamdată, fiind în reabilitare. E drept, este vorba despre un centru privat. Dar dacă respectivul centru intra în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru a fi cuprinsă în Programul național de oncologie, pacienții ar fi efectuat ședințele de radioterapie în mod gratuit, respectivele ședințe fiind decontate de la bugetul de sănătate, așa cum se întâmplă și în cazul celorlalte centre, de stat sau private, unde se realizează radioterapie.

Dar, de la inaugurare și până în prezent, reprezentanții centrului medical nu au fost incluși în Programul național de oncologie. Drept pentru care, în condițiile în care până în prezent au fost cheltuiți peste 2 milioane de lei pentru tratarea pacienților, reprezentanții MedEuropa spun că, până la semnarea contractului cu CJAS Constanța, nu mai pot oferi servicii gratuite.

De trei luni se așteaptă semnarea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate

„MedEuropa singurul centru de radioterapie din Dobrogea, care funcţionează în regim de spitalizare de zi și utilizează echipamente de ultimă generație pentru tratarea pacienților oncologici, va introduce servicii de radioterapie cu plată pentru pacienții noi. Pacienții aflați în cursul tratamentului vor continua în sistem gratuit până la încheierea ședințelor.

Încă de la inaugurare, din 24.05.2018, compania care operează centrul medical și-a asumat să asigure în mod gratuit ședințele de radioterapie pentru un număr limitat de pacienți, realizând, în paralel, toate demersurile necesare pentru ca decontarea tratamentelor să se efectueze de către sistemul de asigurări de sănătate prin Programul Național de Oncologie – Subprogramul de radioterapie a bolnavilor cu afecțiuni oncologice realizat în regim de spitalizare de zi.

De la deschiderea centrului, au fost începute în mod gratuit tratamentele de radioterapie pentru un număr de 140 pacienți, în cure de 10-30 de ședințe, conform ghidurilor terapeutice, iar 83 de pacienți au finalizat tratamentul cu rezultate clinice bune și fără efecte secundare semnificative. Astfel au fost efectuate 276 de consultații inițiale în specialitatea radioterapie, 2.303 de ședințe de radioterapie cu tehnici de iradiere IMRT/VMAT, 101 de ședințe de radioterapie cu tehnici de iradiere 3D conformațional. 20 de pacienți au beneficiat de servicii specifice de monitorizare a bolnavilor oncologici efectuate în regim de spitalizare de zi.

Valoarea serviciilor medicale oferite gratuit pacienților în acest interval a depășit suma de 2.121.600 lei și a fost acoperită integral din resursele companiei.

De la 24 septembrie, MedEuropa va finaliza fără niciun cost din partea pacienților tratamentele începute, dar va introduce servicii cu plată pentru pacienții noi. Tarifele pe care centrul medical le va practica sunt identice cu sumele ce ar fi putut fi decontate prin Programul Național de Oncologie – Subprogramul de radioterapie a bolnavilor cu afecțiuni oncologice realizat în regim de spitalizare de zi.

MedEuropa va reveni la gratuitatea serviciilor către pacienți în momentul în care acestea vor fi decontate integral din fondul asigurărilor sociale de sănătate. În prezent, în evidențele centrului de radioterapie se află 184 de pacienți noi cu cancer, pentru care este absolut necesar tratamentul radioterapeutic.

În România sunt diagnosticați anual, conform statisticilor medicale, peste 100.000 de pacienți noi cu afecțiuni oncologice, iar, conform protocoalelor de practică medicală, peste 60% dintre aceștia ar trebui să aibă inclusă radioterapia ca metodă de tratament. Doar la nivelul județului Constanța sunt luați în evidență aproape 30.000 de pacienți cu afecțiuni oncologice, în timp ce 2.700 de cazuri noi sunt depistate anual.

În prezent se înregistrează un deficit major de facilități de radioterapie la nivelul întregii țări. În zona Dobrogei, centrul de radioterapie de la Galați este închis temporar, iar cel de la spitalul județean Constanța nu s-a deschis încă. Centrele de radioterapie din țară care oferă servicii decontate prin sistemul de asigurări de sănătate se află în București, Iași, Cluj, Timișoara și au liste de așteptare de câteva luni pentru pacienții ce urmează să intre în radioterapie. În aceste condiții, decontarea tratamentelor dedicate pacienților cu cancer din fondul asigurărilor sociale de sănătate este de importanță critică.

Centrul MedEuropa din Constanța – localizat pe strada Stefaniță Vodă nr. 30, într-o clădire nouă, special proiectată și construită pentru această destinație – are capacitatea de a trata prin radioterapie un număr de aproximativ 1.000 de pacienți oncologici pe an. MedEuropa are în plan dezvoltarea unui lanț de 10 clinici de radioterapie în România în următorii 5 ani. Următoarea clinică MedEuropa se va deschide la București până la finalul anului 2019. În momentul în care cele 10 clinici planificate vor funcționa la capacitate maximă, acestea ar putea acoperi jumătate din necesarul de radioterapie la nivel național”, se arată în comunicatul transmis de unitatea medicală.

CJAS Constanța face în continuare demersuri pentru a primi bani de la București

Potrivit reprezentanților Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța, în continuare se fac demersuri pentru obținerea de fonduri pentru programul de radioterapie.

„Când a fost deschis centrul, au dorit să intre în contract cu Casa. Ni s-au adresat, au avut de completat un chestionar pentru a arăta că sunt în conformitate cu toate cerințele programului național de oncologie. S-a făcut o estimare de buget. Am făcut demersuri către CNAS pentru a se aloca fonduri pentru programul de radioterapie, pentru că nu erau sume prevăzute pe acest segment, după ce în Radioterapia de la Spitalul Județean Constanța a fost sistată activitatea.

La rectificarea din septembrie speram să avem buget pe radioterapie să putem demara procedura de contractare. Nu avem nicio sumă alocată la rectificare pe radioterapie. Noi în continuare facem demersuri, chiar astăzi (n.r. marți, 25 septembrie a.c.) trimitem către CNAS o adresă prin care le aducem la cunoștință necesitatea acestui contract pentru radioterapie”, a precizat Aura Rădoi, purtător de cuvânt CJAS Constanța.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și:

Centru de radioterapie privat, deschis la Constanța. Tratament GRATUIT pentru bolnavii de cancer!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Management dezastru la spital daca nu au terminat nici acum radioterapia
1
0
dupa prima consultatie e un mare berbec, orice mica malformatie va fi tratata ca un cancer nenorocit care trebuie executata prin chimio, de ce? pentru ca medicii din acest domeniu fac bani seriosi cu viata voastra, nu fiti imbecili, unii medici, in glhilimele, va omoara cu zile pentru a lor gras comision, va faceti voi independent analizele la Bucuresti si veti avea o supriza, OCH evitati aceasta clinica de escroci
0
1
Referendum, vrem referendum...fmm voastre..in primul rand trebuie demis si anchetat directorul pus politic al CJAS.
9
0
Sa li se dea banii ce urmeaza sa se cheltuiasca pe referendum.
17
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367