REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
16.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Bombă murdară: AIEA va efectua 'o verificare independentă' în această săptămână

Bombă murdară: AIEA va efectua 'o verificare independentă' în această săptămână

A.F. 29 octombrie 2022 | 00:00 247

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) va vizita două obiective ucrainene "săptămâna aceasta", la cererea Kievului, potrivit unui comunicat, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin acuză Ucraina că a şters dovezile pregătirii pentru o "bombă murdară", relatează AFP.

Rafael Grossi

"Inspectorii vor efectua o verificare independentă (...) pentru a detecta orice deturnare de material nuclear", a explicat joi directorul general al agenţiei ONU, Rafael Grossi. El urmează să se adreseze după-amiază la New York în faţa Consiliului de Securitate al ONU, în cadrul unei sesiuni cu uşile închise, citează Agerpres.

AIEA a anunţat la începutul acestei săptămâni o inspecţie "în zilele următoare", fără a da alte detalii.

Agenţia a reafirmat joi că a inspectat unul dintre cele două amplasamente "în urmă cu o lună", subliniind că "nicio activitate nucleară nedeclarată nu a fost găsită acolo".

Anterior, Vladimir Putin a cerut o misiune "cât mai curând posibil". Potrivit acestuia, Ucraina intenţionează să folosească o armă radioactivă "pentru a putea spune mai târziu că Rusia a fost cea care a lansat un atac nuclear".

O bombă radiologică sau "bombă murdară" constă din explozibili convenţionali înconjuraţi de materiale radioactive destinate să fie diseminate în praf în momentul exploziei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108