REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

BOMBĂ! SCAFANDRII care au MURIT la EFORIE NU erau angajații firmei AON SRL

BOMBĂ! SCAFANDRII care au MURIT la EFORIE NU erau angajații firmei AON SRL

Replica API 16 aprilie 2021 | 11:22 7364

Pentru prima oară de la tragedia de la Eforie, acolo unde doi scafandri care supravegheau lucrările de înnisipare au murit, firma care se ocupă de monitorizarea biodiversităţii și calităţii apei pentru proiectul „Reducerea eroziunii costiere” vine cu precizări care demontează acuzațiile potrivit cărora ar fi vinovată de nenorocire. Reprezentanții Societății de Cercetare a Biodiversității și Ingineria Mediului AON SRL ne-au pus la dispoziție documente care atestă faptul că cei doi scafandri nu erau angajații săi, ci erau contractați pentru servicii de scufundare. Mai mult, nu AON SRL avea obligația, potrivit documentelor, să verifice echipamentele de scufundare.

Cei doi scafandri nu și-ar fi luat însă anumite măsuri specifice, iar compresorul a introdus în buteliile respective și gazele emanate de acesta. Concret, cei doi scafandri au respirat gaze de eșapament. S-a spus că aceștia sunt angajați ai firmei care a câștigat licitația pentru monitorizarea mediului înaintea lucrărilor de înnisipare, respectiv AON SRL. Liderul Blocului Naţional Sindical (BNS) a susţinut joi, 15 aprilie, într-o conferinţă de presă, că în spatele tragediei de la Eforie stă „un lung şir de abuzuri”. Dumitru Costin precizează că firma respectivă trebuia să dispună de tehnologii, de proceduri specifice lucrului sub apă, de personal calificat conform legislației naţionale în vigoare. În opinia sa, SC AON SRL trebuia să aibă o autorizaţie specifică de la Autoritatea Navală, dar şi un permis de lucru de la Căpitănia Zonală Constanţa, ambele lipsind.

Cei doi supravegheau lucrările de înnisipare a plajei la aproximativ 500 m în larg

Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa cum încearcă să se inducă. Într-adevăr, activitatea celor doi experți scafandri se desfășura în cadrul contractului pentru Servicii de monitorizare a biodiversităţii și calităţii apei pentru proiectul „Reducerea eroziunii costiere – faza II (2014-2020)” în etapă anteconstructie, încheiat de Societatea de Cercetare a Biodiversității și Ingineria Mediului AON SRL – Lider Asociere cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral Constanța (Contractul de prestări servicii nr. 142 din 10.06.2020). Serviciile de monitorizare se realizează conform Acordului de Mediu nr. 20 din 11.11.2016 și Caietului de sarcini și se efectuează în 11 loturi dispuse în lungul litoralului, respectiv: Stavilare (Edighiol și Periboina), Mamaia, Tomis, Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Baltă Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia- Saturn, 2 Mai. Activitatea constă în monitorizarea biodiversității (macrofitobentos, zoobentos, habitate marine, flora și habitate terestre, nevertebrate, amfibieni, reptile, pești, păsări, mamifere terestre, mamifere-chiroptere, mamifere marine), monitorizarea calității apelor din zonele supuse înnisipării și monitorizarea parametrilor fizico-chimici aferenți tipurilor de habitate marine cu valoare conservativă. Perioada de desfășurare a monitorizării este Iulie 2020 - iunie 2021.

Conform protocoalelor aprobate de ABADL, activitățile de monitorizare presupun folosirea de echipamente de înregistrare foto/video pentru biodiversitate, inclusiv introducerea de scafandri autonomi, doctori biologi supravegheați de scafandri acreditați IMCA, pentru monitorizarea grupărilor taxonomice subacvatice (mabrofitobentos, zoobentos, pești, habitate marine) și prelevarea de probe de sedimente și apă în vederea determinării parametrilor fizico-chimici ai acestora. Echipele de experți realizează monitorizările atât de pe uscat, cât și de pe mare – pe ambarcațiuni.

Cei doi scafandri NU erau angajații AON SRL

Dar care era calitatea celor doi experți în cadrul contractului de monitorizare? Ing. Matei Marian Emil, din Mangalia, expert non-cheie supervizor scufundare IMCA, era administrator al societății Subseatec SRL Mangalia cu care AON SRL avea semnat un contract de prestări servicii nr. 07.30 din 16.07.2020 pentru desfășurarea și supervizarea activităților de scufundare, în vederea asigurării siguranței scafandrilor. Ing. Matei Marian Emil avea una dintre cele mai mari experiențe în domeniu, având zeci de ani de scufundări profesionale și fiind recunoscut pentru numărul mare de acreditări internaționale în materie de scufundări și supervizare scufundări.

Matei Marian Emil coordona activitatea Subseatec SRL cu care Societatea de Cercetare a Biodiversității și Ingineria Mediului AON SRL avea încheiat Contractul de prestări servicii. Deci, nu era angajatul societății.

Iar biologul doctor cercetător științific Strungaru Ștefan Adrian, din Iași, expert cheie chimie și ecotoxicologie acvatică, era angajat al unei Universități de prestigiu din țară și avea încheiat cu Societatea de Cercetare a Biodiversității și Ingineria Mediului AON SRL contractul pentru drepturi de autor și alte drepturi conexe și de cesiune a drepturilor patrimoniale de autor nr. 07.16 din 16.07.2020.

Deci, nici acesta nu era angajatul AON SRL, conform acestui contract, biologul fiind contractant independent. Art. 6.9 din contract prevede că „Autorul / Cedentul confirmă că acţionează în calitate de contractant independent. Părţile sunt de acord că nu există nimic în cadrul acestui contract care să fie interpretat drept: (i) acordarea către oricare dintre Părţi a puterii de a administra şi de a controla activităţile zilnice ale celeilalte, [...] (iv) crearea unor raporturi de muncă între Autor / Cedent și Beneficiar / Cesionar, Autorul nedobândind în virtutea Contractului calitatea de angajat al Beneficiarului”.

Activitățile de scufundare se desfășurau pe baza contractului de prestări servicii

Societatea AON a venit cu lămuriri, însă nu înainte de a-șie xprima regretul fațăd e tragedie. ”Dorim dorim să exprimăm regretele profunde față de tragicul eveniment, cei 2 experți scafandri erau niște oameni foarte bine pregătiți și niste specialiști recunoscuti in domeniile lor de activitate, dar înainte de toate erau tați, soți, care au lăsat în urmă familii indurerate. Mentionăm că nu cunoaștem cauzele tragicului eveniment și al decesului celor doi experți scafandri. Toate posibilele cauze apărute în presa sunt speculații, autoritatile competente se ocupă de anchetă”.

Referitor la cele întâmplate, AON SRL a făcut următoarele precizări: ”Societatea de Cercetare a Biodiversității și Ingineria Mediului AON SRL nu are ca obiect de activitate principal sau secundar activitatea de scufundare și nu realizează astfel de activități, cu personalul angajat. Din acest motiv, societatea a încheiat contractul de prestări servicii cu societatea SUBSEATEC SRL Mangalia - societatea SUBSEATEC SRL ocupându-se în totalitate de toate activitățile de scufundare (pregătire echipamente, încărcare butelii, conducere ambarcațiune, etc.). Astfel, activitățile de scufundare se desfășurau pe baza contractului de prestări servicii cu societatea Subseatec SRL Mangalia, societate specializată în astfel de operațiuni. De la demararea proiectului au fost informate autoritățile competențe în domeniu cu privire la desfășurarea activităților de monitorizare a biodiversității și calității apei. Supervizorul scufundări IMCA decidea care este perioada optimă pentru activitățile de scufundare cât și locațiile în care se puteau desfășura scufundările, în funcție de condițiile meteo, această activitate fiind anunțată către Căpitănia Porturilor din care se făcea plecarea și spre informare Societății de Cercetare a Biodiversității și Ingineria Mediului AON SRL. Mai multe informații nu pot fi făcute publice, autoritățile competențe se ocupă de anchetă și trebuie să le lăsăm să elucideze cauza decesului celor 2 experți scafandri”, ne-au declarat reprezentanții Societății de Cercetare a Biodiversității și Ingineria Mediului AON SRL.

În legătură cu ce s-a întâmplat la București și conferința de presă organizată de Liderul Blocului Naţional Sindical (BNS), reprezentanții societății spun: ”Cei care au făcut plângerile la care se referă liderul BNS sunt, de fapt, competitorii din licitație, în speta Ofertantul: Romair Consulting – Ofertant, EPC - Consultanta de Mediu S.R.L. – Tert, Blumenfield SRL – Tert, Shark - reprezentată prin dl. Gabriel Lucian Balan – Subcontractant. Noi am înțeles acum, de fapt, motivul din spatele acestei acțiuni”.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Logik ca presiunile se fac din partea Societatii Shark srl condusa de D-ul Balan Gabriel , el neavand habar de nici o notiune de scufundare, o Hiena vrea sa profite imediat lasul de moartea celor doi, unul dintre ei fiind supercalificat in domeniul scufundariilor , iar ce sa intamplat in apa inca nu se stie,nu a fost de vina aerul din butelii , pentru ca acestia erau la a doua scufundare si deci dispare suspiciunea monoxidului de carbon introdus in butelii, sa asteptam sfarsitul anchetei! Sa plans reoede la seful sindicatului acesta fiind si sponsorizat de Balan!
11
0
Dan Marin de la RAJDP vine beat la munca, bea in birou, alooooo PNL, extrageti aceasta fosila din regie.
3
1
....asa,si... Cu ce ii ajuta pe morti
10
6
asa e la noi. toata treaba acum este sa ii scoata vinovati pe morti
12
7
deci s-au omorat singuri de buna voie si nesiliti de nimeni si firma nici nu ii cunostea
25
7

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920