rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 16 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

BOMBĂ! SCAFANDRII care au MURIT la EFORIE NU erau angajații firmei AON SRL

Pentru prima oară de la tragedia de la Eforie, acolo unde doi scafandri care supravegheau lucrările de înnisipare au murit, firma care se ocupă de monitorizarea biodiversităţii și calităţii apei pentru proiectul „Reducerea eroziunii costiere” vine cu precizări care demontează acuzațiile potrivit cărora ar fi vinovată de nenorocire. Reprezentanții Societății de Cercetare a Biodiversității și Ingineria Mediului AON SRL ne-au pus la dispoziție documente care atestă faptul că cei doi scafandri nu erau angajații săi, ci erau contractați pentru servicii de scufundare. Mai mult, nu AON SRL avea obligația, potrivit documentelor, să verifice echipamentele de scufundare.

Cei doi scafandri nu și-ar fi luat însă anumite măsuri specifice, iar compresorul a introdus în buteliile respective și gazele emanate de acesta. Concret, cei doi scafandri au respirat gaze de eșapament. S-a spus că aceștia sunt angajați ai firmei care a câștigat licitația pentru monitorizarea mediului înaintea lucrărilor de înnisipare, respectiv AON SRL. Liderul Blocului Naţional Sindical (BNS) a susţinut joi, 15 aprilie, într-o conferinţă de presă, că în spatele tragediei de la Eforie stă „un lung şir de abuzuri”. Dumitru Costin precizează că firma respectivă trebuia să dispună de tehnologii, de proceduri specifice lucrului sub apă, de personal calificat conform legislației naţionale în vigoare. În opinia sa, SC AON SRL trebuia să aibă o autorizaţie specifică de la Autoritatea Navală, dar şi un permis de lucru de la Căpitănia Zonală Constanţa, ambele lipsind.

Cei doi supravegheau lucrările de înnisipare a plajei la aproximativ 500 m în larg

Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa cum încearcă să se inducă. Într-adevăr, activitatea celor doi experți scafandri se desfășura în cadrul contractului pentru Servicii de monitorizare a biodiversităţii și calităţii apei pentru proiectul „Reducerea eroziunii costiere – faza II (2014-2020)” în etapă anteconstructie, încheiat de Societatea de Cercetare a Biodiversității și Ingineria Mediului AON SRL – Lider Asociere cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral Constanța (Contractul de prestări servicii nr. 142 din 10.06.2020). Serviciile de monitorizare se realizează conform Acordului de Mediu nr. 20 din 11.11.2016 și Caietului de sarcini și se efectuează în 11 loturi dispuse în lungul litoralului, respectiv: Stavilare (Edighiol și Periboina), Mamaia, Tomis, Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Baltă Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia- Saturn, 2 Mai. Activitatea constă în monitorizarea biodiversității (macrofitobentos, zoobentos, habitate marine, flora și habitate terestre, nevertebrate, amfibieni, reptile, pești, păsări, mamifere terestre, mamifere-chiroptere, mamifere marine), monitorizarea calității apelor din zonele supuse înnisipării și monitorizarea parametrilor fizico-chimici aferenți tipurilor de habitate marine cu valoare conservativă. Perioada de desfășurare a monitorizării este Iulie 2020 - iunie 2021.

Conform protocoalelor aprobate de ABADL, activitățile de monitorizare presupun folosirea de echipamente de înregistrare foto/video pentru biodiversitate, inclusiv introducerea de scafandri autonomi, doctori biologi supravegheați de scafandri acreditați IMCA, pentru monitorizarea grupărilor taxonomice subacvatice (mabrofitobentos, zoobentos, pești, habitate marine) și prelevarea de probe de sedimente și apă în vederea determinării parametrilor fizico-chimici ai acestora. Echipele de experți realizează monitorizările atât de pe uscat, cât și de pe mare – pe ambarcațiuni.

Cei doi scafandri NU erau angajații AON SRL

Dar care era calitatea celor doi experți în cadrul contractului de monitorizare? Ing. Matei Marian Emil, din Mangalia, expert non-cheie supervizor scufundare IMCA, era administrator al societății Subseatec SRL Mangalia cu care AON SRL avea semnat un contract de prestări servicii nr. 07.30 din 16.07.2020 pentru desfășurarea și supervizarea activităților de scufundare, în vederea asigurării siguranței scafandrilor. Ing. Matei Marian Emil avea una dintre cele mai mari experiențe în domeniu, având zeci de ani de scufundări profesionale și fiind recunoscut pentru numărul mare de acreditări internaționale în materie de scufundări și supervizare scufundări.

Matei Marian Emil coordona activitatea Subseatec SRL cu care Societatea de Cercetare a Biodiversității și Ingineria Mediului AON SRL avea încheiat Contractul de prestări servicii. Deci, nu era angajatul societății.

Iar biologul doctor cercetător științific Strungaru Ștefan Adrian, din Iași, expert cheie chimie și ecotoxicologie acvatică, era angajat al unei Universități de prestigiu din țară și avea încheiat cu Societatea de Cercetare a Biodiversității și Ingineria Mediului AON SRL contractul pentru drepturi de autor și alte drepturi conexe și de cesiune a drepturilor patrimoniale de autor nr. 07.16 din 16.07.2020.

Deci, nici acesta nu era angajatul AON SRL, conform acestui contract, biologul fiind contractant independent. Art. 6.9 din contract prevede că „Autorul / Cedentul confirmă că acţionează în calitate de contractant independent. Părţile sunt de acord că nu există nimic în cadrul acestui contract care să fie interpretat drept: (i) acordarea către oricare dintre Părţi a puterii de a administra şi de a controla activităţile zilnice ale celeilalte, [...] (iv) crearea unor raporturi de muncă între Autor / Cedent și Beneficiar / Cesionar, Autorul nedobândind în virtutea Contractului calitatea de angajat al Beneficiarului”.

Activitățile de scufundare se desfășurau pe baza contractului de prestări servicii

Societatea AON a venit cu lămuriri, însă nu înainte de a-șie xprima regretul fațăd e tragedie. ”Dorim dorim să exprimăm regretele profunde față de tragicul eveniment, cei 2 experți scafandri erau niște oameni foarte bine pregătiți și niste specialiști recunoscuti in domeniile lor de activitate, dar înainte de toate erau tați, soți, care au lăsat în urmă familii indurerate. Mentionăm că nu cunoaștem cauzele tragicului eveniment și al decesului celor doi experți scafandri. Toate posibilele cauze apărute în presa sunt speculații, autoritatile competente se ocupă de anchetă”.

Referitor la cele întâmplate, AON SRL a făcut următoarele precizări: ”Societatea de Cercetare a Biodiversității și Ingineria Mediului AON SRL nu are ca obiect de activitate principal sau secundar activitatea de scufundare și nu realizează astfel de activități, cu personalul angajat. Din acest motiv, societatea a încheiat contractul de prestări servicii cu societatea SUBSEATEC SRL Mangalia - societatea SUBSEATEC SRL ocupându-se în totalitate de toate activitățile de scufundare (pregătire echipamente, încărcare butelii, conducere ambarcațiune, etc.). Astfel, activitățile de scufundare se desfășurau pe baza contractului de prestări servicii cu societatea Subseatec SRL Mangalia, societate specializată în astfel de operațiuni. De la demararea proiectului au fost informate autoritățile competențe în domeniu cu privire la desfășurarea activităților de monitorizare a biodiversității și calității apei. Supervizorul scufundări IMCA decidea care este perioada optimă pentru activitățile de scufundare cât și locațiile în care se puteau desfășura scufundările, în funcție de condițiile meteo, această activitate fiind anunțată către Căpitănia Porturilor din care se făcea plecarea și spre informare Societății de Cercetare a Biodiversității și Ingineria Mediului AON SRL. Mai multe informații nu pot fi făcute publice, autoritățile competențe se ocupă de anchetă și trebuie să le lăsăm să elucideze cauza decesului celor 2 experți scafandri”, ne-au declarat reprezentanții Societății de Cercetare a Biodiversității și Ingineria Mediului AON SRL.

În legătură cu ce s-a întâmplat la București și conferința de presă organizată de Liderul Blocului Naţional Sindical (BNS), reprezentanții societății spun: ”Cei care au făcut plângerile la care se referă liderul BNS sunt, de fapt, competitorii din licitație, în speta Ofertantul: Romair Consulting – Ofertant, EPC - Consultanta de Mediu S.R.L. – Tert, Blumenfield SRL – Tert, Shark - reprezentată prin dl. Gabriel Lucian Balan – Subcontractant. Noi am înțeles acum, de fapt, motivul din spatele acestei acțiuni”.

Mirela PASCAL

vineri, 16 aprilie 20216010
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii

010Anonim(16 apr 14:18)
Logik ca presiunile se fac din partea Societatii Shark srl condusa de D-ul Balan Gabriel , el neavand habar de nici o notiune de scufundare, o Hiena vrea sa profite imediat lasul de moartea celor doi, unul dintre ei fiind supercalificat in domeniul scufundariilor , iar ce sa intamplat in apa inca nu se stie,nu a fost de vina aerul din butelii , pentru ca acestia erau la a doua scufundare si deci dispare suspiciunea monoxidului de carbon introdus in butelii, sa asteptam sfarsitul anchetei! Sa plans reoede la seful sindicatului acesta fiind si sponsorizat de Balan!
13Dultef(16 apr 12:28)
Dan Marin de la RAJDP vine beat la munca, bea in birou, alooooo PNL, extrageti aceasta fosila din regie.
510Ce mai bomba...(16 apr 10:15)
....asa,si... Cu ce ii ajuta pe morti
612gicu valerica(16 apr 09:45)
asa e la noi. toata treaba acum este sa ii scoata vinovati pe morti
625SC CACATZI SRL(16 apr 04:22)
deci s-au omorat singuri de buna voie si nesiliti de nimeni si firma nici nu ii cunostea
Vremea
12.9°12.9° - 14.9° duminică, 16 mai 2021
ConstanțaUmiditate: 100%
Vânt: 2.83 m/s
Presiune: 1010 milibari

Loto
6/491240710641
5/402271313512
joker393645211519
Horoscop
mai mult...SPSportRT
16 mai 00:01SportFerran Torres, hattrick la Man City în sezonul de debut! Guardiola, uimit de calitatea ibericului

Manchester City a devenit deja campioană în Anglia, dar băieții lui Pep Guardiola sunt în continuare motivați la...394

16 mai 00:03SportSpectacol la Clinceni - Academica a întors scorul și s-a impus într-un meci cu șapte goluri

Academica Clinceni a învins, pe teren propriu, cu scorul de 4-3, echipa FC Botoşani, în primul meci al etapei a...373

16 mai 00:00SportHoria Tecău, eliminat în sferturile probei de dublu de la Roma

Perechea Horia Tecău/Kevin Krawietz (România/Germania) a fost eliminată, vineri, în sferturile de finală ale...312

16 mai 00:03SportFotbal - Liga I: Chindia Târgovişte - FC Viitorul 0-2, în play-out

FC Viitorul Constanţa a învins-o pe Chindia Târgovişte cu scorul de 2-0 (0-0), în deplasare, la Buzău, într-un...557

Local
15 mai 00:08LocalAccident rutier pe strada Mircea cel Bătrân. VIDEO

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, vineri, 14 mai a.c., în Constanța, pe strada...1553

15 mai 00:08LocalCare sunt spitalele din Constanța care vor reveni treptat la activitatea dinaintea pandemiei

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța a votat, vineri, 14 mai a.c. hotărârea nr. 74 care...992

15 mai 00:06LocalPrimăria Constanţa organizează licitaţie în vederea atribuirii de amplasamente în Stațiunea Mamaia

890

15 mai 00:09LocalCâine salvat de pompieri dintr-o groapă de 2 metri, în zona City Park Mall

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, vineri, 14 mai a.c., în Constanța, în zona City...493

15 mai 00:09LocalCoronavirus: 1.213 persoane, verificate de polițiștii constănțeni, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...491

15 mai 00:08LocalCoronavirus la Constanța: 1.816 cazuri de infectare, în rândul personalului medical

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 42.637 de persoane...526

15 mai 00:06LocalAgent economic, SANCŢIONAT după ce a aruncat GUNOI pe DOMENIUL PUBLIC

Polițiștii locali au identificat un alt agent economic care a aruncat gunoiul strâns în urma desfășurării...757

15 mai 00:06LocalPrefectul Silviu COȘA, în vizită la Brigada 9 Mecanizată Mărășești din Constanța

Ofițerii studenți din anul II ai programului universitar de master de conducere au fost implicați în...637

15 mai 00:07LocalPOLIȚIȘTII au DESCINS la TERASA clubului Breeze din MAMAIA!

3310

Politică
15 mai 00:00PoliticăGrindeanu: Proiectul PSD cu privire la salariul minim va fi discutat cu partenerii sociali şi cu mediul de afaceri

Proiectul de lege privind modificări la salariul minim pe economie, pe care PSD îl va depune în Parlament, va fi...423

15 mai 00:00PoliticăCîţu: Se poate mări lista verde a ţărilor, să permitem peste 1,5 la mie incidenţă

Premierul Florin Cîţu a declarat, vineri, că "zona verde" a ţărilor din care se poate veni în România fără...404

15 mai 00:00PoliticăPSD depune în Parlament un proiect de lege referitor la salariul minim

395

15 mai 00:00PoliticăBarna: Cu cât ne vaccinăm mai mulţi, cu atât vom reveni mai repede la normalitate

Vicepremierul Dan Barna a afirmat, vineri, la Opera Naţională Bucureşti, unde a participat la un spectacol-pilot cu...333

15 mai 00:03PoliticăLudovic Orban anunță că investitorii se înghesuie să vină în România

Liderul PNL Ludovic Orban a afirmat, vineri la Cluj, că ţara noastră se află într-un moment foarte bun, iar...624

15 mai 21:07PoliticăFlorin Cîțu: Am luat măsurile de relaxare pentru că avem o rată de vaccinare peste așteptări

585

Interviuri
27 mar 23:46InterviuriANCA NEDEA PAVEL: Noi, operatorii ECONOMICI, ne simțim AGRESAȚI și HĂITUIȚI! VIDEO

Anca Nedea Pavel, directorul Organizației Patronale Mamaia - Constanța, a acordat un interviu cotidianului Replica de...5112

13 mai 23:56InterviuriINTERVIU, PARTEA A DOUA! CHIȚAC face ORDINE în STAȚIUNE: FĂRĂ porumb fiert și ȘHAORMA, PE FALEZA din MAMAIA

În prima parte a interviului acordat de Vergil Chițac cotidianului Replica de Constanța, primarul Constanței a...12833

11 mai 00:04InterviuriVIDEO! INTERVIU cu primarul Vergil CHIȚAC! Ce planuri are pentru bulevardul MAMAIA

54140

9 apr 00:06InterviuriCristina DUMITRACHE: Nu știm la ce să ne AȘTEPTĂM de la Guvernul PNL! Video

Parlamentarul Cristina Dumitrache se află, pentru al patrulea mandat, în Camera Deputaților, reprezentând interesele...2544

2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...4231

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

4019

Monden
15 mai 00:00MondenDrake, cântăreţul cu cele mai mai mari vânzări din acest deceniu, potrivit Billboard

Rapperul canadian Drake va fi recunoscut drept artistul deceniului la viitoarea gală Billboard Music Awards, având în...326

15 mai 00:00MondenBen Affleck foloseşte aplicaţia Raya, versiunea Tinder a celebrităţilor, pentru a contacta tinere

După ce s-a despărţit de tânăra actriţă Ana de Armas şi, în pofida zvonurilor că ar fi reluat relaţia cu...348

15 mai 00:00Monden„The Underground Railroad“, o miniserie ambiţioasă despre sclavie, în regia lui Barry Jenkins

297

Mapamond
15 mai 00:00MapamondMAE rus condamnă tentativele SUA şi UE de a influenţa mersul alegerilor în Republica Moldova

Rusia remarcă tentative în creştere din partea SUA şi UE de a exercita influenţă asupra conducerii Republicii...325

15 mai 00:00MapamondSUA: Procesul a trei poliţişti implicaţi în moartea lui George Floyd, amânat de un judecător din Minnesota

Procesul a trei poliţişti implicaţi în moartea afro-americanului George Floyd a fost amânat joi din august 2021...301

15 mai 00:00MapamondGermania: Poliţia din Frankfurt a arestat un bărbat înarmat, în apropierea unei moschei

308

15 mai 00:00MapamondCoronavirus: Norvegia exclude oficial AstraZeneca din campania sa de vaccinare anti-COVID-19

Norvegia a eliminat vaccinul împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca din campania sa de inoculare, a declarat miercuri...344

15 mai 00:00MapamondCoronavirus: Pelerinii portughezi au luat cu asalt sanctuarul de la Fatima, în pofida pandemiei

Pandemia nu i-a împiedicat pe credincioşi, în special portughezi, să umple până la refuz sanctuarul de la Fatima,...326

15 mai 00:00MapamondSan Marino le va oferi turiştilor posibilitatea de a se imuniza cu vaccinul anti-COVID-19 Sputnik V

300

Sănătate
15 mai 00:00SănătateDislexia: cauze, simptome, gestionare

Dislexia este o tulburare specifică de învățare, care creează probleme cu cititul și scrisul. Persoana afectată...306

15 mai 00:00SănătateTotul despre anemia aplastică

Anemia idiopatică aplastică este o formă de anemie în care măduva osoasă încetează să mai producă celule de...285

15 mai 00:00SănătateStudiu: Probioticele, de ajutor în gestionarea obezității la copii?

298

15 mai 00:00Sănătate8 alimente și băuturi de evitat dacă ai artrită

Artrita este o problemă de sănătate ce presupune inflamația cronică la nivelul articulațiilor. Este o afecțiune...371

15 mai 00:00SănătateTusea cu mucus alb: ce o provoacă și când să mergi la medic

Fiecare dintre noi ne confruntăm din când în când cu tusea, care poate fi un semn al gâtului iritat sau poate...324

15 mai 00:00SănătateAi urechile înfundate? Posibile cauze, tratament și remedii naturale

Chiar dacă urechea înfundată poate cauza, sau nu, un disconfort real, cum ar fi durerea, simplul fapt că nu poți...382

15 mai 00:00SănătatePerturbarea cronică a somnului la adolescenți poate duce la depresie

Potrivit unui nou studiu, perturbarea cronică a somnului în timpul adolescenței poate duce la depresie atât la...266

15 mai 00:00SănătateExercițiile fizice aduc beneficii de la prima sesiune de antrenament

Într-un studiu care a testat efectele exercițiilor fizice asupra metabolismului general, cercetătorii de la...311

15 mai 01:29SănătateINSP: 22.911 persoane imunizate anti-COVID au avut test pozitiv după prima doză de vaccin

467

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT