REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Bulgaria va trimite 100 de blindate Ucrainei, pentru prima oară de la începutul războiului

Bulgaria va trimite 100 de blindate Ucrainei, pentru prima oară de la începutul războiului

Ana Maria LIPAN 24 iulie 2023 | 00:00 570

Bulgaria va trimite tehnică de luptă Ucrainei, pentru prima oară de la începutul războiului. Parlamentul de la Sofia a dat undă verde deciziei luate de noul guvern, deși președintele Rumen Radev se opune exportului de arme și echipamente militare către Kiev, scrie digi24.ro. 

Bulgaria va trimite 100 de blindate Ucrainei, pentru prima oara de la inceputul razboiului

Decizia Parlamentului de la Sofia este importantă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, este prima oară când Bulgaria este de acord să sprijine direct militar cu propriile echipamente Ucraina, de la începutul războiului. În al doilea rând, dacă ne uităm la voturile din Parlament, 148 „Pentru” și 52 „Împotrivă”, în ciuda fragmentării extreme, există, totuși, o poziție comună destul de puternică privind poziția Bulgariei în acest conflict.

Este vorba despre 100 de vehicule blindate de transport de trupe. Ele sunt mai vechi, de fabricație sovietică, dar vor ajuta armata ucraineană în cadrul contraofensivei. La fel de importantă este decizia pentru că prșeedintele Radev face notă discordantă, iar la începutul lunii, Volodimir Zelenski a fost la Sofia și a cerut ajutorul Bulgariei. Ucraina vrea să importe armament și tehnică de luptă din Bulgaria, dar președintele Radev s-a opus.

A fost atunci o întâlnire destul de tensionată între Zelenski și omologul său bulgar, liderul de la Sofia susținând că nu ar face decât să prelungească un conflict sângeros dacă ar da arme Ucrainei. Decizia de a trimite aceste vechiule în Ucraina marchează o schimbare de poziție a Bulgariei, o țară văzută mai mult ca o țară rusofilă, deși este membră a UE, NATO și a susținut toate deciziile atât din partea blocului comunitar, cât și din partea Alianței privind ajutarea Ucrainei în acest război în care încearcă să respingă invazia rusă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O fi si rusofila intr-o oarecare masura, nu stiu asta, dar stiu in mod sigur ca este foarte saraca si sa-si rupa de la gura ca sa dea ucrainei ceva in urma presiunilor nu mi se pare tocmai corect si asta fara sa fiu rusofil ca acum orice critica a ucrainei sau ue in problema asta este imediat catalogata ca rusofila chiar daca adesea nu e si e mai mult sau mai putin corecta
4
0
Ele sunt mai vechi, de fabricație sovietică, dar vor ajuta armata ucraineană în cadrul contraofensive-adica cu alte cuvinte pentru retragerea Mai cu spor
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468