REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
17.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Bunurile companiei de stat RADIONAV, scoase la LICITAȚIE

Bunurile companiei de stat RADIONAV, scoase la LICITAȚIE

Replica API 30 septembrie 2021 | 23:01 2501

Ministerul Transporturilor a desfiinţat Compania Naţională de Radiocomunicaţii Navale Radionav SA, din pricina faptului că Radionav nu mai avea venituri proprii, funcţionând exclusiv din alocaţii bugetare. La sfârşitul anului 2018, avea 55 de angajaţi şi 9 persoane în structura de conducere. În 2019, angajații au fost băgați în șomaj, fără să li se plătească salariile restante de luni de zile, așa că au urmat calea instanței. Au câștigat, însă banii tot nu i-au primit… pe toți. Așa că, au continuat bătălia, formulând recurs. Au pierdut, însă, așa că foștii angajații vor continua să viseze la banii pe care ar trebui să-i primească. Între timp, lichidatorul vinde compania bucată cu bucată, la licitație.

Angajații nu și-au primit nici până azi banii

Compania a fost subiectul mai multor scandaluri în ultimii ani, care acuzau modul în care a fost devalizată de manageri. Nimeni nu a făcut nimic pentru a împiedica falimentul companiei, așa că s-a luat decizia desființării acesteia, în 2019. Atunci când angajații au fost puși pe tușă, fără să primească salariile cuvenite, restante de luni de zile. În instanță, au câștigat o parte din bani, vreo trei luni, așa că au mers mai departe, formulând recurs, însă nici de data aceasta norocul nu a fost de partea lor. Recursul a fost perimat, pentru că a fost formulat târziu.

Bunurile RADIONAV, scoase la licitație

Între timp, bunurile companiei sunt scoase la licitație de lichidator. Pe 19 octombrie 2020 s-a dispus, de către instanță, deschiderea procedurii simplificate a insolventei și a fost numit lichidator judiciar pe A&A Consultants SPRL. Acesta a scos la licitație câteva mașini aparținând fostului Radionav, marca Dacia Logan și Dacia Duster. Lichidatorul a mai organizat licitații publice pentru vânzarea imobilelor proprietatea Radionav situate pe raza județului Constanța, compuse din teren in suprafața de 16216 mp si construcțiile aflate pe acesta. Prețul de pornire a fost de 504.000 euro + TVA.

Compania Naţională de Radiocomunicaţii Navale SA, instituţie aflată în subordinea Ministerului Transporturilor este în prag de desființare. De la începutul anului, angajaţii falimentarei RADIONAV nu şi-au primit salariile și nici acum nu se știe când și cum vor primii banii restanți. ”Nu am primit salariile de 10 luni. Ministerul Transporturilor ne-a blocat bugetul pe anul 2019”, transmiteau la sfârșitul lunii noiembrie angajații RADIONAV. Pe rolul instanței de judecată a fost înregistrat un dosar pe litigii de muncă. Angajații, în frunte cu Gheorghe Bucur, au deschis acțiune în instanță, solicitând drepturi salariale. Cu toții au câștigat acțiunea, iar compania a fost obligată la plata tuturor sumelor de bani, în total peste 300.000 lei. După decizia instanței, până la închiderea definitivă a Radionav, au mai urmat alte luni în care angajații nu au fost plătiți.

De ce a fost lichidată Radionav

Reamintim că, în şedinţa Guvernului din 12 august a.c., a fost discutat Memorandumul privind „Dizolvarea Companiei Naţionale de Radiocomunicaţii Navale „RADIONAV” – S.A. Constanţa. Potrivit documentului semnat de Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, „o parte dintre atribuțiile RADIONAV stabilite prin actul său constitutiv sunt realizate de către Autoritatea Navală Română, autoritatea centrală de specialitate din subordinea Ministerului Transporturilor, în domeniul siguranţei navigaţiei şi al securităţii navelor, care gestionează interfaţa electronică unică de raportare.”. În anul 2016, se arată în memerandum, Corpul de Control al Prim-ministrului a efectuat un control la RADIONAV în legătură cu respectarea dispozițiilor legale și a normelor interne cu privire la organizarea și funcționarea companiei, precum și cu privire la îndeplinirea atribuțiilor acesteia, finalizat cu întocmirea Raportului nr. 1560/2016. Astfel, în raport este consemnat faptul că:”deși are statut de companie națională, organizată ca societate comercială pe acțiuni, C.N. RADIONAV S.A. funcționează ca o instituție publică, fiind finanțată preponderent (în proporție de peste 85 %) din subvenții acordate de la bugetul de stat.

” Totodată, în același raport este consemnat faptul că, deși RADIONAV primește subvenții de la bugetul de stat în considerarea calității sale de ”operator public unic” în domeniul furnizării serviciilor de radiocomunicații navale, o parte din atribuțiile RADIONAV interferează cu activități desfășurate de alte entități publice, respectiv Autoritatea Navală Română (ANR) și Compania Națională ”Administrația Porturilor Maritime” S.A.Constanța. Din anul 2017 veniturile proprii ale RADIONAV s-au diminuat considerabil, activitatea companiei fiind susținută din alocațiile bugetare de la bugetul de stat în proporție de aproximativ 98%. RADIONAVeste una dintre societățile care se supun prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă, cu modificările și completările ulterioare, iar din anul 2017 managementul RADIONAVnu poate fi asigurat în condițiile legii deoarece întreaga activitate a companiei este subvenționată de la bugetul de stat în timp ce toate cheltuielile aferente contractelor de mandat trebuie suportate din veniturile proprii ale companiei. Acestea sunt motivele care au condus la dizolvarea RADIONAV. În anul 2018, acționariatul a decis ca obiectul de activitate al unității, patrimoniul necesar desfășurării obiectului și personalul să fie preluat de Autoritatea Navală Română. Din motive independente de voința acționariatului, acest proiect nu s-a finalizat.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sunt interesat de aparatura radio de la ei, cum pot sa o vad , eventual sa cumpar unele componente?
3
0
ce viata de oameni aflati in statiune la recuperare duceau astia pe banii de la buget...! cu ce plm de vapoare mai tineau legatura atatia angajati , cu schema completa , plus masini in dotare...?!? ce faceau ei era mai putin decat face un singur radio amator.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468