REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.5° Constanța Vin., 29 Sept. 2023
Anul XX Nr. 6501
19.5° Constanța Vineri, 29 Septembrie 2023 Anul XX Nr. 6501

Canada a expulzat un înalt diplomat indian în contextul asasinării unui leader sikh

Canada a expulzat un înalt diplomat indian în contextul asasinării unui leader sikh

A.F. 20 septembrie 2023 | 00:00 86

Canada a expulzat luni un înalt diplomat indian, afirmând că există "elemente credibile" care sugerează că New Delhi este responsabilă de asasinarea unui lider sikh în vestul Canadei în iunie anul trecut, transmite marţi AFP.

 Canada a expulzat un inalt diplomat indian in contextul asasinarii unui leader sikhJustin Trudeau

Într-un discurs ţinut după convocarea opoziţiei, premierul Justin Trudeau a declarat că sunt "elemente credibile potrivit cărora ar exista o posibilă legătură între agenţii guvernului Indiei şi uciderea lui Hardeep Singh Nijjar, cetăţean canadian"."Implicarea oricărui guvern străin în uciderea unui cetăţean canadian pe teritoriul canadian constituie o încălcare inacceptabilă a suveranităţii noastre", a continuat el.

La câteva minute după această declaraţie, Melanie Joly, şefa diplomaţiei canadiene, a anunţat expulzarea şefului agenţiei indiene de informaţii din Canada (RAW)."Acuzaţiile conform cărora un reprezentant al unui guvern străin ar fi putut fi implicat în uciderea unui cetăţean canadian aici, în Canada, pe pământ canadian, nu sunt doar îngrijorătoare, ci şi sunt complet inacceptabile", a spus Melanie Joly."Prin urmare, astăzi am expulzat un înalt diplomat indian din Canada", a adăugat ea, precizând că nu va fi tolerată "nicio formă de ingerinţă străină".

Activist care milita pentru crearea unui stat sikh, cunoscut sub numele de Khalistan, Hardeep Singh Nijjar era căutat de autorităţile indiene pentru presupuse acte de terorism şi conspiraţie în vederea comiterii unei crime. Acuzaţii pe care acesta le-a negat, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sikhşilor din Canada, o organizaţie non-profit care afirmă că apără interesele sikhşilor canadieni.

După această crimă şi protestele care au urmat în Canada, tensiunea a crescut în relaţiile dintre Ottawa şi New Delhi. Guvernul indian acuză guvernul premierului Justin Trudeau că închide ochii la activităţile naţionaliştilor radicali sikhşi care pledează pentru crearea unui stat independent în nordul Indiei. Ottawa a suspendat recent negocierile pentru un acord de liber schimb cu India, iar ministrul Comerţului a anulat săptămâna trecută o călătorie planificată pentru luna octombrie.

Guvernul canadian a cerut luni guvernului indian să "coopereze pentru a clarifica această chestiune", precizând că premierului Trudeau a abordat subiectul cu omologul indian Narendra Modi în timpul recentului summit G20.

Dacă se va dovedi adevărată această acuzaţie "foarte gravă şi bine documentată" din parte autorităţilor canadiene, ea va avea "efectul unei bombe în întreaga lume", susţine Jocelyn Coulon, cercetător în domeniul relaţiilor internaţionale şi fost consilier al lui Justin Trudeau. India s-ar alătura "grupului de naţiuni care asasinează oponenţii politici", precum Arabia Saudită în cazul asasinarii jurnalistului Jamal Khashoggi, a adăugat acest cercetător independent. Faptul că India îşi permite un astfel de atac arată, în plus,"ponderea în scădere a Canadei pe scena internaţională", mai consideră expertul, subliniind tensiunile deja existente între Canada şi China.

India s-a plâns adesea de activitatea diasporei formate din sikhşi, în special cea în Canada, care riscă, potrivit New Delhi, să reînvie mişcarea separatistă graţie unui ajutor financiar masiv.

Statul indian Punjab, cu o populaţie formată din aproximativ 58% sikhşi şi 39% hinduşi, a fost zguduit de o mişcare separatistă violentă în anii 1980 şi la începutul anilor 1990, în timpul căreia mii de oameni şi-au pierdut viaţa. În prezent, cei mai vocali susţinători ai mişcării separatiste provin în principal din diaspora punjabi.

Premierul Modi şi-a exprimat la începutul lunii septembrie "îngrijorarea profundă cu privire la continuarea activităţilor anti-indiene ale elementelor extremiste în Canada" în timpul întâlnirii cu premierul Justin Trudeau, cu ocazia celei mai recente reuniuni G20, găzduită de India.

Ulterior, premierul Trudeau a declarat presei că va apăra întotdeauna "libertatea de exprimare, libertatea de conştiinţă şi libertatea de a demonstra în mod paşnic", acţionând în acelaşi timp împotriva urii, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
14113451724
5/49
1610388237
joker
11339203516