REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
17.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Canadienii, interesați de litiul din România. Tranzacții de MILIOANE cu firma unor constănțeni

Canadienii, interesați de litiul din România. Tranzacții de MILIOANE cu firma unor constănțeni

Replica API 22 aprilie 2021 | 23:03 4881

Compania canadiană Phoenix Gold Resources, specializată în explorarea, dezvoltarea și achiziția de proprietăți bogate în minerale, a semnat o scrisoare de intenție pentru achiziția unei participații de până la 75% într-un proiect de extracție a litiului în România, la Sibiu. Tranzacția se desfășoară cu o altă companie canadiană reprezentată în România de doi misterioși constănțeni, total necunoscuți mediului de afaceri.

Scrisoarea conferă Phoenix Gold Resources opțiunea exclusivă de a cumpăra până la 75% dintr-un proiect denumit LiBeGa, format din mai multe perimetre adiacente situate în județul Sibiu, în suprafață totală de 27 kilometri, scrie Profit. Phoenix a plătit companiei Ene-Min Development Corp., deținătoarea canadiană a licenței de explorare în proiect, un depozit rambursabil de 250.000 de dolari canadieni (166.426 dolari americani) și a lansat o procedură de diligență, programată să se încheie peste aproximativ două luni.

În cazul unui rezultat satisfăcător, Phoenix va avea opțiunea să cumpere de la Ene-Min Development o participație de 50% din proiectul LiBeGa în schimbul unei sume suplimentare de 250.000 de dolari canadieni și acțiuni proprii, participație care va putea fi majorată până la 75% într-un interval de doi ani, indică sursa citată.

Canadienii, interesați de metalele rare din România

Mai multe zone din cadrul proiectului au făcut obiectul unor lucrări semnificative de explorare, dezvoltare și exploatare istorică, de suprafață și subterane, începând cu anii 1960 și până în anii 1990.

În ultimii 4 ani, în regiune au fost efectuate lucrări de evaluare de peste 3,5 milioane de dolari canadieni, în vederea dezvoltării ulterioare a proiectului, potrivit Phoenix.

Ene-Min Development Corp. este o companie cu acționariat privat, înregistrată în Vancouver, Canada. Conform descrierii de pe site-ul propriu, compania deține “unele dintre cele mai valoroase” depozite de litiu și vrea să devină un jucător major pe piața globală de profil.

Pe lângă licența de explorare validă pentru perimetrele din Sibiu, Ene-Min Development a obținut autorizațiile necesare de la departamentele locale de apă și arheologie și a primit o evaluare pozitivă inițială pentru permisul principal de mediu aferent proiectului, arată Phoenix.

Ene-Min Development și Phoenix nu sunt singurele companii canadiene în căutare de metale rare în România.

Rivala Leading Edge Materials, intrată pe piața românească din 2018, prin preluarea unui pachet de 51% din acțiunile firmei locale LEM Resources SRL, a solicitat ANRM o licență de explorare pentru perimetrul Bihor Sud, în vederea unei eventuale dezvoltări ulterioare a potențialelor zăcăminte de cobalt și litiu de acolo.

Constănțenii dețin mai multe firme de minerit

Licitația de atribuire a licenței a fost contestată în instanță, fără succes, de firma Global Centurions SRL.

Global Centurions SRL, alături de alte 4 firme cu profil de extracție de minereuri metalifere neferoase (Ene-Min Development SRL, Romanium Metal SRL, Solace Mining SRL – înființate în 2018, și Augustine Trading Professionals SRL – înființată în 2017), sunt controlate de Gheorghe și Ioana Luca din Constanța în calitate de asociați, administrator la toate cele 5 societăți fiind Dragoș Nicușor Brătescu.

Înființată în urmă cu patru ani, Ene-Min Development SRL a încheiat anul 2019 cu afaceri de 679.402 lei și un profit net de 53.032 lei, potrivit celor mai recente date disponibile.

Cu sediul la Vancouver, Phoenix Gold Resources este specializată în explorarea, dezvoltarea și achiziția de proprietăți bogate în resurse minerale. Compania deține proiecte miniere în SUA (aur) și Canada (cupru și zinc) și este listată pe bursa TXS Venture din Calgary.

Andreea POPA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Te pufneste rasul! Mai rasfirati baieti, mai rasfirati. Ati uitat de Rosia Montana, acum va pofteste inimioara altceva. Poate nu stiti, litiul va fi depasit, ati auzit de hidrogen?
11
1

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468