REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
11° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Când este recomandat examenul RMN funcțional?

Când este recomandat examenul RMN funcțional?

Replica API 31 august 2022 | 23:34 671

Examenul RMN funcțional este o investigație modernă, indicată pentru a evalua activitatea cerebrală a unui pacient și pentru detectarea unor modificări de funcție neuronilor dintr-o anumită arie cerebrală prin aplicarea unor stimuli și măsurarea fluxului de sânge generat de activarea cerebrală. Metoda este complet neinvazivă, nedureroasă și neiradiantă și poate fi repetată dacă este nevoie, pentru a obține o evaluare dinamică.

Rezonanța magnetică funcțională este recomandată în mai multe situații, cum ar fi diagnosticul avansat al afectării cerebrale, precum boala Alzheimer, dar și în vederea pregătirii operației, la pacienții care urmează să fie supuși unei intervenții neurochirurgicale. De asemenea, RMN funcțional poate fi foarte util și la pacienții care prezintă tulburări de dezvoltare și de învățare – dificultăți de citire, de înțelegere și de scriere a unui text, dificultăți în efectuarea unor calcule. Epilepsia este un alt domeniu de patologie în care se recomandă efectuarea examenului RMN funcțional, pentru a determina cu precizie sediul leziunii epileptogene.

Echipamentele RMN 3 Tesla, recomandate în cazul unor astfel de investigații, sunt cele mai performante. Acestea îi oferă medicului specialist imagini de calitate superioară, cu rezoluție spațială crescută, esențiale pentru diagnosticul de foarte mare precizie. Cooperarea pacientului este, însă, esențială, pentru ca protocolul de efectuare a investigației să poată fi aplicat corespunzător, iar rezultatul să fie unul elocvent, bazat pe răspunsul acestuia la stimulii vizuali sau auditivi.

Efectuarea propriu-zisă a unui examen RMN funcțional cerebral implică trei etape principale: scanarea convențională prin rezonanță magnetică, cu substanță de contrast; examinarea funcțională cu ajutorul paradigmelor; analiza datelor într-o abordare multidisciplinară (medic imagist, neurolog și neurochirurg). Procesul de examinare este unul complex, deoarece necesită înțelegerea și răbdarea pacientului atunci când este rugat să efectueze anumite mișcări, să privească o serie de imagini sau să asculte o secvență de sunete, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212