REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Când scuzele nu se iartă: minorii care ar putea reforma ANAF

Când scuzele nu se iartă: minorii care ar putea reforma ANAF

Replica API 8 ianuarie 2015 | 00:14 143

Ca la nebuni!

Ca la nebuni!

Pare incredibil, dar ar putea deveni realitate. Minorii din judeţul Argeş ar putea determina anchete şi reforme de proporţii în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Mii de copii din judeţul Argeş au primit prin poştă somaţii de plată referitoare la impozitul aferent alocaţiilor primite în cursul anului 2012, în ciuda faptului că legea interzice plata de taxe şi impozite în cazul minorilor. Părinţii s-au văzut puşi în situaţia de a-şi rezolva „datoria la stat”, apărută în urma păstrării alocaţiilor în conturi bancare care ar fi adus “profit”. Oficialii ANAF din teritoriu dau vina pe o eroare de sistem informatic - au fost emise astfel de adrese pe toate numele din baza de date, fără a se verifica vârsta destinatarilor.

Finanţele solicită plata sumei de 468 de lei, care ar reprezenta contribuţii de asigurări de sănătate aferente anului 2012, care nu ar fi fost achitate. ANAF ar fi trebuit să ştie însă că, potrivit legii privind reforma în sănătate 95 din 2006, art. 213, minorii până la vârsta de 18 ani sunt scutiţi de la plata asigurărilor. Gravitatea este cu mult mai mare, întrucât ANAF nu are voie să deţină baze de date cu minori, aspect confirmat de directorul Direcţiei Generale de Aministrare Fiscală Constanţa, Emil Mihăilescu.

ANAF nu are voie să deţină baze de date cu minori

„Chiar nu ştiu ce ar putea fi exact, dar există posibilitatea unei erori de sistem. Se poate. La Constanţa, cel puţin până acum, nu s-a întâmplat. Vă daţi seama, avem 150.000 de persoane fizice în bazele noastre de date către care trimitem notificări, există oricând posibilitatea unei erori de sistem. (...) Nu! Teoretic, cel puţin, nu ar trebui să deţină baze de date cu minori!”, a spus acesta, pentru „Replica”. Conducerea ANAF a transmis către unităţile de administrare fiscală o circulară prin care s-a suspendat regularizarea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile obţinute din dobânda bonificată de bănci, pentru alocaţiile de stat pentru copii, neridicate din conturile bancare. Zeci de persoane s-au prezentat marţi, 6 ianuarie 2015, la sediul ANAF Alba pentru a solicita explicaţii în legătură cu somaţii de plată primite acasă pe numele unor copii minori. Reprezentanţi ai AFP Alba au precizat că persoanele nemulţumite au posibilitatea de formula contestaţie, instituţia urmând să analizeze şi să corecteze eventualele erori. Premierul Victor Ponta şi-a cerut scuze miercuri pentru faptul că li s-au trimis copiilor înştiinţări să plătească taxe pentru alocaţie şi i-a solicitat ministrului de resort să-i spună până joi cine trebuie sancţionat pentru această situaţie. „Noi trebuie să ne facem treaba pe combaterea evaziunii fiscale şi încă un lucru esenţial – debirocratizarea şi desţelenirea tuturor inadvertenţelor, ca să nu spun prostiilor din legislaţie. Îmi cer scuze şi îmi pare rău când am văzut că s-au trimis la copii să plătească taxe pentru alocaţie. Ministrul Finanţelor şi şeful ANAF au luat măsuri şi lucrurile astea încetează de azi, dar eu vreau până mâine să-mi spuneţi şi pe cine sancţionăm şi cum îndreptăm, să nu se mai întâmple în viitor asemenea prostii, că trimitem la copii să plătească nu ştiu ce bani alocaţie”, a spus Ponta în şedinţa de guvern. DFP Argeş a transmis înştiinţări prin care aproape 11.000 de copii din judeţ, inclusiv minori cu dizabilităţi, sunt anunţaţi că trebuie să achite contribuţii la asigurările de sănătate pentru alocaţiile primite de la stat, suma anunţată că trebuie restituită fiind de 39 lei, din cuantumul de 42 lei al alocaţiei.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108