REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Când se vor putea deschide cafenelele și barurile: Ce părere au proprietarii

Când se vor putea deschide cafenelele și barurile: Ce părere au proprietarii

Replica API 24 aprilie 2020 | 11:26 7850

Deoarece după data de 15 mai există probabilitatea destul de mare ca restricțiile impuse de autorități în acest moment, în contextul pandemiei de coronavirus, să slăbească în intensitate și să tindă spre o oarecare relaxare, asta ar însemna ca treptat, unele afaceri să pornească motoarele încetișor.

Aș putea improviza o terasă în aer liber

Crinu Dan, proprietarul restaurantului Marco Polo, spune că ar putea amenaja o terasă în aer liber, chiar în parcarea din proximitatea restaurantului și este destul de reținut în ideea că restaurantele ar putea fi deschide chiar imediat după 15 mai. „Eu am avantajul parcării. E proprietare privată. Aș putea să aliniez acolo un rând de mese, nu mi-ar fi greu să improvizez o terasă deschisă acolo. Cred că după 15 mai vor începe totuși cu magazine mici, nu cu noi.Dacă se ridică starea de urgență și avem voie, o vom face. Cred că guvernanților le-ar conveni să scape și ei de acei bani oferiți către cei cu șomaj tehnic. Ei și-au ridicat mâna de pe noi, puteți să dați drumul și așa s-a terminat și cu acel șomaj tehnic. Vor lăsa să se descurce patronii pe cont propriu.

Mi-ar conveni să deschid imediat după 15 mai

Proprietarul restaurantului spune că nu ar fi însă o problemă să deschidă după 15 mai, bineînțeles, dacă autoritățile permit acest lucru. Marco Polo și-a păstrat angajații și poate porni la treabă. Banii au venit în avans deja, înainte de a fi primiți de la stat, iar angajații au primit și mici prime de Paște. „Mie, sincer, mi-ar conveni să pot deschide după 15 mai. Pentru mine ar fi ok, pentru că am reușit să țin personalul, am 50 de angajați pe care îi țin acasă acum. Sunt dornici de muncă. Nu zic că nu va fi greu la început, asta pentru că toți angajații aveau un procent din vânzare. Cu cât creștea vânzarea, cu atât mai creștea acel bonus la salariu. În perioada asta, de sărbători, nu le-am dat fix 75%. Am mai pus un milion, două la oameni. Nici nu am așteptat să primesc banii de la stat. Noi, acum trebuie să depunem cererile și tabele nominale cu angajații după1 mai pentru perioada 1 aprilie – 30 aprilie. Eu nu pot să țin oamenii până pe 15 mai să le dau banii. Eu i-am anunțat să vină la muncă, să avem o mică ședință pe 30 aprilie, pentru a le da salariile pe luna aprilie și după aia vom vedea”, mai spune Crinu Dan.

Se pregătesc zone special amenajate pentru cei peste 65 de ani și aparate de măsurat temperatura la intrare

Crinu Dan se gândește să amenajeze zone speciale pentru persoanele de peste 65 de ani, mai ales că beneficiază de un local destul de spațios.

„Marco Polo e pregătit. Mâine dacă se anunță că totul este ok, noi îi dăm drumul, dezinfectăm, curățăm tot. Nu cred că vom avea voie să facem o masă mai mare de opt persoane. M-am gândit să fac o zonă special amenajată pentru persoanele de peste 65 de ani. Deoarece am două saloane mai izolate, aș putea să fac acest lucru. Ar fi zona care era rezervată pentru fumători, iar acum m-am gândit să o fac pentru persoanele în vârstă. M-am mai gândit să achiziționez și dispozitive de măsurat temperatura la intrare ca la aeroport”, mai spune proprietarul restaurantului Marco Polo.

Cred că din iunie aș putea deschide doar terasa, cu o limită de persoane

Un alt proprietar al unui bar celebru din oraș, amplasat în apropierea Gării nu este atât de optimist în legătură cu începerea activității după 15 mai. „După părerea mea nu se va drumul după 15 mai. Cred că se va da drumul undeva prin iunie. Totul va începe exact așa cum s-a închis, treptat. Nu știu dacă se vor putea depăși acele limite de 50-100 de persoane în vara asta sau chiar până la sfârșitul anului. Se vor amâna toate evenimentele mari, asta e clar. Din iunie, eu aș putea să dau drumul, mai ales că avem terasa, bineînțeles, cu distanțarea meselor. În opinia mea, cafenele, barurile se vor deschide în momentul în care vor deschide și mall-urile, cinematografele. Se pot cumpăra și acele dispozitive de măsurat temperatura. Nu sunt atât de costisitoare. Costă cam 100 de lei”, spune el.

Festivalurile de pe litoral în pericol

Un alt segment grav afectat ar fi cei care dețin beach baruri pe plajă și organizează festivaluri la malul mării. „Marea mea întrebare este ce se va întâmpla pe litoral. Acolo ne-au lovit mai tare, pentru că aveam festivaluri de organizat. Acum dacă bac-ul se va da abia la sfîrșitul lui iulie, mă aștept ca acum să am doar luna august deschis și tot așa cu limită de persoane, până în 100”, spune același proprietar.

80% din angajați sunt în șomaj tehnic și restul de 20% lucrează pe partea de catering

Același proprietar al barului din zona Gării, spune că există o scădere și pe partea de catering, iar lumea își gătește din ce în ce mai mult acasă. Catering-ul era susținut de firmele mari, dar pentru că nu mai există activitate, acest sector a căzut. „80% din angajații mei au intrat în șomaj tehnic, iar restul de 20% au rămas pe catering, delivery. Am supraviețuit. Lumea a intrat în șomaj, nu mai au banii și din ce în ce mai mulți preferă să își gătească acasă. Văd o scădere și în partea asta de catering. Catering-ul era susținut de firmele mari, unde lucrau angajații și își comandau la prânz și acum nefiind activitate, mulți lucrînd de acasă, îți dai seama că nu se mai comandă ca pe vremuri”, mai subliniază el.

Lumea nu se va arunca imediat în cafenele și baruri

Patronul barului spune că pentru început, vor veni la muncă doar jumătate dintre angajați și după va vedea pe parcurs ce se a întâmpla în funcție de încasări. „Voi chema la început doar jumătate din angajați și după, în funție de încasări, voi vedea dacă voi putea susține pe parcurs. Nu mă aștept să deschid direct cu încasările pe care le-am avut. Lumea vine după o perioadă în care nu prea a avut bani. Nu o să se arunce în cafenele și baruri. După va exista și acea frică de COVID”, a mai declarat el.

Petruț IACOB

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Hai frate deschideti odata shaormeriile ca nu se mai poate asa.. PS. Da ce plm nu s-a gandit nicunul sa monteze lampi pentru sterilizarea aerului?
0
2
atunci cand romanii vor iesi in strada si vor da jos guverul, presedintele, vor pune cotul la desfintarea politiei locale si nu vor mai vota PSD, PNL, USR ...
3
1
A luat parcarea aia?
4
0
nu avem nevoie de baruri si cluburi, iar cafea putem bea acasa, la fel bere.
12
3
In alte tari s au deschis restaurante cu o singura masa si noi vrem terase pline.
9
3
Parati ,parati.Yoc parati
8
1
Promovare mascata. A iesit de un mac!?
16
1
Nu am sa mai intru mult timp de acum inainte, in niciun bar sau restaurant inchis,!
20
2
doar ce au descoperit ca aerul conditionat imprastie pe o raza mult mai mare virusul unei perosane infectate! orice om abia asteapta sa manance sa bea 2-3 ore intr-o incinta unde colcaie covu in toate ungherele
14
4
De ce nu putem manca acasa???
14
3
Marco Polo e exceptia in oras, ce ne facem cu bombele care se vor deschide si ele?
19
2
De ce nu organizati BACUL direct in circiuma ?
11
4
La Marco Polo se mananca bine si la preturi omenesti. Nu cred ca va fi o problema pentru ei. Oricum, toti trebuie sa ne adaptam noii oranduiri. Multi au sa dea faliment si altii noi o sa rasara. Ne asteapta vremuri grele. Vara asta, totul este compromis. Costinestiul...nu mai zic.
31
6
Ai dreptate! Marco polo e ok. Atata doar ca deranjeaza fumul de la friptura pregatita langa client!
18
3
La Marco Polo trebuie sa instalati un ventilator de extractie al fumului mai eficient , ultima data sa livrat cum e moda in lume, friptura pregatita in fata clientului si cei de langa au fost afumati ...ca la gratar
28
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108