REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.6° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

„Caracatiţa” de la APIA a capitulat sub ancheta DNA Constanţa: un fost primar şi-a recunoscut faptele, să scape mai uşor

„Caracatiţa” de la APIA a capitulat sub ancheta DNA Constanţa: un fost primar şi-a recunoscut faptele, să scape mai uşor

Replica API 4 decembrie 2014 | 00:02 174

Mangle cu fonduri europene: manieră de acţiune

Mangle cu fonduri europene: manieră de acţiune

Doi consilieri din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), respectiv Mihai Ionuţ Valentin şi Răzvan Alexandru Ionescu, dar şi secretarul din cadrul Primăriei Ciobanu, Vrânceanu Marian, au intrat în atenţia procurorilor DNA - Serviciul Teritorial Constanţa, fiind trimişi în judecată alături şi de alte persoane. Însă, în acelaşi dosar este cercetat şi fostul primar, Ioan Suciu, dar acesta a căzut la o înţelegere cu procurorii, recunoscându-şi faptele. Schema lor era bine pusă la punct, racolau oameni ai străzii pe care îi puneau să se dea drept fermieri, obţinând astfel fonduri europene.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv a mai multor persoane, între care Răzvan Alexandru Ionescu, consilier superior în cadrul APIA - Centrul judeţean Constanţa la data faptelor, Mihai Ionuţ Valentin, funcţionar public în cadrul APIA - Centrul Local Hârşova la data faptelor, Marian Vrânceanu, secretar al comunei Ciobanu la data faptelor şi în stare de libertate a inculpaţilor: Adrian Iacobescu şi Claudiu Iacobescu. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în cursul anului 2012, inculpaţii Ionescu Răzvan Alexandru, Iacobescu Adrian şi Iacobescu Claudiu au constituit un grup infracţional organizat cu scopul comiterii mai multor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, dar şi de înşelăciune, grupare la care au aderat ulterior şi ceilalţi doi inculpaţi: Mihai Ionuţ Valentin respectiv Vrânceanu Marian. Gruparea a fost condusă de către inculpatul Ionescu Răzvan Alexandru care, în virtutea funcţiei sale, deţinea informaţiile privind suprafeţele de teren pentru care se puteau solicita subvenţii, în sensul că nu fuseseră introduse la plată.

Au ajuns la o înţelegere: mai multe persoane şi-au recunoscut faptele

Inculpaţii Iacobescu Adrian şi Iacobescu Claudiu aveau sarcina de a racola persoane cu statut social modest care să fie folosite pentru formularea cererilor unice de plată, de a falsifica adeverinţele din care să rezulte că aceste persoane exploatau teren în judeţul Constanţa, dar şi de a retrage sumele de bani plătite în contul acestora. În realitate, presupuşii fermieri erau persoane fără adăpost, provenite din centrele de plasament, racolate şi folosite de funcţionarul respectiv numai pentru a obţine ilegal fonduri, pe baza unor documente falsificate, în numele persoanelor respective, acte ce atestau că aceştia deţineau şi lucrau terenuri agricole.

De asemenea, inculpatul Ionescu Răzvan Alexandru afla datele când în conturile falşilor fermieri erau virate subvenţiile de la bugetul de stat şi comunica aceste aspecte coinculpaţilor Iacobescu Adrian şi Iacobescu Claudiu, pentru ca aceştia să poată retrage în numerar sumele respective. Inculpatului Ionescu Răzvan Alexandru îi revenea şi sarcina de a completa cererile şi celelalte formulare necesare obţinerii subvenţiilor de la bugetul UE şi de la bugetul naţional. Mai mult, acesta avea sarcina de a împiedica descoperirea activităţii infracţionale, prin folosirea unor adeverinţe care să prevină efectuarea unor controale în teren ori prin completarea, în funcţie de necesităţi unor formulare de modificare sau de retragere a suprafeţelor ori de transfer a exploataţiei.

Toată această schemă elaborată a fost de natură să asigure succesul operaţiunii frauduloase, păgubitoare pentru bugetul general al Uniunii Europene şi pentru bugetul de stat, dar şi să diminueze descoperirea ei şi tragerea la răspundere penală a autorilor. Faţă de inculpaţii Iacobescu Claudiu şi Iacobescu Adrian, judecătorii Tribunalului Constanţa, la solicitarea procurorilor, au dispus măsura arestării preventive, în lipsă, pe o perioadă de 30 de zile de la data punerii în executare a mandatelor. Inculpaţii Şerban Laura, Lemnaru Petru Sorin, Suciu Ioan şi Ene Marian au încheiat cu procurorii anticorupţie câte un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a comunicat, în cursul urmăririi penale, că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 3.211.048,18 lei (713.566,26 euro). În cauză, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri ce aparţin inculpaţilor: Ionescu Răzvan Alexandru, Iacobescu Adrian şi Iacobescu Claudiu. Procurorii au beneficiat de sprijin din partea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa şi a Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul M.A.I. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272