REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cătălin Chelu sabotează societatea Argus SA

Cătălin Chelu sabotează societatea Argus SA

Replica API 11 noiembrie 2011 | 00:00 218

Noua conducere nu este lăsată să intre în sediu

Noua conducere nu este lăsată să intre în sediu

SC Argus SA Constanţa are de joi, 10 noiembrie, o nouă conducere, în urma unei şedinţe ordinare AGA în care a fost aprobată componenţa Consiliului de Administraţie, cu votul majorităţii acţionarilor prezenţi. Astfel, noul Consiliu de Administraţie al SC Argus SA, cu un mandat de 4 ani, este alcătuit din Dan Voiculescu, Radu Constantinescu, Ana Barbara Bobârcă, Alina Radu şi Ioan Păuna. Potrivit spuselor lui Dan Voiculescu, reprezentantul SIF Oltenia, şi a documentelor prezentate de acesta la şedinţa la care au participat reprezentanţi a circa 60% din acţionarii Argus SA, aceasta este structura de conducere statutară şi legală a companiei, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi instanţa de judecată respingând deciziile luate, în paralel, la o şedinţă anterioară, de către acţionarul Cătălin Chelu. Controversatul om de afaceri gălăţean a instituit, abuziv, spune actuala conducere, un Consiliu de Administraţie propriu, într-o şedinţă de pe 16.09.2011, consiliu nerecunoscut de către ceilalţi acţionari. Mai mult, Chelu a blocat, de la preluarea companiei constănţene, accesul în sediul Argus a tuturor celor care nu fac parte din grupul său.

Scindarea societăţii între cele două conduceri, din care doar una a fost aprobată de către CNVM, cea reprezentată de Dan Voiculescu, este judecată de Tribunal, iar soarta Argus SA rămâne, în continuare, incertă. Asta, cu atât mai mult cu cât, tot joi, 10 noiembrie, Cătălin Chelu a organizat, la aceeaşi oră, dar în altă locaţie, respectiv sediul Argus SA, unde interzice accesul celorlalţi, o şedinţă AGA paralelă, cu aceeaşi ordine de zi. Pe de altă parte, şi-a trimis omul de încredere, în persoana lui Antonel Cristi Bunu, la şedinţa convocată de Voiculescu, unde acesta s-a împotrivit, de la un capăt la altul, tuturor proiectelor şi hotărârilor luate. Din câte se pare, administratorii statutari ai Argus SA, aşa cum au fost ei recunoscuţi de către CNVM, se aşteptau la o şedinţă cu probleme, din moment ce, atât la intrarea în hotelul Ibis, unde s-a ţinut AGA, cât şi pe hol, se aflau mai mulţi bodyguarzi ai firmei de pază NEI Guard, angajat pentru a preîntâmpina eventualele conflicte. Nu a fost nevoie de intervenţia acestora, singurele tensiuni fiind cele create de trimisul lui Cătălin Chelu, sus-menţionatul Bunu, care a susţinut, de la început, până la sfârşit, că şedinţa este nelegală, la fel ca şi prezidiul acesteia, dar şi componenţa noului CA. "Mi se pune pumnu'-n gură", acuza Bunu la începutul şedinţei; "Dumneavoastră nu ne-aţi primit deloc", a fost replica lui Dan Voiculescu, cu referire la şedinţa AGA de pe 16.09.2011, convocată de Chelu, când s-a interzis accesul în sediul Argus pentru ceilalţi acţionari. "Am impresia că vă paşte un proces, aşa, puţin...", a marşat omul lui Chelu, motiv pentru Voiculescu să-i ureze toate cele bune adversarului său: "Să fiţi sănătos!". Trimisul lui Chelu, ca reprezentant al Altur Slatina, companie deţinută de afaceristul gălăţean, a spus că el era singurul din sală care avea dreptul de a prezida şedinţa AGA, că Voiculescu pare a conduce mai degrabă o echipă de fotbal, decât o AGA a SC Argus SA, că discuţiile din şedinţă sunt înregistrate cu încălcarea drepturilor omului, că presa nu avea ce căuta în sală, că ceilalţi acţionari acţionează concertat împotriva intereselor lui Chelu etc., contestând, practic, totul. Votarea noului CA al SC Argus SA ar trebui, teoretic, să liniştească lucrurile în societatea constănţeană, unul din cei mai mari producători de ulei vegetal din România.

Voiculescu: "Argus este în cădere liberă de resurse financiare"

Reprezentantul noii conduceri, aleasă ieri cu votul majorităţii celor aproximativ 60% din acţionarii Argus prezenţi la şedinţa AGA, a recunoscut însă că nu ştie la ce să se aştepte. Dan Voiculescu a spus, pentru "Replica", faptul că "Argus este în cădere liberă de resurse financiare, pentru că nici un bancher, nici o bancă nu ne mai dă credite". "De ce? Pentru că nu prezentăm garanţie. Chiar ei (acţionarii grupaţi în jurul lui Chelu) au prezentat documente în instanţă, în care se arată răspunsul băncilor: "Până nu se prezintă clar cine e administratorul societăţii, nu vă dăm"! Deci n-au credibilitate. Ei îşi asumă nişte riscuri, treaba lor!", a explicat Dan Voiculescu. Voiculescu a precizat că structura de conducere impusă de grupul de acţionari controlat de Cătălin Chelu, pe 16.09.2011, "nu este validă, legitimă", întrucât hotărârile de atunci au fost suspendate de Tribunalul Constanţa. "Nu ştiu ce se va întâmpla, mi-e greu să înţeleg ce gândeşte Chelu", a mai spus reprezentantul SIF Oltenia, potrivit căruia se va apela, cel mai probabil, la un executor judecătoresc, pentru a se intra în legalitate; practic, pentru a fi lăsaţi să intre în sediul Argus, întrucât, de la preluarea societăţii de către Chelu, nu s-a mai permis accesul în clădire. "Legiuitorul m-a recunoscut, CNVM m-a recunoscut. Cine vrei, tată, să mă mai recunoască?!", ne-a declarat Voiculescu. "N-aş putea să spun ce urmăreşte Chelu prin demersurile sale, oricum nu e în interesul Argus. Era obligat de lege să facă ofertă publică de preluare a acţiunilor. El dacă mâine face ofertă şi ceilalţi îi vând acţiunile, la revedere, tată, s-a terminat cu circul! Dar dacă nu vrea?", a mai spus administratorul societăţii. În acest moment, Cătălin Chelu deţine între 44 şi 47% din acţiunile Argus SA Constanţa, al doilea mare acţionar fiind SIF Oltenia, alături de care se mai află SIF Banat, Business Capital for Romania etc. Cătălin Chelu şi Antonel Cristi Bunu, reprezentantul său la şedinţa statutară AGA de ieri, au fost arestaţi în toamna anului trecut, în mega-scandalul şpăgii de 1 milion de euro pentru secretarul de stat din MAI Dan Valentin Fătuloiu.

Cristian ANTON

Nota redacţiei: La secţiunea video, găsiţi ataşat declaraţiile lui Dan Voiculescu - audio

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108