REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Categoria de vârstă cu cel mai mare risc de hepatită C

Categoria de vârstă cu cel mai mare risc de hepatită C

Replica API 13 noiembrie 2020 | 00:00 1115

Specialiștii consideră că persoanele care sunt născute între 1945 și 1990 au un risc ridicat de a fi contractat virusul hepatitei C în copilărie, în special din cauza procedeelor medicale folosite la acea dată în spitalele din întreagă lume.

Generația „Baby Boomers”

Studiile care au atestat faptul că persoanele din această generație prezintă un risc crescut au pornit inițial de la simplele observații clinice: 75% din cele 4,6 milioane de adulți infectați cu virusul hepatitic C în America de Nord s-au născut între 1945 și 1964 și semnele indicau prezența virusului în organism de mai mult timp, citează doc.ro.

La noi în țară teoria „Baby Boomers” poate fi aplicată perioadei de după 1967, când natalitatea a început să crească că urmare a decretului de interzicere a avorturilor.

Inițial, infectarea a fost pusă pe seama comportamentului și stilului de viață, în condițiile în care majoritatea acestor persoane au copilărit și și-au petrecut tinerețea în perioadele de libertinism, cum au fost anii '70.

Pe lângă consumul de droguri, mai frecvent în Occident, problema contactelor sexuale neprotejate era valabilă în toată lumea. În special în România, unde prezervativele se găseau foarte greu și erau de proastă calitate, riscul de transmitere a unor boli precum hepatită de tip C era foarte mare.

Problemele din sistemul medical

Însă recent cercetătorii au stabilit că procedurile practicate în spitale înainte de anii '70 ar fi un factor mult mai important. Lipsa de sterilizare optimă, lipsa de echipamente medicale suficiente și cunoștințele medicale mai reduse din acea perioada sunt factorii care îi îngrijorează pe cercetători.

"Îmi amintesc, foarte devreme când eram în școală medicală și făceam gărzi în saloane, învățând cum să facem injecțîi. Foloseam seringi care au fost fierte pe un vas, în salon, le luăm aleatoriu și le reutilizăm. În practică curentă, acest lucru ar fi considerat că fiind total inacceptabil. În acele zile nu aveam altă soluție", explică Dr. Julio Montaner, co-investigator și director al Centrului BC de Excelență în HIV / SIDA.

În spitalele din România nu existau metode de screening pentru sângele utilizat în transfuzii, nefiind depistate astfel infectările cu hepatită B sau C. Că și în exemplul Dr. Montaner, seringile erau folosite pentru mai multe persoane, uneori și fără a fi sterilizate, iar la toate acestea se adaugă cazurile ilegale de avorturi realizate prin metode îndoielnice, cu instrumente nesterilizate, în afară spitalelor.

Pentru vaccinarea copiilor era folosită de multe ori aceeași seringă și același ac, în special în școli și grădinițe, iar sterilizarile, dacă erau realizate, erau improprii.

Ce trebuie să faceți dacă va încadrați în această categorie

Fiindcă în multe cazuri Hepatită C nu prezintă simptome decât târziu, când ajunge să afecteze grav ficatul, mulți pacienți ajung la medic și sunt diagnosticați chiar și la mai mult de 20-30 de ani după ce virusul a pătruns în organism.

Este important să știți că puteți avea virusul prezent în organism și acesta să nu fie activ, sau să aveți virusul activ, însă să nu prezentați simptome.

Hepatită C este o afecțiune căreia trebuie să îi acordăm importantă indiferent de perioada nașterii, fiindcă se transmite prin contactul cu sângele unei persoane infectate, prin urmare orice obiecte sau instrumente nesterilizate pot constitui o sursă de infectare: cabinetele și intervențiile stomatologice, instrumentele de manichiură și pedichiură din saloanele de înfrumusețare, etc.

Însă, având în vedere prevalența cazurilor în cadrul acestei grupe de vârstă (persoane care au acum între 45 și 70 de ani), trebuie să acordați o atenție suplimentară unei testări pentru Hepatită C.

Primul pas este să verificați categoria de risc în care va aflați și să luați în considerare posibilul contact cu ace sau instrumente nesterilizate chiar și în copilărie sau adolescență (internări, intervenții chirurgicale, etc) apoi va puteți adresa unui medic pentru realizarea unor teste suplimentare.

Cu cât hepatită C este diagnosticată și tratată mai devreme, cu atât leziunile produse ficatului vor fi mai reduse, iar riscul de fibroză și ciroză hepatică va fi mai mic.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108