REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cazinoul, în suferinţă. Alături de el, „înfloresc“ clădiri noi. Mai poate fi salvat?

Cazinoul, în suferinţă. Alături de el, „înfloresc“ clădiri noi. Mai poate fi salvat?

Replica API 26 aprilie 2018 | 00:00 422

Imaginile neputinţei la Constanţa

Imaginile neputinţei la Constanţa

August 1910. Era inaugurat Cazinoul din Constanța, sub îndrumarea arhitecților Daniel Renard și Petre Antonescu. Clădirea a fost criticată la momentul respectiv de presa locală, fiind catalogat precum „o clădire împopoțonată cu zorzoane”. Aprilie 2018. 108 de la inaugurare, simbolul orașului stă să cadă. Tencuiala este la pământ, geamurile sunt sparte, peste tot este bandă de restricție a accesului, iar semnele cu „Acces Interzis” înconjoară clădirea.

Este simbolul deznădejdii contemporane. În timp ce pavelele din jurul lui sunt schimbate regulat, arhitectura zonală s-a schimbat, s-a modernizat – bănci noi, foișoare, scări reparate. Chiar și restaurantul Vraja Mării a dispărut din peisaj, făcându-i loc unui alt local cu etaje, construit în stil modern, chiar dacă a creat controversă la momentul respectiv dacă are sau nu are autorizație de construire. Cazinoul este rupt din peisaj, uitat în trecut – un simbol obosit, distrus de timp, vânt și nepăsare. Oamenii trec – fie ei turiști sau constănțeni.

Se pozează cu Cazinoul. Dar an de an pozele se fac din ce în ce mai mult de la distanță pentru a nu se observa geamurile sparte sau pereții degradați. Un paznic își face veacul acolo avertizându-i pe trecători să nu se apropie. „Domnișoară, nu așa aproape. Poate să vă cadă ceva în cap”, spune gardianul în timp ce fotografiez de pe scările de marumură. Este extrapolarea situații curente de reabilitare și renovare. Așa cum Cazinoul a fost trecut prin furtuni, încercări și două războaie, iată că și licitația pentru reabilitarea sa are o soartă asemănătoare.

Contestații peste contestații care blochează readucera simbolului Mării Negre într-o epocă de glorie sunt motivele principale care au adus clădirea în starea deplorabilă din prezent. Recent, perla litoralului a fost inclusă pe o listă a monumentelor istorice din Europa aflate în pericol. Este normal ca să existe blocaj birocratic în timp ce munca de acum un secol a unor arhitecți, artiști, vizionari și constructori este luată de valurile timpului? Deznădejdea cu care autoritățiile răspund la întrebarea „ce se întâmplă cu Cazinoul?” este datorată aceleiași birocrații. Primăria Constanța va lua măsuri de îndată pentru a salva clădirea de la dispariție. 2018 – paradoxul în care municipalitatea are bani pentru reabilitare, dar nu îi poate folosi.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca legile impiedica restaurarea inseamna ca cei care le fac sint prosti de bubuie -asa parlament asa tara
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108