REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

CCR îşi modifică regulamentul. Preşedintele Curţii poate cenzura publicarea opiniilor separate ale judecătorilor

CCR îşi modifică regulamentul. Preşedintele Curţii poate cenzura publicarea opiniilor separate ale judecătorilor

Replica API 26 iunie 2017 | 01:33 439

Curtea Constituţională a adoptat joi o hotărâre prin care preşedintele forului va putea bloca publicarea oricărei opinii separate sau concurente dacă se consideră că ele aduc critici CCR sau au caracter "sentenţios", "ostentativ" sau cu "tentă politică". Decizia a fost luată ca urmare a publicării unor opinii separate în cazurile privind abuzul în serviciu şi a Legii 90, care sunt criticate ca afectând caracterul obligatoriu al hotărârilor Curţii.

Hotărârea a fost publicată vineri seara în Monitorul Oficial. Potrivit noilor dispoziţii, "aprecierile cu caracter sentenţios, ostentativ, provocator sau cu tentă politică, precum şi cele care duc la o asemenea finalitate sunt interzise".

Se precizează şi modul de redactare al opiniilor concurente (cele în care judecătorul este de acord cu soluţia Curţii, însă din considerente diferite), astfel încât ele trebuie expres să sprijine soluţia majoritară "şi pe alte considerente sau numai pe alte considere decât cele reţinute în decizia Curţii Constituţionale".

În privinţa opiniilor separate (cele în care judecătorul nu este de acord cu soluţia), dar şi a celor concurente, nu se poate "transgresa dincolo de punctul de vedere al judecătorului pentru a se transforma într-o critică punctuală la adresa deciziei Curţii Constituţionale".

În cazul în care opiniile nu respectă aceste reguli, preşedintele Curţii poate cere refacerea opiniei, iar dacă judecătorul nu se conformează preşedintele poate dispune nepublicarea opiniei în Monitorul Oficial sau pe pagina de internet a instituţiei, ea nefiind ataşată nici dosarului, arată News.ro.

Hotărârea Curţii a fost luată "având în vedere o serie de opinii separate sau concurente întocmite la deciziile Curţii Constituţionale, cu referire specială la opiniile concurente formulate la deciziile nr. 304/2017 (privind Legea 90 - n.r.) şi nr. 392/2017 (privind abuzul în serviciu - n.r.), care aduc în discuţie afectarea, chiar de către unii judecători ai Curţii Constituţionale, a caracterului obligatoriu al deciziilor".

În decizia privind abuzul în serviciu, Curtea Constituţională (CCR) obligă legiuitorul să impună un prag valoric în ceea ce priveşte infracţiunea, susţinând nu este suficient să se constate că faptele incriminate aduc atingere valorii sociale ocrotite, ci această atingere trebuie să prezinte un anumit grad de intensitate, de gravitate, care să justifice sancţiunea penală. Judecătoarea Livia Stanciu a formulat o opinie concurentă, argumentând că CCR nu poate impune obligaţii legiuitorului deoarece Curţile Constituţionale nu fac politica legislativă, nu creează legi, ele doar asigură supremaţia Constituţiei în limitele competenţei date de legiuitorul constituant.

Această opinie concurentă a fost ştearsă deja de pe site-ul CCR.

O opinie separată a apărut şi în cazul declarării ca fiind constituţionale a Legii 90, unde preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, alături de alţi doi judecători, Marian Enache şi Maya Teodoriu, consideră că interdicţia impusă persoanelor condamnate penal de a ocupa funcţia de membri ai Guvernului este neconstituţională deoarece, susţin cei trei judecători, un condamnat penal este discriminat dacă i se interzice posibilitatea de a face parte din guvern.

Citeşte mai mult pe RTV.NET.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cineva intreba cum pot fi starpiti, simplu: iesiti oameni buni la vot, singura solutie., nu mai puneti botul la minciunile lor, pensii marite tot lor , cat cstiga cei cu pensii mici? Bataie de joc. Deci pot fi strpiti cu ajutorul nostru
2
1
La ce mai foloseste acest CCR? A devenit anexa PSD, si-a pierdut credibilitatea.Distruge idea de justitie.
2
1
Niste mafioti nenorociti pusi de psd-ul lui draknea sa falsifice legi si sa ii scape de puscarie. HUUUOO javrelor in frunte cu acest VD mafiot.
2
1
Penali sunt Kovesi, Coldea si ceilalti! Habar nu aveti ce atitudine au acesti nemernici care chipurile au facut justitie in Romania! Justitia se face pentru a sanctiona fapte nelegale insa, ei au depasit acest atribut, credeti-ma! Cel putin Kovesi este o analfabeta rautacioasa, care nu are nimic de-a face cu justitia.
5
3
ca ex. cretinu cu sobolanii rosii de viermi galbeni si portocalii nu spune nimic fiind injectat si vopsit in galben din maro urat mirositor incluzand pe vasile, astia poti sa le dai lapte si miere nu vor, ei sant invatati cu lins rahat si sperma de la infectii cretini ai acestei societati !
4
1
CCR are in ultima perioada niste decizii cel putin dubioase. Reformarea CCR este imperios necesara. Numirea judecatorilor in forma actuala facuta de catre decidentii politici afecteaza echidistanta si credibilitatea institutiei. La CCR ar trebui sa ajunga pe baza de examen organizat de CSM, cei mai valorosi magistrati.
4
4
cum este posibil asa ceva? Penalul dracnea s-a impus in toate institutiile statului. Sunt convins ca ii au cu ceva la mana, este simpla explicatie a acestor aberatii, una dupa alta: bobbonica- prag bani furati, fara numar; penalul dracnea poate deveni prim ministru; acum asa ceva pune capac la toate. O simpla intrebare, acesti indivizi au absolvit aceleasi cursuri, au semnat toti aceleasi juraminte sa se puna in slujba oameniloe precum medicii? Daca la acest nivel sunt astfel de dictaturi, la ce sa ne asteptam in relatia patron angajat. Sper , ca dumnezeu sa faca luni o minune si sa scoata ciu
3
4
Daca ccr statueaza ca unu plus unu fac trei atunci trei ramane ca sa fie bine sa nu fie rau
4
3
stie cineva,cum pot fi stirpiti sobolanii rosii?!
4
4
Nu este acceptata de idioti! Livia Stanciu, Codlea, Kovesi, habar nu au ce inseamna cu adevarat un stat de drept! Justitia trebuie sa aduca echilibru societatii, nu inversunare!
7
2
PSD versus bunul simt ...
3
4

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108