REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

CDC: Spikevax, vaccinul de la Moderna, cel mai eficient împotriva tulpinii Delta a SARS-CoV-2

CDC: Spikevax, vaccinul de la Moderna, cel mai eficient împotriva tulpinii Delta a SARS-CoV-2

Replica API 3 decembrie 2021 | 00:00 673

Spikevax, vaccinul anti-COVID-19 de la Moderna, este semnificativ mai eficient împotriva tulpinii Delta decât cele de la Pfizer și Johnson & Johnson, potrivit unui raport al CDC, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Despre vaccinurile anti-COVID-19 autorizate în Uniunea Europeană și SUA se știe că sunt eficiente în prevenirea spitalizărilor și a vizitelor la departamentele de urgență cauzate de această boală. Având în vedere variantele SARS-CoV-2 apărute după fabricarea inițială a vaccinurilor, s-au născut în mod firesc întrebări despre eficiența acestor vaccinuri - dacă mai sunt sau nu utile și în fața acestor tulpini.

Cum varianta Delta a fost cea care a predominat în ultimele luni, oamenii de știință au demarat mai multe studii ale căror rezultate au indicat că vaccinurile anti-COVID-19 își păstrează în mare parte eficiența și împotriva acestei tulpini. Dar care dintre aceste vaccinuri este cel mai eficient împotriva tulpinii Delta? Un studiu apărut în septembrie 2021 indică faptul că Spikevax, vaccinul Moderna, este semnificativ mai eficient împotriva variantei Delta decât cele de la Pfizer și Johnson & Johnson.

Vaccinul de la Moderna previne mai bine spitalizările cauzate de COVID-19

Potrivit autorilor studiului, aceste date din lumea reală arată că vaccinurile rămân extrem de eficiente în reducerea spitalizărilor legate de COVID-19 și a vizitelor la departamentele de urgență, chiar și în prezența variantei Delta a SARS-CoV-2. Aceștia recomandă cu tărie vaccinarea anti-COVID-19 pentru toate persoanele eligibile pentru a reduce riscul de a face o formă gravă de COVID-19 și pentru a ușura povara asupra sistemului de sănătate.

Rețeaua VISION a Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a analizat peste 32.000 de vizite medicale din nouă state în lunile iunie, iulie și august 2021, când varianta Delta a devenit tulpina predominantă. Rezultatele au arătat că persoanele nevaccinate împotriva COVID-19 au un risc de 5-7 ori mai mare de a avea nevoie de îngrijire sau spitalizare în departamentul de urgență.

Studiul din Raportul săptămânal al morbidității și mortalității este, de asemenea, prima analiză a rețelei VISION care arată o diferență clară între eficacitatea vaccinurilor ARNm (cele de la Moderna și Pfizer). Rezultatele observate în perioada studiului au fost următoarele:

Spikevax, vaccinul de la Moderna, a fost eficient în proporție de 95% în prevenirea spitalizărilor în rândul adulților cu vârste de 18 ani și peste.

Comirnaty, vaccinul de la Pfizer, a fost eficient în proporție de 80% în prevenirea spitalizărilor în rândul adulților cu vârste de 18 ani și peste.

Janssen, vaccinul de la Johnson & Johnson, a avut o eficiență de 60% în prevenirea spitalizărilor în rândul adulților cu vârste de 18 ani și peste.

De asemenea, studiul a constatat că eficacitatea vaccinurilor este mai scăzută pentru persoanele cu vârste de 75 de ani și peste, ceea ce nu a fost demonstrat în cercetările anterioare. Acest lucru ar putea fi cauzat de mai mulți factori, inclusiv de perioada lungă care a trecut între vaccinare și momentul studiului.

Când a fost vorba de prevenirea vizitelor la clinici pentru îngrijire urgentă pentru COVID-19, analiza a arătat că:

Vaccinul de la Moderna a fost eficient în proporție de 92%.

Vaccinul de la Pfizer a fost eficient în proporție de 77%.

Vaccinul de la Johnson & Johnson a avut o eficiență de 65%.

Oamenii de știință spun că aceste constatări necesită monitorizare și evaluare suplimentară. Totuși, în ciuda diferențelor de eficacitate, vaccinurile continuă să ofere mult mai multă protecție persoanelor cărora li se administrează decât în situația în care oamenii nu se vaccinează deloc.

Deși mai apar și cazuri de COVID-19 printre persoanele complet vaccinate, datele arată că simptomele acestora sunt mai puțin grave, concluzionează cercetătorii. Marea majoritate a spitalizărilor și a deceselor cauzate de această boală continuă să fie în rândul persoanelor nevaccinate, deci este important de conștientizat că vaccinurile anti-COVID-19 sunt instrumente puternice pentru combaterea pandemiei.

Vaccinul de la Moderna are efecte adverse în mare parte ușoare

În studiile clinice ale vaccinului de la Moderna, simptomele de reactogenitate (reacții adverse care apar în decurs de 7 zile de la vaccinare) au fost frecvente, dar în mare parte ușoare până la moderate. Puțini oameni vaccinați cu Moderna au avut reacții care le-au afectat capacitatea de a efectua activitățile zilnice obișnuite. Efectele secundare la nivel de organism (cum ar fi febră, frisoane, oboseală și dureri de cap) au fost mai frecvente după a doua doză de vaccin.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a atașat o etichetă de avertizare pentru vaccinul de la Moderna privind o asociere posibilă între vaccinare și cazuri de inflamare a mușchiului inimii (miocardită) la bărbații tineri. Cazurile au fost extrem de rare (cam 12 cazuri la un milion de doze), iar inflamația a dispărut în majoritatea situațiilor fără tratament.

Dovezile din studiile clinice au indicat faptul că, la persoanele cu vârste de 18 ani și peste, Spikevax a fost eficient în proporție de 94,1% în prevenirea bolii COVID-19 confirmată de laborator - la persoanele care au primit două doze și nu aveau dovezi că au fost infectate anterior.

Vaccinul a fost, de asemenea, foarte eficient în studiile clinice în prevenirea COVID-19 în rândul persoanelor de diferite categorii de vârstă, sex, rasă și etnie și în rândul celor cu afecțiuni medicale subiacente. Vaccinul de la Moderna se administrează în două doze, la 28 de zile distanță, atingând eficiența maximă la două săptămâni după a doua doză.

Doza booster se poate face cu vaccinurile de la Moderna sau de la Pfizer

În octombrie 2021, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat administrarea unei doze suplimentare - doza a treia sau doza booster - de Spikevax sau Comirnaty:

în primul rând pentru persoanele cu imunodepresie severă (pacienți oncologici, post-transplant, cu imunodeficiențe severe, cu HIV etc.) cu vârste de peste 12 ani, la interval de cel puțin 28 de zile după doza 2;

în al doilea rând pentru persoanele cu vârste de peste 18 ani, la cel puțin 6 luni după administrarea dozei a doua.

Persoanele care au făcut primele două doze cu vaccinul de la Moderna și doresc booster tot cu Moderna vor primi la rapel jumătate de doză. Cele care s-au vaccinat inițial cu alte vaccinuri și doresc booster cu Moderna vor primi doză întreagă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ambele au aceeasi tehnologie, nu mai derutati lumea...
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920