REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
11.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

CE, acuzată că a refuzat să divulge detalii privind rolul Ursulei von der Leyen în afacerea Pfizer cu vaccinuri

CE, acuzată că a refuzat să divulge detalii privind rolul Ursulei von der Leyen în afacerea Pfizer cu vaccinuri

A.F. 17 octombrie 2022 | 00:00 258

Curtea de Conturi Europeană acuză Comisia că a refuzat să facă publice detaliile privind modul în care a fost negociat cel mai mare contract de vaccinuri din UE.

Ursula vor der Leyen

Cu fiecare zi care trece, negocierile dintre Comisia Europeană și Pfizer privind cel mai mare contract de vaccinuri anti-COVID-19 din UE nu mai par atât de evidente, ci mai degrabă o adevărată afacere la limita legii.

Intriga s-a adâncit și mai mult după ce Curtea de Conturi Europeană a publicat un raport în care acuză Comisia că a refuzat să divulge orice detalii privind rolul personal al președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, în cadrul negocierilor.

Organismul de supraveghere a bugetului a constatat că șefa UE a aruncat la gunoi regulamentul existent pentru a pune la punct un acord preliminar cu multinaționala americană, deschizând calea pentru un contract pentru până la 1,8 miliarde de doze de vaccinuri anti-Covid care urma să fie semnat în mai 2021.

Pentru toate celelalte acorduri privind vaccinurile încheiate de UE între 2020 și 2021, o echipă comună formată din funcționari ai Comisiei și din șapte țări membre a purtat discuții exploratorii. Rezultatul a fost apoi înaintat unui Comitet director pentru vaccinuri, format din reprezentanți din toate cele 27 de state membre ale UE, care l-a semnat, informează politico.eu, citat de stiripesurse.ro.

Însă această procedură stabilită nu a fost respectată în cazul celui mai mare contract al UE, afirmă Curtea de Conturi. În schimb, von der Leyen a purtat ea însăși negocierile preliminare pentru contract în luna martie și a prezentat rezultatele comitetului director în aprilie. Între timp, o reuniune planificată a consilierilor științifici, organizată pentru a discuta strategia UE privind vaccinurile pentru 2022, nu a avut loc niciodată, scrie Curtea.

Spre deosebire de celelalte negocieri de contract, Comisia a refuzat să furnizeze înregistrări ale discuțiilor cu Pfizer, fie sub formă de procese-verbale, fie sub forma unor nume de experți consultați, fie sub forma unor termeni conveniți sau a altor dovezi. "Am cerut Comisiei să ne furnizeze informații privind negocierile preliminare pentru acest acord", scriu autorii raportului. "Cu toate acestea, nu a fost furnizată niciuna".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272