REPLICA ONLINE CONSTANTA

31.5° Constanța Vin., 19 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6795
31.5° Constanța Vineri, 19 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6795
 

Ce soluții are Guvernul pentru a majora salariile profesorilor

Ce soluții are Guvernul pentru a majora salariile profesorilor

A.F. 4 iunie 2023 | 21:42 1465

Consultantul fiscal Dan Schwartz a vorbit, în cadrul unui interviu despre posibilitatea ca bugetul de stat să suporte o creștere de 25% la salariile profesorilor. El spune că Executivul a decis să scadă 10% din cheltuielile de la buget, considerându-le „nenecesare”, în contextul în care guvernanții sunt cei care au formulat inițial iar apoi au aprobat bugetul pentru anul 2023. Consultantul fiscal mai afirmă că dacă politicienii vor lua decizia de a majora salariile din Educație cu 25%, atunci România nu are altă opțiune decât să se împrumute.

Ce solutii are Guvernul pentru a majora salariile profesorilor

Poate suporta bugetul de stat o creștere a salariilor cu 25% pentru profesori? 

Dan Schwartz, consultant fiscal: „Răspund tot cu o întrebare. Recent, printr-o OUG, s-a decis scăderea cheltuielilor bugetare cu 10%. Dacă pentru a echilibra cât de cât bugetul avem nevoie de o scădere cu 10% a cheltuielilor bugetare, cum putem include în această scădere o creștere de 25% a salariilor profesorilor? Nu uitați că mai sunt și alții care așteaptă rândul la măriri de salarii, nu doar profesorii solicită salarii mai mari. Urmează medicii, chiar sectorul public, am văzut că administrația publică vrea să intre în grevă. Urmează probabil zonele industriale. Categoric susținerea bugetară nu există. 

Dacă totuși se ajunge la ideea că este necesară și absolut necesară pentru bunul mers al României această creștere salarială de 25%, România nu are altă soluție decât să se împrumute. 

A tăia din altă parte ne duce în aceeași zonă despre care vorbeam înainte, reducerea cheltuielilor bugetare cu 10% prin eliminarea cheltuielilor nenecesare. Formularea asta mi s-a părut interesantă, pentru că cum poți tu să spui că într-un buget pe care l-ai aprobat există cheltuieli nenecesare. Nu poți să faci așa ceva. Sunt cheltuieli supradimensionate, dacă sunt necesare sau nu, nu sunt în măsură să mă pronunț. 

„După ce te duci în sus cu angajările, e foarte ușor să spui că vrei să le reduci” 

Reducerea cheltuielilor se poate face, dar trebuia făcută anterior. S-a vorbit despre reducerea cheltuielilor și stoparea angajărilor în sectorul public. Chiar s-a vorbit despre înghețarea salariilor. S-a vorbit despre reducerea angajărilor acum aproape în mijlocul anului, dar de la 1 ianuarie și până prin martie s-au făcut angajări într-o veselie în sectorul public și se fac probabil și astăzi. Iar după ce te duci în sus cu angajările, e foarte ușor să spui că vrei să le reduci. Pentru că nu faci altceva decât să le mai reduci un pic din ceea ce ai angajat nenecesar. Arată interese politice. 

„Sectorul bugetar este extrem de important politic” 

Sectorul bugetar este extrem de important politic. Include personal într-un număr mai mare decât cel din sectorul privat. Acești oameni care lucrează în sectorul public au familiile lor, ei vor fi la anul votanți. În ciuda negocierilor care par foarte dure acum, e posibil să vedem că se va ajunge la un compromis. Compromisul va însemna o creștere de costuri bugetare care nu se poate rezolva decât fie prin împrumuturi, fie prin reduceri în alte zone, fie prin creșterea taxelor”, scrie digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La munca taranilor, nu ne intereseaza de unde faceti rost de bani pentru mariri
1
0
dar cand au marit salariile celor din instanta nu au venit atati filozofi cu calcule sa ne arate cat pierde bugetul, are dreptate cel de mai jos, taiati pensiile speciale, puneti scutelnicii din mass media sa plateasca 40 la suta impozit plu cas pe venit ca si profesoirii sa vedem mai scriu tampenii ?
4
1
Schwartz minte si tine cu ursul; toate guvernele au risipit si furat la greu de multi ani si continua sa o faca si acum, pana am ajuns sa fim bagati in procedura de deficit excesiv de catre ue; se poate face rost de bani ptr toate maririle din simpla reducere a risipei si furturilor si o colectare mai buna de care se vorbeste de multi ani si nu se face nimic; un exemplu la intamplare : ministerul mediului da ajutoare de 10.000 de euro pe cap de smecher ptr masina electica cea mai mare suma din ue, suma mai mare decat in germania, pai noi ne comparam cu germania ? ca sa nu mai vorbesc de cea mai mare pensie speciala de 50.000 de lei, bmw-urile de la mai, programul aberant si inutil de inarmare, etc
4
1
1. Majoritatea profesorilor nu dau meditatii. Materiile nu sunt cautatate, nu se fac meditatii in zona respectiva, etc. 2. Profesorul p***a 4-5 ore pe zi, dar pregateste fise cu lectiile, corecteaza teme si lucrari, se documenteaza despre materiale didactice. Trece lejer de 8 ore de munca pe zi. 3. Stati voi intr-o clasa de gradinita sau scoala generala o ora - doua si iesiti din clasa bolnavi cu capul. D-apai sa stati ore, zile, luni, ani. Dar sporurile pentru conditii vatamatoare le iau cei de la inspectorat, ministere, grefieri, garda de mediu si apele romane, etc. In concluzie, aici nu e fotbal sa se priceapa toata lumea, deci nu vorbiti in necunostinta de cauza, pls!
6
3
Profesorii au deja salarii mult mai mari decat alte categorii de functionari. Guvernul nu ar trebui sa mareasca salariile iar celor care nu le convine sa isi gaseasca alt job. Oricum majoritatea acestora mai castiga inca cel putin 3 salarii pe luna numai din meditatii... neimpozitate. Daca pleaca, sunt multi tineri absolventi fara loc de munca carora le-ar conveni sa le ia locul pe salariile actuale.
3
9

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712