REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
14.3° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Ce spun indivizii care-şi abandonează bebeluşii în Spitalul Judeţean: "Nu pot să-l iau acum, mi-a luat foc locuinţa"

Ce spun indivizii care-şi abandonează bebeluşii în Spitalul Judeţean: "Nu pot să-l iau acum, mi-a luat foc locuinţa"

Replica API 12 iunie 2013 | 00:00 67

Suflet hain de... părinte?!

Suflet hain de... părinte?!

"Mi-a lua foc locuinţa", "mi-au fost furaţi banii", "nu mai am nici un leu de transport" - sunt motivele invocate de către părinţii ce aleg să-şi abandoneze copiii în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Aceştia îi duc la unitatea spitalicească pentru a-i interna, micuţii suferind de afecţiuni medicale minore, precum febră, vărsături, după care uită de ei. Când reprezentanţii DGASPC sau cadrele medicale iau legătura cu familiile, acestea "bagă la înaintare" diverse scuze penibile. În această situaţie se află trei bebeluşi, care ar fi trebuit externaţi, dar nimeni nu mai vine după ei.

Până unde poate ajunge "structura" sufletului unui om? Pe lângă evenimentele neplăcute, cu care ne confruntăm zi de zi, şi care, de multe ori, ne lasă cu gurile căscate, ajungem şi în sfera sufletelor inocente. Nici aici lucrurile nu se arată mai roz, tot mai mulţi semeni ai noştri dând dovadă de acte inumane, care ne fac să exclamăm: Nu se poate aşa ceva! Ba se poate, dar oare îi putem numi părinţi pe aceia ce fac un copil doar de dragul de a-l face, după care îl lasă prin spitale fără nici cea mai mică reţinere? Cum lumea nu este formată numai din suflete haine, în scenă intervine şi cea de-a doua categorie de oameni, şi anume cei ce aleg să se ocupe de bietul micuţ lăsat de izbelişte, asistentul maternal. Dar până să ajungem în sfera mai umană, trebuie să menţionăm câte ceva şi despre traseul pe care îl parcurge un copil până să ajungă în grija Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. De multe ori, copilaşul nici nu ajunge să vadă vreun alt peisaj decât cel din spital, fiind abadonat încă de la naştere, însă sunt şi cazurile în care ajung acasă dar se întorc în unitatea spitalicească din pricina unor afecţiuni medicale minore, precum febră, vărsături. Când vine momentul externării, de multe ori cadrele medicale constată cu stupoare că familia nu mai este interesată de copil, invocând fel de fel de motive stupide, din pricina cărora, culmea!, nu-şi pot lua odrasla acasă, cel puţin momentan.

Aşa-zişii părinţi care îşi lasă copiii în Spitalul Judeţean: "Nu pot acum, mi-a luat foc casa"

În momentul de faţă, situaţia s-a mai îmbunătăţit un pic în ceea ce priveşte Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, având în vedere că, practic, abandonaţi cu acte în regulă nu mai sunt decât doi bebeluşi, faţă de celelalte perioade ale anului, în care erau şi câte 17 - 20. Dar, pe lângă aceştia doi, au mai apărut alţi 3, a căror situaţie este ceva mai înceţoşată. Cadrele medicale au declarat, pentru cotidianul "Replica", faptul că au fost aduşi de către familii, cu afecţiuni medicale minore, au fost internaţi pentru a fi ţinuţi sub observaţie, iar când a venit timpul să fie externaţi s-a cam aşternut liniştea. "Copilaşii sunt mici, au câteva luni de zile. Doi au deja dosarele făcute de căre DGASPC, pe când alţi 3 sunt lăsaţi în spital. Ar fi trebuit să fie externaţi cam de 3 -10 zile şi nu a mai venit nimeni după ei. Oricum, faţă de alte perioade ale anului, stăm ceva mai bine în sensul că sunt mai puţini copii abandonaţi.", a declarat, pentru "Replica", dr. Cristina Mihai, şeful Secţiei de Pediatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. De aici, potopul! Încep căutările, agitaţia, pe fir intrând şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa. Dacă sunt găsiţi, aşa-zişii părinţi invocă motive demne de râsul-plânsul. Cum mai toate familiile sunt dezorganizate, sau cu o situaţie financiară precară, principalul "tartor" băgat la înaintare este banul. "Nu avem bani acum. Nu stăm în municipiu, nu avem cu ce veni să luăm copilul. Când facem rost de bani, venim", spune, de obicei, vocea de la celălat cap al firului telefonic. Şi timpul se scurge elegant şi nici o veste nu îndrăzneşte să se arate la orizont. Dar scuzele nu se opresc aici şi pot atinge chiar cote din domeniul fantasticului. "Copilul? Păi... ne-a luat foc locuinţa şi nu avem unde să-l ţinem. Îl mai ţineţi la spital.", sau: "Doar ce ne-a fost spartă casa şi ni s-au furat toţi banii", şi câte şi mai câte. Chiar dacă angajaţii spitalului se arată înţelegători în ideea de a rezolva situaţia copiilor, la fel şi reprezentanţii DGASPC, părinţilor pur şi simplu nu le pasă! Acesta este şi cazul celor trei copii lăsaţi de izbelişte, aduşi cu febră şi vărsături. De aici, urmează un adevărat proces de încercare a unei reintegrări în familie, după care, în funcţie de rezultat, se urmează alţi paşi.

Asistentul maternal, salvatorul micuţilor din spital

Potrivit lui Petre Dinică, directorul DGASPC, în momentul de faţă sunt aproximativ 200 de asistenţi maternali, dar şi o grupă de rezervă, formată din 20 de persoane. "Avem grijă să avem tot timpul asistenţi maternali. În momentul în care considerăm noi că este necesar, îi activăm şi pe cei de rezervă. Nu ducem niciodată lipsă, pentru că analizăm foarte bine situaţiile. Spre exemplu, analizăm şi cazurile în care copiii sunt fraţi, şi pot merge la acelaşi asistent maternal, pentru a nu-i despărţi. Un asistent maternal are nevoie de un atestat în acest sens, trece printr-o perioadă de evaluare, dar trebuie să îndeplinească şi anumite condiţii cu privire la spaţiul locativ, condiţiile, starea de sănătate, familie", a spus Dinică. Media veniturilor unui asistent maternal este de aproximativ 700 de lei. "Sunt persoane care-şi doresc acest lucru, alţii nu îndeplinesc condiţiile, sunt şi persoane care se şi răzgândesc, dar niciodată nu am dus lipsă. Cam o dată pe an facem o recrutare şi ne mai facem câte o rezervă. Pentru unii reprezintă o soluţie de moment, iar când îşi găsesc ceva mai bun, renunţă. Noi avem o colaborare cu Spitalul Judeţean, cam de două - trei ori pe săptămână, unde ni se comunică situaţia copiilor părăsiţi şi abandonaţi. Verificăm cazurile prin procesele verbale care se întocmesc la abandonarea unui copil în spital. Din momentul în care copilul a fost declarat abandonat, începem să-i căutăm familia, să încercăm o reintegrare, împreună cu autorităţile locale. Dacă nu reuşim, în funcţie de vârsta lui, acesta va fi plasat unui asistent maternal sau unui centru de plasament", a mai spus Petre Dinică.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108