REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Ce vor kazahii de la Rompetrol în Europa de Vest: Dyneff devine treptat companie naţională în Franţa

Ce vor kazahii de la Rompetrol în Europa de Vest: Dyneff devine treptat companie naţională în Franţa

Replica API 26 iulie 2013 | 00:00 193

Compania petrolieră Dyneff, deţinută de grupul Rompetrol în Europa Occidentală are în plan extinderea operaţiunilor la nivel naţional în Franţa, cu accent pe zona pariziană, potrivit planurilor de dezvoltare prezentate de oficialii firmei. Dyneff, una dintre cele mai mari companii petroliere independente din Franţa, activează în special la nivel regional, atât în sudul Franţei, cât şi în nordul Spaniei. Dyneff este cea mai mare companie din regiunea Languedoc - Roussillon şi una din cele mai importante companii din zona de sud a Franţei. Compania livrează în fiecare an aproximativ 2,3 milioane metri cubi de produse petroliere prin cele trei canale majore de distribuţie din Franţa şi Spania: retail (120 staţii), small and medium distribution (9 filiale de vânzări) şi trading şi wholesale. Compania deţine două terminale proprii în Port la Nouvelle şi este acţionară la terminalele din Marsilia (cel mai mare din Marea Mediterană) şi Lyon. În afară de prezenţa din sudul Franţei, Dyneff este un trader important pe piaţa franceză şi spaniolă operând capacităţi de import, stocaj, distribuţie, în porturi precum Barcelona, Valencia, Bilbao, Bordeaux şi Le Havre.

Urmează o subsidiară la Paris

"Dacă ne uităm pe harta Franţei, vedem o linie imaginară care leagă Bordeaux de Lyon. Sub această linie, este zona de predilecţie a Dyneff. Scopul nostru este să transformăm această prezenţă regional semi-naţională într-o prezenţă naţională. De câţiva ani avem o poziţie destul de susţinută puţin mai sus, la Strassbourg. De aici, din sud, avem o activitate de trading şi de wholesale, acum din ce în ce mai susţinută, pe care o gestionăm în zona Parisului, în jurul a ceea ce francezii numesc la Grande Couronne, adică Parisul cu toate suburbiile sale. Vorbim despre 15-16 milioane de locuitori în zona Ile de France" spune Cătălin Dumitru, director general Dyneff Franţa şi Spania. "Pe listă este crearea unei subsidiare de small and medium distribution la Paris" afirmă Dumitru. Dyneff are o istorie de 50 de ani, este o afacere de două miliarde de euro anual, şi deţine 3,5-4% din toată piaţa franceză de distribuţie de produse petroliere (pentru zona de sud a ţării, cota de piaţă este de 20%). Procentul poate părea mic, dar piaţa este imensă, în jur de 70 de milioane de metri cubi anual. În Spania, Dyneff deţine în jur de 1%. "Succesul Dyneff este că a mers pe toate aceste trei direcţii, care se întreprătrund: Retail, trading şi wholesale, small and medium distribution" spune Dumitru, ţinând să precizeze că dezvoltarea Dyneff se face fără aportul financiar al firmei-mamă.

Capacităţile de stocare amplasate strategic, atu-ul business-ului

"Forţa business-ului constă în capacităţile de stocaj, aşa numitele depozite petroliere primare, cum este el de la Fos (lăngă Marseille), de un milion de metri cubi, cel mai mare de la Mediterana, la care Dyneff are 10%. Daca adunăm toate capacităţile de stocaj pe care le are Dyneff vorbim de 400.000 de metri cubi, ceea ce ne dă o forţă de acţiune pe piaţele franceză şi spanioală" mai spune Dumitru. Dyneff a finalizat dezvoltarea în parteneriat cu grupul Total a unui terminal petrolier în Port la Nouvelle, port la Mediterană, în sudul Franţei. Acum, structura tehnică a acestuia permite importul, stocarea şi comercializarea tuturor tipurilor de carburanţi şi componente bio. Lucrările au vizat modernizarea şi extinderea facilităţilor existente deţinute de cele două companii. Terminalul deserveşte acum nave cu volum cuprins între 7.500 şi 35.000 de tone, precum şi camioane. Valoarea totală a investiţiei realizată până acum este de aproximativ 41 milioane USD, proiectul urmând a fi extins în următorii ani.

Brandul Rompetrol, prezent pe autostrăzile din Franţa

Pe partea de downstream, Dyneff a deschis recent 2 noi benzinării, una sub brandul Rompetrol şi una sub brandul Dyneff. Staţia premium Rompetrol este situată la graniţa dintre Franţa şi Spania, pe cel mai important segment de trafic din zonă (aproximativ 35.000 vehicule/zi), valoarea totală a investiţiei fiind de peste 8 milioane USD. Conceptul staţiei include facilităţi de economisire a energiei şi de protecţie a mediului (surse alternative electrice cu panouri solare şi turbine eoliene, reciclarea apei). De asemenea, staţia are locuri speciale de parcare pentru familii şi locuri de joacă pentru copii. Staţia urbană Dyneff este situată în zona aeroportuară din Montpellier, pe cea mai importantă rută de intrare în regiunea Languedoc - Roussillon din sudul Franţei, iar investiţia a fost de 1,17 milioane USD. Pe lângă poziţia strategică, benzinăria deţine şi prima franciză Brioche Dore din cadrul lanţului urban de distribuţie, precum şi primul magazin Boutique du Soleil implementat în staţiile proprii. "Avem o prezenţă destul de bună în sudul Franţei, benzinării de oraş exploatate sub marca Dyneff şi benzinăriile de autostradă, sub brandul Rompetrol. Nu avem o masă critică din punct de vedere al retailului, dar este un sector important prin marketing şi imagine" spune directorul Dyneff, explicând însă că piaţa de retail din Franţa este diferită de cea românească, iar în Franţa supermarketurile fac legea. "Avem o cotă mică pentru că nu e domeniul nostru principal, şi nici nu va fi vreodată, pentru că este o piaţă saturată, matură, mişcarea e diferită faţă de ce se întâmplă în Europa de Est" spune directorul. "Benzinăriile de autostradă, dintre care avem deja nouă, pot fi un target, ca şi pentru Shell sau BP, care au rămas şi ei pe această zon din motive de de imagine" mai spune Dumitru. Compania Dyneff a fost achiziţionată de Grupul Rompetrol în toamna anului 2005. Grupul Rompetrol este deţinut integral de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan - KazMunayGas, fiind prezent în 12 ţări şi cu majoritatea activelor şi operaţiunilor în Franţa, România, Spania şi Sud-Estul Europei. Rompetrol este implicat în activităţi de rafinare, marketing şi trading, dar şi în explorare şi producţie, servicii petroliere, EPCM, transport, etc. Rompetrol intenţionează să devină una dintre cele mai importante companii petroliere integrate din Europa, din regiunea Mării Negre şi a Mării Mediterane. În 2012, Grupul a înregistrat o cifră de afaceri de 10,8 miliarde USD, conform economica.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108