Ce zice analistul Răzvan Pantelimon despre un eventual război între Iran și Israel!
Ce zice analistul Răzvan Pantelimon despre un eventual război între Iran și Israel!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestLiderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis miercuri, 31 iulie, în Iran. A fost al doilea asasinat major atribuit Israelului în doar câteva ore, după o lovitură din Beirut care l-a ucis pe un lider militar al Hezbollah. Toate aceste asasinate ar putea duce la un conflict în Orientul Mijlociu, Iranul amenințând cu răzbunarea. Reporterii Replica au vorbit cu analistul Răzvan Pantelimon despre situația actuală din Orientul Mijlociu, dar și despre eventuala izbucnire a unui conflict.
Răzvan Pantelimon crede că mai devreme sau mai târziu, un conflict va izbucni în zonă, care poate duce la o conflagrație mondială: „Situația din Orientul Mijlociu devine tot mai complicată cu fiecare zi, și din păcate există tot mai multe elemente care ne fac să credem că mai devreme sau mai târziu va izbucni un conflict deschis între statele aflate în zonă, conflict care poate evolua chiar într-unul la scară regională sau chiar la nivel mondial. Actorii implicați în acest moment în regiune, vorbim atât de cei statali cât și de cei non-statali, vectorii geopolitici regionali și mondiali, precum și alte elemente și situații care au apărut în ultima perioadă complică și mai mult panorama realității din Orientul Mijlociu. Ca punct de plecare al situației prezente putem spune că este acel atac, de fapt o serie de atacuri ale Israelului, prin care au fost eliminați unii dintre cei mai importanți lideri Hamas și Hezbollah, acțiuni ce sunt justificate din punctul de vedere al statului Israel, dar care au stârnit mânia comunității musulmane și arabe din zonă. Dat fiind faptul că unul dintre aceste evenimente s-a petrecut la Teheran, Iranul a promis o serie de măsuri de retaliere și toate informațiile existente la acest moment duc către ideea că aceste măsuri se vor concretiza într-un atac asupra Israelului, atac despre care nu știm ce formă va lua.“
Analistul politic consideră că va fi vorba despre un atac neanunțat: „Sunt unii specialiști care vorbesc despre o asemănare cu momentul din aprilie când Iranul a lansat un val de drone și de rachete asupra Israelului însă, din punctul meu de vedere de această dată situația este oarecum diferită din mai multe perspective. Atunci am avut de a face, și am spus o încă din momentul respectiv, cu un atac mai mult de imagine, demonstrativ, deoarece el a fost anunțat anterior, au fost televizate lansarea rachetelor și dronelor, acestea au fost urmărite pe parcursul lor etc, ceea ce a făcut mai ușor ca ele să fie doborâte și să fie respinse de către apărarea antiaeriană din Israel. De această dată că nu cred că vom mai avea un anunț al acestui atac, de altfel, vedem că deși toți specialiștii avertizează despre iminența sa acesta încă nu a avut loc, toată lumea întrebându-se de ce Iranul încă nu a atacat Israelul. Cred că acum va fi un atac pe neașteptate și poate de o formă diferită.“
În privința modalității atacului Pantelimon crede că ar putea fi o invazie terestră: „Pe de altă parte, dacă atunci am avut un val masiv de rachete și drone, iar apoi Iranul s-a declarat satisfăcut cu acest răspuns, de această dată bănuiesc că va fi un atac în mai multe valuri și este posibil inclusiv o invazie terestră poate dinspre Liban din partea forțelor Hezbollah. De asemenea, este posibil să avem un atac de mari dimensiuni ca în aprilie care să epuizeze apărarea antiaeriană israeliană, iar apoi acesta să fie urmat de atacuri punctuale și din mai multe direcții, aici vorbim atât dinspre partea Hezbollah dar poate și dinspre partea rebelilor houthi din Yemen etc.”
Este posibil ca Iordania și Arabia Saudită să nu mai colaboreze cu Israelul
„Un alt element care diferă acum este poziția statelor din regiune față de ce se întâmplă. Dacă în aprilie o parte dintre statele musulmane din zonă au sprijinit Israelul, alături de Statele Unite ale Americii, de Marea Britanie etc în respingerea atacului iranian și în distrugerea dronelor și rachetelor respective, de această dată este posibil ca statele acestea să aibă o altă poziție pentru că există o puternică presiune internă asupra puterii politice în favoarea Iranului și împotriva statului Israel. De aceea este posibil ca acum Iordania, Arabia Saudită etc să nu mai colaboreze cu Israelul în respingerea atacului iranian. Un actor important precum Egiptul a declarat de altfel că nu se va implica în acest conflict și că va rămâne neutru și în afara sa, cel puțin pentru moment“, a mai adăugat acesta.
Un vector important este poziția Turciei, în acest conflict: „Cred însă că vectorul cel mai important în acest moment este poziția Turciei care de această dată a fost clar și în mod deschis anti israeliană, cu afirmații belicoase de la cel mai înalt nivel, cu declararea unei zile de doliu național după moartea liderului politic al Hamas. Există inclusiv voci care vorbesc despre posibilitatea atacării Israelului de către Turcia, lucru care nu cred că se va întâmpla dacă situația nu scapă grav de sub control, dar în mod evident va exista o presiune din partea Turciei atâta asupra Israelului, cât și asupra țărilor aliate. Iar această presiune este importantă pentru că nu trebuie să uităm că Turcia este a doua putere militară a NATO, după Statele Unite și în actualul context geopolitic regional și mondial a încercat să capete un rol predominat pe plan regional mai ales în perspectiva jocurilor strategice din zona Mării Negre, în contextul războiul dintre Rusia și Ucraina. Ca atare este clar că Turcia va încerca să se poziționeze ca un actor important și în economia acestui conflict. De asemenea, de data aceasta avem un sprijin deschis al Rusiei pentru Iran, de altfel știm că Rusia a livrat tehnică militară către acesta, și este posibil ca prin intermediul Iranului să se fi livrat arme și muniții și către diverse grupări precum Hamas, Hezbollah sau rebelii Houthi din Yemen. În acest context avem vizita recentă a fostului Ministru al Apărării din Federația Rusă, Serghei Shoigu, în Iran. Să nu uităm că începând cu 1 ianuarie 2024 Iranul face parte din BRICS, blocul statelor în curs de dezvoltare și al statelor emergente care grupează China, Rusia, Brazilia, India, Africa de Sud, Egipt, EAU, Iran și Etiopia, bloc tot mai atractiv și pentru o serie de alte state din sudul global, ceea ce complică foarte mult ecuația geostrategică din această din zonă.”
Analistul politic a vorbit și despre deciziile unor state de a-și retrage cetățenii din Liban: „Să nu uităm că discutăm despre două puteri aflate în conflict, dintre care una deține în mod cert arma atomică, este vorba de Israel, un secret bine cunoscut de către toți, dar există posibilitatea ca și Iranul să dispună de focoase nucleare fie de producție proprie fie cumpărate din alte părți (este o întreagă discuție spre livrarea unor astfel de arme sau a uraniului îmbogățit dinspre Pakistan). Acum aproximativ două săptămâni Antony Blinken, Secretarul de Stat al SUA spunea într-o declarație publică că perioada în care Iranul poate obține suficient uraniu îmbogățit, a scăzut de la un an la aproximativ două săptămâni. Deci, este posibil ca și Iranul să fi dezvoltat arme nucleare, ceea ce iarăși este un factor care complică enorm situația la acest la acest moment. În acest context extrem de dinamic, cu foarte mulți actori, așa cum spuneam și la început, atât statali, cât și non statali, care pot acționa de o manieră imprevizibilă este greu să facem o predicție/prognoză a ceea ce se va întâmpla. Majoritatea statelor au solicitat cetățenilor lor să părăsească de urgență regiunea, iar companiile aeriene au întrerupt temporar zborurile către principalele capitale și orașe din regiune.”
În încheiere, Pantelimon a expus toate variantele, în privința unui eventual conflict: „Situația este destul de tensionată la acest moment, iar în cel mai optimist caz vom avea un răspuns al Iranului precum cel din aprilie cu un val de drone și de rachete, pentru ca apoi să se declare mulțumiți doar cu acest atac și să nu treacă la atacuri mai ample sau să nu ajungem la o serie de atacuri terestre. O variantă mai pesimistă ar fi aceea în care avem atacuri de mari dimensiuni asupra Israelului atât dinspre Iran cât și dinspre Liban sau Yemen, poate chiar o intervenție terestră a Hezbollah, precum și implicarea unor alte state și extinderea regională a conflictului. Cazul cel mai catastrofic ar fi acela în care în urma atacurilor reciproce cu drone și rachete, sau poate chiar a unei intervenții militare terestră, să apară distrugeri masive, pierderi mari de vieți omenești și una dintre părți să ia decizia utilizării unor arme nucleare, ceea ce va duce la un răspuns și din partea celeilalte.“
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News