REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.3° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
11.3° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Cea mai puternică firmă integral românească din Constanța, controlată de un necunoscut

Cea mai puternică firmă integral românească din Constanța, controlată de un necunoscut

Andreea POPA 8 decembrie 2023 | 00:00 32750

Cele mai puternice cinci firme integral românești din Constanța au împreună afaceri de peste două miliarde de lei, activează, cu o singură excepție, toate în agricultură și au cunoscut o explozie a afacerilor în ultimul an, pe fondul războiului din Ucraina. Dacă o parte din patronii acestor companii se bucură de oarece notorietate, chiar dacă nu întotdeauna pozitivă, proprietarul celei mai mari afaceri 100% românească din județul Constanța este complet necunoscut publicului larg și mediului de afaceri. 

Cea mai puternica firma integral romaneasca din Constanta, controlata de un necunoscut Ana Maria și Dănuț Giumba

Cele mai puternice cinci firme integral românești din județul Constanța sunt Rin Trans Activ SRL, LTA Mondial SRL, First Grain SRL, Legra Tex SRL și Carco Grup Agritrade SRL, potrivit unei analize realizate de Economica.net. Rin Trans Activ SRL a fost înființată în 2012, cu domeniu de activitate transportul rutier de mărfuri, dar s-a specializat în transportul rutier, feroviar, fluvial și maritim de cereale. Firma este deținută de Victoria Toma, dar afacerile sunt conduse de Ion Toma, un om de afaceri atât de discret încât nu există nicio referință publică despre el.

Ion Toma, cel mai puternic patron din Constanța, de care nu a auzit nimeni

Potrivit propriei prezentări, firma controlată de familia Toma este „furnizor de cereale pe Marea Neagră”, are 130 de camioane și 22 de barje, două terminale în Portul Constanța și o capacitate de stocare de 40.000 de tone în port, plus 130.000 de tone de stocare externă.

Cea mai puternica firma integral romaneasca din Constanta, controlata de un necunoscut Rin Trans Activ

Business-ul Rin Trans Activ a explodat pur și simplu după izbucnirea războiului din Ucraina. Așa se face că cifra de afaceri a companiei a crescut de nu mai puțin de 13 ori în doar doi ani de zile, de la 41 milioane de lei în 2020, la 541 milioane lei în 2022. Și profitul net al Rin Trans Activ a sărit de la 2,6 milioane lei în 2020 la 20,4 milioane lei, în timp ce numărul angajaților a crescut de la 56 la 104, în intervalul amintit. Pe de altă parte, și datoriile companiei au sărit de la 9,9 milioane lei la 51 milioane lei, în același interval.

Cea mai puternica firma integral romaneasca din Constanta, controlata de un necunoscut Adam Liuță

Adam Liuță, afaceri de anvergură în Tulcea și Constanța

A doua cea mai puternică firmă integral românească din județul Constanța este LTA Mondial SRL, înființată în 1997 și specializată în cultivarea cerealelor și producerea de uleiuri vegetale. Unic asociat și administrator este omul de afaceri Adam Liuță, cu numeroase business-uri în Constanța și Tulcea, adiacente agriculturii- de la imobiliare (mai multe blocuri ridicate în orașul Constanța), la turism (complexul Hamangia din Baia și un apart-hotel cu opt etaje în construcție, pe Bulevardul Mamaia) și viticultură (Vitis SA Babadag și o cramă în Constanța).

Cea mai puternica firma integral romaneasca din Constanta, controlata de un necunoscut LTA Mondial SRL

LTA Mondial SRL a raportat pentru 2022 afaceri de 400 milioane lei, în creștere față de cele 310 milioane lei înregistrate în 2021 și aproape dublu față de 213 milioane lei în 2020. Profitul net s-a cifrat la 15,5 milioane lei, față de 10,3 milioane lei în 2021 și 7,8 milioane lei în 2020. Numărul angajaților s-a păstrat oarecum constant, cu 106 lucrători declarați anul trecut, dar și un nivel crescut al datoriilor, de 286 milioane lei, față de 208 milioane lei în 2021 și 148 milioane în 2020. 

Dănuț Giumba, de la bătaia soră cu moartea aplicată unui tânăr, la frăția cu mai-marii județului

Podiumul celor mai puternice firme cu 100% capital românesc din Constanța, realizat de Economica.net, este completat de First Grain SRL, un retailer de semințe, produse pentru protecția plantelor și îngrășăminte înființat în 1999, cu sediul în Amzacea. Compania este deținută de soții Ana Maria și Dănuț Giumba, ambii cunoscuți în mediul de afaceri tomitan. Ana Maria este fiica fostului consilier județean PSD Dumitru Manole, în timp ce Dănuț Giumba desfășoară nestingherit afaceri imobiliare cu sute de hectare de terenuri și blocuri, în ciuda unui pedigree penal scandalos, legat de sechestrarea și bătaia unui tânăr, în urmă cu ceva ani. Merită amintite și legăturile sale strânse de prietenie și afaceri cu cei mai puternici și influenți politicieni ai Constanței, fie ei de la PSD sau PNL. 

Cea mai puternica firma integral romaneasca din Constanta, controlata de un necunoscut First Grain SRL

First Grain SRL a raportat pentru 2022 afaceri de 397 milioane lei, în creștere masivă față de cele 231 milioane din 2021 și de 4 ori mai mari față de 89 milioane lei declarate pentru anul 2020. Și profitul net a sărit la 19 milioane lei, față de 15 milioane lei în 2021 și 4,1 milioane lei în 2020, în timp ce numărul angajaților s-a dublat, până la 60, cât a raportat pentru anul trecut. Evident, și datoriile au crescut, de la 18 milioane lei în 2020, la 138 milioane lei în 2022.  

Eugen Anghel, afaceri abandonate cu eoliene  

Pe locul 4 în topul celor mai puternice firme integral românești din Constanța se află Legra Tex SRL, înființată în 2006 și cu domeniu de activitate în comerțul cu ridicata nespecializat. Compania este deținută de Ruxandra și Eugen Anghel, care derulează mai multe afaceri, inclusiv în agricultură, prin Eolian Medgidia Peștera SRL, preluată pe când era un proiect de eoliene. Legra Tex SRL a raportat pentru 2022 afaceri de 337 milioane lei, o creștere organică, de 260 milioane lei în 2021 și 241 milioane lei în 2020. Profitul net a crescut, de asemenea, de la 1,1 milioane lei în 2020 și 1,5 milioane lei în 2021, până la 2 milioane lei, cât a înregistrat anul trecut. Firma avea anul trecut 38 de angajați și înregistra datorii totale de 19,3 milioane lei.

Cea mai puternica firma integral romaneasca din Constanta, controlata de un necunoscut Corneliu Caraion

Corneliu Caraion, arestat pentru evaziune fiscală

Top 5 cele mai puternice firme integral românești din Constanța este încheiat de Carco Grup Agritrade SRL, parte a grupului Carco, deținut în acte de Cristina Mirela Caraion, dar controlat de Corneliu Caraion. Cargo Grup Agritrade SRL a fost înființată în 2008 și este specializată în cultivarea cerealelor, cu o cifră de afaceri de 320 milioane lei în 2022, fiind singura din top cu business în scădere, raportat la cele 367 milioane lei declarate în 2021. Și profitul net a scăzut vertiginos, de la 12 milioane lei în 2021, la 6 milioane lei în 2022. Compania are 109 angajați și datorii totale de 60 milioane lei.

Cea mai puternica firma integral romaneasca din Constanta, controlata de un necunoscut Top 5 cele mai puternice firme, sursa foto: economica.net

Patronul Corneliu Caraion devenea cunoscut acum mai bine de un deceniu, când făcea subiectul unei răsunător dosar de evaziune fiscală. Caraion a fost și arestat în 2012 pentru fapte care i-ar fi adus 4 ani de închisoare, dacă s-ar fi concretizat într-o pedeapsă penală.  

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Avem oameni de valoare în cta dar nu vor ei sa fie cunoscuți și știu de ce
1
1
Firmele securitatii au cangrenat toata economia Romaniei , nu avem congurenta loiala , castiga toate procesele indiferent daca au sau nu dreptate , fac evaziune fiscala si spalari de bani iar “ safetile lor “ nu patesc nimic !
6
0
Bela m*****n lacom, au umplut lumina cu betoane pe maba cu kiru și nelutu
2
2
Daca traia Ceausescu toti" oamenii acestia de afaceri" cu datorii de miliarde erau municitori necalificati la CAP
6
4
Cand plecau cerealele din portul constanta spre egipt ca aveam prea multe in tara , iar acelasi vapor venea cu aceleași cereale dar alt echipaj sa le vanda la romani inapoi la pret de import ,toata politia , dna se prefacea ca nu stiu nimic. Cotizam la stat sa ii tinem pe astia pe pensii de bugetari, iar ala care a dat din maini toata viata nu o sa aibe parte de ea.
16
2
Ana unde ai fesul cu urechiușe cu care umbla acum 15 ani? Tare frumoasa erai. Copacul mai lipsea.
5
2
Manolo imperiul tau e pe mana unui cimpanzeu fara coada, adica pe mana unui cipaniot salbatic.
5
3
Câți bani iei sa stergi comentariile???
7
1
Parca se enumera in articol nume de primate de la Zoo. Cipanzei...
14
1
Giumba un mârlan care a pus monopol pe Ovidiu cu primarul Pinochio si sluga de Funda care arde tot.Sa vină Dna-ul …. sau se doarme?
19
0
Mai devreme sau mai tarziu toti elefantii astia de afaceristi makedo armani vor ajunge la 2 metri sub pamant cu mainile goale. Toata viata au furat si vor pleca gol goluti pe lumea cealalta, dar sigur in Iad, fiindca Raiul este ocupat de oamenii cinstiti si saraci, non makedo armani. Acest neam de hoti perversi ar trebui dusi in centrul desertului Sahara cu toti banii la ei, sa vada ca se poate muri si cu valizele de bani dupa ei.
23
3
Ce stergi comentariile a*****a ?
11
3
Draga a*****a, nu pot sa nu remarc cateva gafe monumentale insa tine cont de urmatoarele observatii: 1. Se scrie Liuta nu Liuță, 2. Topul acesta nu este reprezentativ pt intreaga economie a judetului ci se rezuma strict la sectorul comertului cu cereale, 3. Cea mai puternica firma privata cu capital constantean este Monsson Trading cu o cifra de afaceri de peste 900 mil lei. Aceste articole erau verificate inainte de publicare de catre un supervizor, mai lucreaza Alexandra Anton la voi?
17
4
Ce a făcut Jumbo , a întrat cu p... si mai ile i buzunar la Manole, care a clădit o afacere. Nu are nici un merit in acest clasament , nu a făcut nimic la viata lui.
14
3
Liuta, Caraion si Giumba, astia sunt valorile Constantei ! Cipanezi !
32
5
Inca nu vorbim despre aspectul “ fizic” al afaceristilor din Constanta. Intai trebuie sa eliminam strainii
11
3
Pe Nenorocitul ăla de Bela de Cambela nu l ati trecut......Baga.mi.aș puwla in curvistina aia de fisa
20
4
Oare s-au scremut mult sa inventeze acest nume?! Mari oameni de afaceri. Numai cand auzi cuvantul cereale sau sintagma transport cu cereale, te gandesti la evaziune fiscala si sau deturnare de fonduri europene. La aceste valori de bani numai dna este competent sa solutioneze. Eu sunt foarte multumit de dna ca se cacaie cu un Chereches cu prejudiciu de cateva zeci de mii de euro si pe astia cu zeci de milioane nu ii detanjeaza nimeni cu nimic. Au ciordit, pardon, cumparat pe nimic, mii de hectare de la oameni necajiti care habar nu aveau valoarea banului. Niste drujbari imbogatiti peste noapte.
40
1
Ce m**e are Jumba. Cu urechile alea clapauge este elefantul Jumbo.
24
1
atentie la telefonul de pe masa
26
1
Daca asta e om de afaceri puternic sa fim seriosi ! Are datorii cat pentru toata constanta … plus are tot neamul agatat acolo cu proiecte de milioane !
28
1
Constanța orașul cu cele mai mici salari
33
0
Spurcati
44
5

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468