REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
14.8° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Ceaiul de coada-șoricelului, remediu în afecțiuni ginecologice și nu numai

Ceaiul de coada-șoricelului, remediu în afecțiuni ginecologice și nu numai

Replica API 4 septembrie 2020 | 19:50 1791

Coada-șoricelului (Achillea millefolium) este o plantă cu flori mici și albe, care se dezvoltă pe majoritatea pajiștilor de la noi din țară. Este utilizată în mod tradițional de către femei pentru afecțiuni ginecologice, însă beneficiile sale se extind și asupra altor organe.

Ceaiul de coadă-șoricelului este utilizat atât intern, cu 1-2 căni de infuzie administrate zilnic, cât și extern, prin băi și comprese. Din cauza gustului ușor neplăcut, este combinat uneori cu alte plante sau îndulcit cu foarte puțină miere. Indiferent de modalitatea de administrare, se recomandă ceaiul călduț, niciodată fierbinte.

Beneficiile ceaiului de coadă-șoricelului pentru afecțiuni ginecologice

Din punct de vedere ginecologic, ceaiul de coada-șoricelului este folosit cu rol preventiv și de vindecare. Multe femei îl folosesc împreună cu bicarbonatul de sodiu pentru băi de șezut periodice în zona intimă. Această combinație distruge bacteriile dăunătoare din zona genitală și susține dezvoltarea bacteriilor benefice. Nu se recomandă, însă, mai mult de o astfel de baie de șezut pe săptămână, pentru că excesul poate distruge flora vaginală normală, scrie doc.ro.

Băut regulat, ceaiul de coada-șoricelului reglează fluxul menstrual și este util în cazurile cu amenoree sau menstruație cu întârzieri mari. Calmează durerile menstruale și simptomatologia din perioada de premenopauza, și ajută la prevenirea cancerului de col uterin prin reglarea nivelurilor hormonale.

Alte efecte benefice ale ceaiului de coada-șoricelului

Proprietățile sale antiseptice, decongestiopnante, antiinflamatoare și calmante sunt benefice în tratarea infecțiilor urinare, a migrenelor, răcelilor, gripelor și bronșitelor. Ceaiul de coada-șoricelului susține regenerarea ficatului și calmează simptomatologia în cazul afecțiunilor hepatice. Ceaiul de coadă-șoricelului este util și pentru sistemul digestiv, fiindcă ajută la refacerea mucoasei tubului digestiv, combate afecțiunile colecistului și spasmele intestinale. Este recomandat și în parazitozele intestinale.

Are acțiuni astringente și cicantrizante, calmând acneea, roșeața și eliminând toxinele de la nivelul pielii. Este recomandat și pentru tenul uscat, în cazul căruia vindecă eczemele și previne descuamarea pielii.

Contraindicații

Ceaiul de coadă-șoricelului este un bun antiinflamator și calmant pentru multiple afecțiuni, însă excesul poate cauza dureri de cap și amețeli. Nu este recomandat femeilor însărcinate și nici anumitor persoane care suferă de boli cronice. Coada-șoricelului nu este o plantă sigură când este administrată pe cale orală în timpul sarcinii, pentru că ar putea cauza avort. Nu există suficiente informații despre cât de sigură este plantă în cazul în care se administrează în perioda de alăptare. Cel mai bine este să eviți să folosești remediile din coadă-șoricelului dacă alaptezi.

Ce simptome mai poți calma cu ajutorul plantei de coada-șoricelului

Având denumirea științifică Achillea millefolium, coada-șoricelului este folosită din cele mai vechi timpuri pentru vindecarea rănilor și pentru a încetini pierderea sângelui. Alte remedii din medicină tradițională încurajează folosirea plantei coada-șoricelului pentru a calmă anumite afecțiuni inflamatorii, spasmele musculare, anxietatea și insomnia. Alte popoare folosesc pe post de remediu naturist coadă-șoricelului pentru a ameliora răcelile, gripă, tusea și diareea.

S-a arătat, de-a lungul timpului, că micuțele flori de coadă-șoricelului au proprietăți ce calmează durerea, anxiolitice (înlătura anxietatea) și antimicrobiene. Deși sunt necesare mai multe cercetări pe această tema, plantă coadă-șoricelului are proprietăți antiinflamatoare care pot fi utile în cazul persoanelor care se confruntă cu migrenele. În plus, coada-șoricelului poate fi folosită în mai multe forme, nu doar că ceai, ci și sub formă de tincturi, capsule cu pulbere și ulei esențial.

Specialiștii spun că uleiul esențial de coada-șoricelului este considerat unul dintre cele mai bune uleiuri în ceea ce privește îmbunătățirea circulației sangvine. Totodată, uleiul esențial de coadă-șoricelului este folosit pentru a trata simptomele de răceală și de gripă și pentru a ajută la reducerea inflamației de la nivelul articulațiilor.

Reține că uleiul pentru masaj (de exemplu, dacă vrei să îți masezi articulațiile dureroase) trebuie amestecat cu un ulei purtător, care diluează uleiul esențial și care asigura lubrifierea zonei dureroase.

Tulpinile plantei pot fi folosite și ele, după ce sunt transformate într-o pastă care este aplicată pe părțile umflate ale corpului, pe echimoze (zonele învinețite) și pe entorse. De fapt, toate părțile de coadă-șoricelului au întrebuințări medicinale, iar plantă poate fi folosită atât pentru uz intern, cât și pentru uz extern.

Iată și alte întrebuințări ale plantei coada-șoricelului, în scop medicinal:

Lupta contra bacteriilor și virusurilor - Dacă se consumă un ceai făcut din coadă-șoricelului, flori de șoc, tei, mintă și ghimbir, se poate încuraja transpirația, mai ales că ceaiul ajută organismul să lupte contra virusului răcelii.

Ajută digestia - Substanțele amare din componentă plantei de coadă-șoricelului și acizii grași încurajează secreția de bilă din vezica biliară (colecist), lucru care poate îmbunătăți apoi digestia și poate împiedică formarea de calculi biliari.

Calmează crampele menstruale și durerea menstruală - Coadă-șoricelului are și alte beneficii: ea poate să ajute la reglarea menstruației, controlând în special menstruațiile abundente.

Poate calmă durerea în caz de artrită și reumatism - Plantă are proprietăți antiinflamatoare care pot calma durerea provocată de aceste afecțiuni.

Cum se prepară ceaiul de coada-șoricelului

Ceaiul de coada-șoricelului este foarte simplu de preparat, dacă vrei să încerci să îl faci acasă. El poate fi făcut în cantități mai mari, pentru consumul în scop medicinal.

Adaugă 1 linguriță de frunze uscate de coada-șoricelului (poți include, desigur, și o cantitate de tulpini și de flori) într-o cratiță. Toarnă apă fiartă și lasă frunzele și florile la infuzat, 10 minute.

Strecoară frunzele și florile pe măsură ce torni ceaiul într-o cană. Adaugă puțină miere când ceaiul s-a răcit sau o feliuță de lămâie, pentru un plus de savoare.

Dacă folosești ceaiul pentru uz extern, lasă-l să se răcească pe deplin înainte de a-l aplică local. Dacă vrei, îl poți păstra și la frigider.

Poate provoca reacții alergice

Coadă-șoricelului poate cauza o reacție alergică în cazul persoanelor care sunt sensibile la anumite plante, din familia Asteraceae (sau Compositae). Printre plantele care fac parte din această famile se află și ambrozia, crizantemele, margaretele și multe altele. Dacă suferi de alergii, discuta cu medicul curant înainte de a lua suplimente din coadă-șoricelului sau înainte de a bea ceai din această plantă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212