REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.5° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
14.5° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

CEHII de la CEZ, scutiți de PLATA impozitului pe parcul EOLIAN de la Cogealac

CEHII de la CEZ, scutiți de PLATA impozitului pe parcul EOLIAN de la Cogealac

Replica API 1 octombrie 2021 | 10:34 1567

Deşi exista un cadru legal care a impus administraţiilor locale pe raza cărora există eoliene, să încaseze acest impozit, judecătorii au stabilit că turbinele eoliene nu pot fi încadrate în categoria clădirilor. De asta, sumele încasate de primării trebuie restituite companiilor sau, după caz, să nu încaseze impozitul societăților. La Cogealac, Cati Hristu și-a luat țeapă de la cehii de la Ovidiu Development SRL (parte din grupul CEZ România), care au construit, dacă ne aducem bine aminte, parcule eoliene cu scandal, împușcături și arestări, prin 2006. Deși l-a înștiințat că are de plată 1, 7 milioane de lei cu titlu de impozit restant pe clădiri, mai exact pe turbine, şi peste 4 milioane de lei, reprezentând majorări de întârziere, iată că instanța a fost de partea societății și a anulat înștiințările de plată.

Ovidiu Development SRL, compania care deţine parc eolian la Cogealac, are de plătit, teoretic, către administrația locală, 1.729.349 lei cu titlu de impozit restant pe clădiri, mai exact pe turbine, şi 4.322.769 lei . Practic, situația stă altfel. Turbinele nu sunt clădiri, deci nu pot fi impozitate, spune legea. Considerând nelegale înștiințările de plată, societatea le-a contestat în instanță. Și a câștigat, considerându-se că turbinele eoliene nu pot fi asimilate noțiunii de construcții.

Cati Hristu

Așa că, primarul Cati Hristu își ia adio de la banii companiei cu care s-a aflat în conflict în urmă cu mulți ani și din pricina căreia s-a ales și cu o condamnare. Ca o trecere în revistă a subiectul, reamintim că, în anul 2006, SC Ovidiu Development SRL, prin CEZ, a încheiat un acord scris cu Primăria Cogealac, pentru dezvoltarea unui parc eolian la Cogealac. După obţinerea acordului, SC Ovidiu Development SRL a demarat toate procedurile necesare pentru derularea proiectului. Cu toată documentaţia, SC Ovidiu Development SRL s-a adresat Consiliului Judeţean Constanţa, pentru a obţine certificatul de urbanism, certificat pe l-au şi obţinut, urmând să demareze lucrările de construcţie a eolienelor.

Imagine din 2006, de la scandal

Numai că, după alegerile locale, noul primar de la acea vreme, Cati Hristu şi Consiliul Local, au retras avizul pe care autoritatea locală îl acordase societăţii "Ovidiu Development". Este şi motivul izbucnirii, în data de 26 iulie 2006, a scandalului legat de amplasarea turbinelor eoliene de la Cogealac. Tensiunile au degenerat, totul culminând cu violenţe, împuşcături şi arestări. Cati Hristu a fost condamnat la 2 ani, pentru instigare publică și apologia infracțiunilor.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
se fac manarelile!
3
0
Daca nu-s constructii atunci ce sunt ? Cine le-a catalogat ca nefiind constructii ,au fundatii de beton sau nu ? Analfabetii functional ,cu diplome luate la tejghea ?
9
0
Papagalul asta de Cati o sa moara sarac. Oarba pe el. Cum ajunge primar, cum fug banii de el ! Cat ghinion sa ai !
4
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272