REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cel mai feroce evazionist din România, dat în judecată la Constanţa

Cel mai feroce evazionist din România, dat în judecată la Constanţa

Replica API 19 decembrie 2016 | 00:31 289

A fraudat statul prin falimentarea a peste 500 de firme

A fraudat statul prin falimentarea a peste 500 de firme

Cel mai prolific evazionist din România, care a falimentat peste 500 de firme, cu prejudicii uriașe aduse statului, a fost dat din nou în judecată la Constanța. Este însă doar un demers juridic fără șanse de reușită, întrucât tânărul care a fost folosit ca “săgeată” încă de la vârsta de 19 ani de către cei care voiau să-și îngroape afacerile frauduloase nu are nici un bun pe numele său. De fapt, un șef din fosta Gardă Financiară spunea despre el, în 2010, că este doar un boschetar sau un aurolac folosit de adevărații evzioniști.

Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (FGRFP) Galași, prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Constanța, în calitate de reclamant, l-a dat în judecată, pe 12.12.2016, pe pârâtul Daniel Nicolae Cercel, într-un dosar înregistrat la Tribunalul Constanța, având ca materie falimentul și ca obiect atragerea răspunderii pentru intrarea în insolvență. Nu este prima dată când Fiscul constănțean încearcă să mai recupereze ceva de la Daniel Nicolae Cercel, un demers identic fiind făcut și în octombrie 2015. De altfel, Cercel este judecat în zeci de instanțe, din toată țara, de fiecare dată reclamant fiind ANAF.

Săltat de procurori încă din 2010

În România, există mai multe reţele specializate în cumpărarea şi îngroparea firmelor cu datorii, una din acestea fiind destructurată în 2010. Aceste grupări bagă la înaintare aceleaşi persoane, din moment ce Daniel Nicolae Cercel a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi uz de fals, ca membru al reţelei sus menţionate, dar apare în continuare în noi şi noi afaceri. Iată şi ce spuneau procurorii bucureşteni în august 2010 despre modul de operare: „Potrivit cercetărilor efectuate până la acest moment al urmăririi penale a rezultat faptul că inculpaţii, în perioada 2009 – 2010, au preluat sute de societăţi comerciale, care aveau de achitat bugetului de stat sume mari de bani, folosind pentru declararea noilor sedii sociale ale acestora contracte de comodat şi contracte de vânzare-cumpărare. Acestea, în urma verificărilor realizate, s-au dovedit a fi falsificate. Ca mod de operare, inculpaţii, într-o primă etapă, înregistrau la Registrul Comerţului calitatea lor de asociaţi în societatea comercială alături de foştii asociaţi, la care se adăuga şi mărirea de capital social. Într-o a doua etapă, care de asemenea se înregistrează la Registrul Comerţului, pe care o parcurgeau după aproximativ două săptămâni, asociaţii iniţiali ieşeau din societate, inculpaţii rămânând în calitate de asociaţi şi administratori. În aceste noi împrejurări, derulau activităţi comerciale, fosta societate comercială, care avea datorii la bugetul de stat, fiind practic abandonată”.

Cum funcționează o rețea de evazioniști profesioniști

Cercel este chiar celebru în peisajul evazioniștilor, presa şi ANAF mediatizându-l cu regularitate ca „samsar de datorii” sau „euthanasiator de SRL-uri”. Un oficial al fostei Gărzi Financiare spunea, prin 2010, despre Cercel c-ar fi un boschetar din Bucureşti folosit pentru preluarea firmelor cu datorii la stat şi îngroparea acestora, în beneficial adevăraţilor patroni, care le-au adus în această situaţie. Persoane ca Cercel sunt culese dimineaţa de pe stradă, spălate, parfumate şi îmbrăcate bine, duse la notar cu lecţia bine învăţată, acolo devin asociaţi, acţionari sau administratori în acte, apoi se întorc pe stradă, cu 100- 500 lei sau chiar numai o sticlă de băutură ca răsplată. În schimb, capii reţelei, de regulă avocaţi şi notari, încasează de la fostul patron un comision de 5-10% din totalul datoriilor pe care acesta le vrea dispărute. Şi, cum o singură reţea are sute de firme în portofoliu, înseamnă că evazioniştii profesionişti sunt multimilionari în euro. Prejudiciul adus astfel bugetului de este de ordinul zecilor de milioane de euro.

Boureanu, finul lui Cocoş, sponsorul lui Oprescu, între clienţii evazionistului Cercel

Foarte interesant este faptul că Daniel Nicolae Cercel apare inclusiv în firme cu datorii mari la stat înstrăinate pe blat de politicieni precum Cristian Boureanu, un fin de-al lui Dorin Cocoş, un sponsor al lui Sorin Oprescu şi chiar membri ai familiei lui Victor Ponta. Cercel are 26 de ani şi, începând cu anul 2008, a adunat firmă după firmă, la solicitarea capilor reţelei, ajungând ca, la această dată, să fie asocial, acţionar sau administrator la peste de 500 societăţi comerciale cu datorii sau în faliment din Bucureşti, Sibiu, Cluj, Prahova, Dolj, Gorj, Iaşi, Giurgiu, Mehedinţi, Galaţi, Argeş şi Constanţa.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108