REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
19° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Cele mai multe produse contrafăcute sunt aduse prin Constanța: numărul celor confiscate s-a dublat

Cele mai multe produse contrafăcute sunt aduse prin Constanța: numărul celor confiscate s-a dublat

Replica API 31 decembrie 2018 | 02:03 467

De la aderarea la Uniunea Europeana, Poliţia de Frontieră Română a abordat dintr-o poziţie diferită fenomenul de combatere a infracţiunilor la regimul drepturilor de proprietate intelectuală şi industrială, deoarece printre cei afectaţi de acest fenomen se numără: titularii de drepturi, care suferă o importantă depreciere a mărcii lor şi a investiţiilor pe care le fac în cercetare şi dezvoltare, consumatorii, care îşi pun sănătatea şi viaţa în pericol cumpărând produse de proastă calitate şi nu în ultimul rând, bugetul de stat, afectat de pierderile fiscale, potrivit reprezentanților Poliției de Frontieră.

Pe tot parcursul anului 2018, Poliţia de Frontieră Română, împreună cu alte autorităţi competente, a desfăşurat acţiuni de depistare şi destructurare a grupărilor care au ca preocupare traficul cu produse piratate contrafăcute, acţionându-se cu precădere în punctele de trecere a frontierei, dar şi în zona de frontieră, constatându-se fapte de încălcare a regimului drepturilor de proprietate intelectuală cu preponderenţă la intrarea în România. În urma acestor acţiuni, în primele 11 luni ale anului 2018, poliţiştii de frontieră au depistat 348 fapte de natură infracţională, aproximativ de 2 ori mai multe comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017, când au fost depistate 173. În urma acestora au confiscat – independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali - bunuri contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate, după cum urmează: 131.300 bucăţi articole de îmbrăcăminte şi lenjerie; 120.000 perechi încălțăminte; 23.500 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie. De asemenea, în perioada de referință au fost ridicate în vederea confiscării sute de mii de articole diverse, susceptibile a fi contrafăcute, constând în jucării pentru copii, produse de uz casnic sau de igienă personală etc. În perioada similară din 2017 au fost depistate: 52.100 bucăţi articole de îmbrăcăminte şi lenjerie; 16.200 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie; 7.000 perechi încălţăminte; În mare parte, cetăţenii implicaţi în aceste activităţi proveneau din România, China, Turcia, Bulgaria şi R. Moldova.

Cele mai multe mărfuri contrafăcute sunt aduse prin Constanța

Din analiza fenomenului infracţional, rezultă că rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România sunt: China-România - pe mare, Turcia-România. Poliţiştii de frontieră au constatat faptul că cea mai mare parte din aceste mărfuri a fost depistată în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate prin intermediul unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat. De asemenea, o cantitate semnificativă de produse susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală unor mărci cunoscute a fost descoperită şi în zona de competenţă a I.T.P.F. Giurgiu. Din cazuistica înregistrată, s-a mai constatat că produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adăugată mare şi o rată ridicată a vânzărilor (jucării, piese de schimb auto, produse din sticlă, produse ceramice, produse cosmetice, textile, încălţăminte sport, ceasuri, software, telefoane mobile). Precizăm că bunurile contrafăcute nu pot fi evaluate (sunt bunuri fără valoare), acestea urmând a fi distruse după reţinere, în conformitate cu prevederile legale. În cazurile persoanelor depistate de către poliţiştii de frontieră încercând să introducă sau să scoată ilegal în/din ţară produse contrafăcute, se fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de ”punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu marca înregistrată pentru produse identice sau similare” faptă prevăzută şi pedepsită de art. 90, alin.1, lit b din Legea 84/1998, cu modificările și completările ulterioare. Având în vedere prejudiciul adus la bugetul de stat, Poliţia de Frontieră Română va continua să întreprindă, împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competenţă, în vederea depistării şi sancţionării persoanelor implicate în traficul cu bunuri contrafăcute, precum şi reţinerii, în vederea confiscării, a mărfurilor traficate.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ptr Vasile 12.57. Pentru cunostintele tale , ar trebui sa stii ca in porturile constanta marfurile sunt controlate iar cele contrafacute sunt retinute numai de lucratorii vamali ! Politia frontiera nu au atributiuni de retinere si control al marfurilor! Nici un organ de politie nu poate controla un container fara o adresa depusa la biroul vamal de a asista la controlul vamal nu si sa-l controleze fizic! Cititi legislatia si dupa aia mancati kkt cu tona.
1
0
Noroc cu Politia de frontiera ca mai prinde cate ceva ca in baza vamesilor...
2
1
Pentru :Neculai , normal ca sunt multe contrafacute ca este cerere prietene. Romanu vrea si ieftin si bun ceea ce nu exista. Vrea ceas sa fie la 100 lei sa fie si original si sa scrie VERSACE mare pe el. deci... lumea de kkt poarta lucruri de kkt.
2
0
In general,romanii au parte de lucruri contrafacute. Problema, ca sa nu fie considerata ilegala, sta doar in taxele platita statului. Daca o firma are produse de cacat facute chipurile respectand o licenta si plateste taxele,romanul cumpara din magazine cacaturile alea contrafaxcute dar cu sigla amrii companii,pe bani multi si legal. Ia comparati hainele,alimentele,tigarile din Romania cu similarele ca marci din afara si vedeti cam cum este.Nume japoneze de produs facut in China,tigari ,,americane'' facute in Romania din tutun de cacat,alimente sau chiar sapun si deodorant cu miros de comunism
1
0
Cate containere cu contrafacute am "vamuit" eu impreuna cu mentorul meu Ovidiu, asta asa de ciuda sa moara de oftica toti dusmanii mei
1
2

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212