REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Chirilă: Proiectele promovate de mine au pornit de la nevoile pe care le au oamenii. Acesta este de fapt şi rolul unui parlamentar serios

Chirilă: Proiectele promovate de mine au pornit de la nevoile pe care le au oamenii. Acesta este de fapt şi rolul unui parlamentar serios

Replica API 26 noiembrie 2012 | 00:00 132

Promisiunile de campanie electorală şterg cu greu din memoria colectivă imaginea tipică a parlamentarului român, care chiuleşte de la lucrările forului legislativ sau ia cuvântul de la tribună o dată la 4 ani. Totuşi mai sunt şi excepţii, oameni care s-au dus în Parlament să-şi facă treaba cu seriozitate şi să reprezinte cu adevărat interesele electoratului. Un astfel de exemplu avem chiar în judetul Constanţa. Un raport recent al Institutului pentru Politici Publice (organism care se ocupă cu monitorizarea activităţii parlamentarilor) arată că deputatul Constantin Chirilă a fost apreciat ca fiind unul dintre cei mai harnici parlamentari. El candidează pentru un nou mandat în Colegiul electoral nr. 4 -Camera Deputaţilor.

Reporter: Dacă tot a făcut Institutul pentru Politici Publice clasamentul privind eficienţa activităţii parlamentarilor, pe ce loc v-aţi clasat şi de ce?

Constantin Chirilă: M-am clasat pe locul al doilea în topul celor mai eficienţi parlamentari datorită faptului că în 4 ani de mandat am fost iniţiatorul sau co-iniţiatorul a 133 de initiative legislative, iar dintre acestea 27 au devenit legi promulgate.

Rep.: Cum se reflectă în viaţa de zi cu zi a locuitorilor Colegiului electoral nr. 4 şi ai judeţului Constanţa initiaţivele dumneavoastră legislative?

C.C.: Colegiul 4 este un colegiu preponderent rural, iar prezenţa mea în Comisia de Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară şi servicii specifice mi-a permis să gândesc şi să iniţiez legi şi măsuri care au ca scop dezvoltarea durabilă a spaţiului rural: Legea înfiinţării satului Culmea, Legea Camerelor Agricole, Legea Apiculturii, Legea Codului Sivic, modificările aduse Legii Fondului Funciar, Legea Pajiştilor, Legea Pisciculturii şi Acvaculturii, Legea Solului, Legea Pâinii şi Produselor de Panificaţie, Legea pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie şi multe altele. Toate aceste măsuri au fost gândite pentru cei care locuiesc în spaţiul rural, iar multe dintre el au pornit de la nevoile pe care la au oamenii, eu doar le-am preluat şi le-am promovat. Acesta este de fapt şi rolul unui parlamentar serios. Să preia problemele cu care cetăţenii se confruntă şi să le transforme în legi care să poată oferi soluţii .

Rep.: V-aţi respectat promisiunile electorale făcute în anul 2008, la începutul primului mandat de deputat?

C.C.: Am reuşit să îndeplinesc 80% din ceea ce le-am promis oamenilor în 2008, iar proiectele pe care nu am reuşit să le transpun în realitate nu vor fi abandonate, caut în continuare soluţiile cele mai potrivite pentru ca ele sa poată fi realizate. De exemplu, nu am reuşit să înfiinţez servicii de consultanţă juridică gratuită în colegiu, dar acest lucru se va putea rezolva prin intermediul Camerelor Agricole, care au în structura lor aceste departamente specializate.

Rep.: Campania electorală a început. Ştiţi cu câţi oameni v-aţi întâlnit şi câţi kilometri aţi parcurs până acum în această campanie?

C.C.: Am vorbit personal cu peste 1.700 de familii, am mers din uşă în uşă şi voi continua să fac acelaşi lucru şi în următoarele două săptămâni. De altfel, nici până la începutul campaniei electorale comportamentul meu nu a fost altul. Eu am fost mereu în mijlocul cetăţenilor din colegiul 4, săptămâna de săptămână în cei 4 ani de mandat. Cât despre kilometri, e greu de spus, e o distanţă apreciabilă, pe care nimeni n-o parcurge cu usurinţă; oboseala este însă înlocuită întotdeauna de bucuria pe care ţi-o dă contactul direct cu oamenii, în final, ei sunt cei mai importanţi.

Rep.: Care au fost localităţile din colegiul dumneavoastră electoral pe care le-aţi vizitat până acum? Dacă tot v-aţi întâlnit cu atâţi oameni, care sunt principalele lor probleme şi cum pot fi ajutaţi aceştia să găsească o rezolvare?

C.C.: Am fost prezent în toate cele 12 localităţi din colegiul 4 si peste tot oamenii au aceleaşi probleme: locurile de muncă, scăderea dramatică a puterii de cumpărare în ultimele 6 luni, accesarea anevoioasă a fondurilor europene, lipsa unui sistem de irigaţii eficient etc. În calitate de deputat, eu pot să ajut prin iniţiative legislative eficiente şi care să rezolve din acest punct de vedere problemele cetăţenilor, aşa cum am făcut-o şi până acum. De asemenea, eu voi sprijini orice proiect al administraţiilor locale din colegiu care vor veni în sprijinul cetăţenilor, precum şi încurajarea investitorilor români şi străini care să conducă la relansarea economică a tuturor localităţilor. Totodată trebuie regândit un sistem de protecţie socială a cetăţenilor care să compenseze degradarea actuală a nivelului de trai (de exemplu, majorarea ajutoarelor de căldură pe care le primeşte populaţia în sezonul rece).

Rep.: Toţi primarii s-au obişnuit să apeleze la parlamentari pentru a rezolva problemele localităţii lor. Primarii din colegiul dumneavoastră v-au solicitat ajutorul în mandatul 2008-2012?

C.C.: De fiecare dată când administraţiile locale din colegiu mi-au solicitat sprijinul, l-au avut. Am făcut făcut toate demersurile legale pentru a susţine proiectele din localităţile colegiului 4, iar primarii, indiferent de culoarea lor politică au avut mereu în mine un sprijin. Am susţinut la ministere peste 50 de proiecte locale vizând dezvoltarea pe diferite domenii în toate localităţile colegiului. Dacă cineva va avea curiozitatea să le regăseasca punctual, recomand citirea pliantelor specifice pe localităţi pe care le-am distribuit şi înmânat personal în toate localităţile colegiului.

Rep.: Prin ce credeţi că vă deosebiţi de contracandidaţii dumneavoastră din Colegiul nr. 4? Care sunt atuurile dumneavoastră?

C.C.: Sunt un om serios, realist, care nu promite mai mult decât poate face; sunt un om educat şi profesionist, pe mine nu politica m-a făcut respectabil; sunt consecvent, loial şi nu am abdicat niciodată de la principiile morale în spiritul cărora am fost crescut. Am înţeles care este rolul şi statutul de parlamentar, dar şi obligatiile care decurg de aici şi nu i-am dezamăgit pe cei care au avut încredere în mine în 2008. N-o voi face nici de acum înainte.

Rep.: Dintre toate motivele pentru care credeţi ca electoratul vă va acorda votul, care sunt primele trei motive?

C.C.: Respectul pentru cetăţean, faptul că sunt un bun profesionist şi cunoscator al spaţiului rural, seriozitatea. De fapt, dacă nici eu, născut la ţară, cu experienţa profesională în agricultură şi contact direct cu oamenii din acest spaţiu nu îi pot reprezenta, atunci cine?

R.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108