REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

CINE a fost de VINĂ pentru buletinele de VOT tipărite GREȘIT la COSTINEȘTI?

CINE a fost de VINĂ pentru buletinele de VOT tipărite GREȘIT la COSTINEȘTI?

Replica API 1 octombrie 2020 | 00:00 4337

Unul dintre primele incidente care s-au întâmplat la alegerile locale din 27 septembrie a fost cel de la Costinești, acolo unde pe buletinele de vot în dreptul Partidului Național Liberal se afla sigla partidului PRO România, iar alegerile au fost suspendate pentru 2 ore. A cui a fost vina pentru acest incident, fiind pentru prima dată când se întâmplă acest fel de greșeală?

Procesul electoral a fost suspendat în cele două secţii de votare din comuna Costineşti după ce alegătorii au descoperit că buletinele de vot au fost tipărite greşit, sigla PNL fiind înlocuită cu cea a formaţiunii Pro România. Membrii birourilor din cele două secţii de votare ale comunei au sesizat doar după începerea procesului electoral eroarea ce apare doar pe buletinele pentru alegerea primarului, 10 persoane votând deja, şi anume faptul că în dreptul candidatului PNL a fost tipărită sigla Pro România, chiar dacă specimenele pentru buletinele de vot au fost transmise din timp, în cursul săptămânii trecute. Procesul electoral a fost reluat la circa 2 ore de la întrerupere, cu buletinele vot tipărite greșit, iar după sosirea celor corecte s-a procedat la înlocuirea lor.

Buletinele de vot au ajuns de joi la Costinești

Greșeala de pe buletinele de vot a fost observată abia în ziua votării, cu toate că acestea au ajuns mult mai devreme la Costinești. Mai exact, două exemplare au trecut prin mâna președintelui biroului electoral de circumscripție din Costinești, aceasta trebuind să le anuleze pentru a putea fi afișate în secția de votare. Cum de nu a observat Monica Mechenici, președinta BEC Costinești, greșeala? Vă reamintim că aceasta a fost implicată într-un mic scandal înaite de alegeri, deoarece este rudă chiar cu candidatul PNL la primăria Costinești, Gheorghe Mechenici.

Drumul parcurs de buletinele de vot până la alegător

Conform legilor în vigoare, macheta buletinului de vot este făcută de instituția prefectului care o trimite mai departe către Biroul Electoral Județean. După aceea, macheta este trimisă către Monitorul Oficial pentru a fi tipărită. La alegerile de anul acesta, serviciul de tipărire a fost externalizat de către Monitorul Oficial, de buletinele de vot din Costinești ocupându-se o tipografie din Galați. Apoi, buletinele de vot sunt distribuite către circumscripțiile din fiecare oraș.

Nimeni nu știe care este firma care s-a ocupat de tipărirea buletinelor de vot

Cu toate eforturile reporterilor Replica de a afla firma care s-a ocupat de tipărirea acestor buletine de vot, nu am reușit să găsim firma către care Monitorul Oficial a externalizat acest serviciu, cu toate că informațiile sunt de interes public. Reprezentanții Prefecturii, dar și ai BEJ, l-au luat pe "nu știu" în brațe, în momentul în care au fost întrebați de numele firmei.

Buletinele de vot au plecat corect către BEJ

Potrivit informațiilor noastre, buletinele de vot au plecat completate corect de la instituția prefectului, greșeala intervenind undeva între BEJ și firma care le-a printat. Dar, machetele au plecat de la BEJ în format PDF, lucrul acesta însemnând că firma care le-a tipărit nu avea cum să facă nici un fel de modificare. Cu toate acestea, reprezentanții BEJ nu știu unde a survenit greșeala. Probabil că această greșeală de tipărire o să rămână una dintre enigmele civilizației noastre.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
costinesti cuib de infractori ordinari si hoti.unii au experienta supt iorgus vecinul hotul hotilor,seful bamditilor,taranul suprem mirlandez incult!
1
1
Pe se de ul cu Dragnea
4
3
a nu se uita cand stampilau in curte la mechenici gheorghita buletinele de vot!
4
2
Daca va incurcati cu galateni,astia sunt nativi predispusi la golaneli si infractiuni
2
2
steliane vezi ca te-au fraudat capusele ca la bucuresti sectorul unu ! cere renumararea voturilor !!! psd a dat la pnl si a castigat, noaptea ca hotii ! blat de blat.
2
1
O stire de 2lei, dimineata la desfacerea buletinelor de vot s-a constatat greseala de tipar de catre membrii sectiei Schitu la ora 6:30. Nu mai tot scrieti kkturi,scrieti ceea ce a fost real.
8
6

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108