REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
11.8° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

CINE a pus MÂNA pe 10 MILIOANE de EURO, la Aeroportul Kogălniceanu

CINE a pus MÂNA pe 10 MILIOANE de EURO, la Aeroportul Kogălniceanu

Replica API 19 noiembrie 2021 | 23:28 6316

Trei firme deținute de oameni din sistemul serviciilor secrete sau condamnați penal pentru corupție se află printre principalii câștigători ai contractului de 10 milioane de euro pentru echipamente de securitate de la Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Una din firmele beneficiare a fost condusă mulți ani chiar de către un administrator al aeroportului, adică persoana responsabilă de atribuirea contractului.

Societatea Națională Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu SA a semnat în perioada 18-26 octombrie 2021 contractul pentru furnizare echipamente de control de securitate, în urma unei licitații deschise inițiate pe 29 septembrie 2020.

Valoarea totală a contractului este de 47.816.762,2 lei, fără TVA, iar banii vor merge către trei firme: Business Plus SRL, Magus Protect Technologies SRL și UTI Construction and Facility Management SA.

Principala beneficiară este Magus Protect Technologies SRL, care a primit 3 din cele 7 loturi ale contractului, cu o valoare totală de 47.107.328,4 lei, fără TVA.

Business Plus și UTI și-au adjudecat câte un lot, de 499.000 lei, respectiv 208.433,8 lei, în timp ce două loturi au rămas neatribuite.

Patronul principalei câștigătoare, fiul unui subcontractant

Cea mai mare parte a contractului de furnizare echipamente de securitate la Aeroportul Kogălniceanu a mers, după cum se vede, la Magus Protect Technologies, o mică firmă din Voluntari înființată în 2018, cu afaceri de nici 370.000 de lei anul trecut, deținută de un tânăr de 26 de ani, Ștefan Alexandru Ilie. Acesta îi are ca subcontractanți pe americanii de la Astrophysics Inc, reprezentați de Abi Haidar Wadih, dar și pe Mira Technologies Group, reprezentată de Săndel Aurelian Zaharia.

Mira Technologies Group face parte din grupul de firme Mira, cunoscut pentru contractele sale de zeci de milioane de euro cu statul, mai ales în zona de securitate, în care acționar majoritar este Stelian Ilie, nimeni altul decât tatăl lui Ștefan Alexandru Ilie, patronul Magus Protect Technologies. Altfel spus, fiul și-a luat tatăl ca subcontractant într-un contract de 10 milioane de euro pentru furnizarea de echipamente de securitate Aeroportului Kogălniceanu.

Iar legăturile dintre grupul Mira și serviciile secrete este de notorietate; Dragoș Băsmăluță, un asociat și director Mira, este partener de afaceri cu Iulia Maria Zamfir, fiica generalului în rezervă Dumitru Zamfir, poreclit ”Timpanul”, director adjunct al SRI între 1997 și 2008.

Tiberiu Urdăreanu

Proprietarul UTI, condamnat după ce a recunoscut că dă șpagă pentru a primi contracte

Pe de altă parte, Business Plus SRL are legături directe cu sistemul aeroportuar, patronul firmei fiind Ion Tomescu, fost director ROMATSA, specializat acum în contracte cu aeroporturile din țară.

Adrian Răzvan Florea

În fine, UTI Construction and Facility Management SA, reprezentată aici de Cristian Ionuț Costea, nu mai are nevoie de nicio prezentare. Firma face parte din grupul UTI, deținut de fostul colonel Tiberiu Urdăreanu, cunoscut pentru faptul că dă șpagă pentru a câștiga contracte cu statul. Nu întâmplător UTI este probabil cel mai mai mare furnizor de echipamente de securitate din țară, cu sute de contracte câștigate de-a lungul anilor, de ordinul sutelor de milioane de euro.

În 2020, Tiberiu Urdăreanu a fost condamnat definitiv la 8 luni de închisoare pentru corupție, după ce a recunoscut că a dat mită pentru a câștiga contractul se semaforizare a orașului Iași.

Vicepreședintele UTI, numit administrator la Aeroportul Kogălniceanu

Foarte interesant legat de prezența UTI în contractul echipamentelor de securitate de la Aeroportul Kogălniceanu este faptul că una dintre persoanele decidente ale societății de stat cu privire la acest contract a fost mult timp șeful UTI.

Este vorba despre Adrian Răzvan Florea, fost vicepreședinte și administrator UTI , numit administrator la Aeroportul Mihail Kogălniceanu în septembrie 2020, chiar când a început licitația pentru echipamentele de securitate.

Florea a fost practic numărul 2 în concernul UTI, omul de bază al lui Tiberiu Urdăreanu, căruia îi oferă acum o parte din contractul de 10 milioane de euro de la Aeroportul Kogălniceanu.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cred ca va este ff clar ca acolo sunt bagati baietii cu ochii albastri. Fac si ei un ban cinstit, pentru batranete,ca maine poimaine o sa cada cu avionu si sa aiba si familiile lor ceva de ale gurii.
10
2
exact cum a incercat titisor sa-i mituiasca pe americani. De aia sta si azi in parnaie acolo. Raman la convingerea mea ca asta e tara poolii.
13
0
Ca pentru a primi contracte, intervine parandaratul. Hai sa fim seriosi, asta a recunoscut
9
1
si asa a ajuns kogalniceanu aeroport fantoma, de 2 lei ,e mai rau k la kabul, nu zboara nici pisica, cum iau aia salariile,? asa e in democratie,? jos cu direcorul pus de mazare
23
0
O mai fote Barcaru pe Nusa?
16
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468