REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
18.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

CINE nu va mai face parte din Comisia Tehnică de Urbanism!

CINE nu va mai face parte din Comisia Tehnică de Urbanism!

Replica API 27 martie 2021 | 00:51 5638

Activitatea Comisiei Tehnice de Urbanism a Primăriei Constanța este blocată, de câteva luni de zile, dezvoltatorii imobiliari și constructorii așteptând, cu mare interes, avizele consultative ale comisiei pentru proiectele pe care le au în derulare. Încă de când a câștigat alegerile, noua conducere, împreună cu consilierii locali, au anunțat că se dorește un Regulament de funcționare a Comisiei, dar și alte nume care să se regăsească în această comisie. Au tot fost, de-a lungul acestor luni, întâlniri între arhitectul șef, Dan Leu care a venit cu propuneri, și membrii comisiei de specialitate a CL, în speță Comisia de organizare și dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice..., pentru a ajunge la un numitor comun. În cele din urmă, iată că s-a decis, urmând ca, săptămâna viitoare Comisia de specialitate a CL să voteze Regulamentul de funcționare, cât și noua Componență a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism.

Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism este o comisie internă a primăriei, ce are în componență specialişti din domeniul amenajării teritoriului şi al urbanismului, respectiv din urbanişti/arhitecți cu experiență în domeniul urbanismului, cu atribuții de analiză, expertizare tehnică şi consultanță, care asigură fundamentarea tehnică a avizului arhitectului-şef. Alcătuirea ei și regulamentul de funcționare sunt aprobat de Consiliul Local, avizează din punct de vedere tehnic şi al respectării legislației, al respectării P.U.G. şi a Planurilor Urbanistice Zonale (P.U.Z.), documentațiile de amenajare a teritoriului sau documentațiile de urbanism (P.U.Z. şi P.U.D.). Comisia dă votul favorabil sau nefavorabil proiectelor urbanistice, însă votul este doar consultativ.

Activitatea Comisiei Tehnice de Urbanism ar putea fi deblocată

În ultimii ani, orașul Constanța, cât și stațiunea Mamaia, au fost mutilate din punct de vedere urbanistic, în beneficiul unor dezvoltatori imobiliari cu anumite cunoștințe în Comisia Tehnică de Urbanism a Primăriei, fostele conduceri permițând construcții mai mult sau mai puțin legale. De câteva luni, activitatea comisiei este blocată, deoarece, până la acest moment, nu a fost votat în ședința de Consiliu Local noua componență și Regulamentul de funcționare. Au tot fost discuții între aleșii locali din Comisia de organizare și dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, arhitect și potențialii specialiști ce ar fi urmat să facă pare din noua comisie tehnică. Nu s-a mai dorit ca, din nou echipă, să mai facă parte vechii arhitecți.

Ultima întâlnire a avut loc joi, 25 martie, în comisia de specialitate a CL, formată din consilierii locali Daniel Tatu, care este şi preşedintele comisiei, Mihaela Andrei, ambii din PNL, Cristiana Popescu și Cătălin Iacob, de la USR-PLUS, și Costin Răsăuțeanu- PSD. Deși proiectul nu s-a aflat pe ordinea de zi, noul arhitect şef, Dan Leu, a venit cu propuneri, ţinând cont şi de propunerile consilierilor din comisia de specialitate, întocmindu-se, în acest sens, și lista care va fi aprobată săptămâna viitoare, în proxima ședință a comisiei de specialitate. Dacă va primi aviz pozitiv în această comisie, va ajunge pe ordinea de zi, într-o viitoare ședință de Consiliul Local, şi va fi aprobat sau nu de aleşii locali.

Printre cei care figurează pe listă pe listă se numără Radu Cornescu, vicepreședinte al Ordinului Arhitecților Dobrogea, Irina Panait, Brândușa Cazacu, inginer, Marius Andrei, Mircea Munteanu

Arhitecții asociați cu dezvoltatori imobiliari de marcă din Constanța nu se mai regăsesc pe noua listă

Potrivit unor surse, Ignis Nejla Duvagi, Mihai Isacov sau Marius Şocarici, ori Alexandru Bălan, câteva dintre numele ”veterane” din Comisia Tehnică de Urbanism, nu se mai regăsesc pe listă.

Ignis Nejla Duvagi a fost membră în Comisia Tehnică de Urbanism din 2013. Aceasta este arhitectul și principalul ”vinovat!” pentru elaborarea PUZ-ului Parc Tăbăcărie – Luna Park, inițiat de Oil Depol, firma soțului lui Ani Merlă, șefa Fondurilor Europene din Primăria Constanța. Proiectul prevede construcții de blocuri în Parcul Tăbăcăriei. Arhitectul se face „vinovat” și de alte proiecte întocmite pentru blocuri în cartiere de case. Este acționară la societatea All Arhitectura, elaboratoarea a "n" PUZ-uri. Aceeaşi societate al cărei acţionar este membra din Comisia Tehnică de Urbanism a elaborat şi PUZ-ul societăţii 4 Ever Development SRL, pentru terenul din proximitatea DN2A (bulevardul Tomis), în vederea construirii unor blocuri cu 9 etaje, proiect contestat de locuitorii din zonă.

Un alt specialist în ale urbanisticii este Mihai Isacov, membru în comisie încă din 2013, apare ca elaborator al PUZ-ului pentru extinderea mall-ului din Tăbăcărie propunând supraetajarea parcării, dar este şi arhitectul firmei SC DDN Global, al cărui patron este Nicolae Duşu. Mihai Isacov este președintele OAR Dobrogea.

Marius Șocarici, asociat la Usonia SRL, a întocmit un PUZ în vederea construirii unui bloc cu 6 etaje pe strada Soveja, al căror beneficiari sunt notarii Eugen George Anastase şi Agnes Alina Anastase. Proiectul a stârnit revolta vecinilor. Şocarici mai este elaboratorul PUZ-ului al cărei beneficiar este SEASIDE INVEST S.R.L, privind un teren de pe Aurel Vlaicu, dar și altele.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Rahatul asta de Cornescu ce sa mai caute? Un gunoi infect si arogant maxim. La gunoi cu tine hahalera. Chitac, da-l afara sau esti si tu un alt gunoi
1
0
Inainte de a ajunge la primarie, d-l justitiar Chitac era foarte vehement la adresa vechii conduceri. Iata ca a ajuns primar si doarme pe el asa cum a dormit si predecesorul lui. Unde este normalitatea de a iesi un act in maxim 30 zile d-le Chitac? Asa promiteati in campanie... Sa va fie rusine ! Ne-am saturat de populism. Vrem fapte
6
0
Dumnezeu sa-i ierte!
1
0
Cica e teren la orizont.tocmai ce a aprobat chitac sa se construiasca la plaja modern un lant hotelier cica se intoarce orasul cu fata la mare.atat a putut singurul lui proiect
1
0
Comisia asta nu da nici un vot. si nici vreun aviz. Asta daca mai conteaza si Legea prin adunarea asta pe care cu drag o numim Tara.
2
0
iar muistii nu sunt in parnaie si au ramas si cu spagile !!! Procurorii si judecatorii care se uita si nu fac nimic sunt invitati sa-mi linga cacatul moale !!!
6
1
A si Cornescu poetu' si argatu lu' Balan nu facea parte din gasca veche. El saracu n-a stiut nimic. El doar scrie poezii ca de proiectat...o fi facut el vreun balcon.
6
2
Bine ca ati scapat de Isacov, apropiat la gastii PSD...
9
2
alti spagari blehhh
6
5
Sunt curios care a fost criteriul de selectie!?!
10
0
Sa speram la multi pasi spre normalitate....iar daca se va construi exista destul teren la orizont....
15
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468