REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.4° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
25.4° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Ciolacu: Preţul energiei rămâne nemodificat pentru persoanele fizice

Ciolacu: Preţul energiei rămâne nemodificat pentru persoanele fizice

Replica API 22 august 2022 | 00:00 840

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a cerut ministrului Energiei, Virgil Popescu, să vină până la 1 septembrie, să vină cu un act normativ pentru energie. Totuși, a precizat el, oricare va fi decizia luată, prețurile pe care le plătesc românii pentru electricitate și gaze naturale nu se vor schimba.

„Am văzut că această liberalizare, să nu îi mai spun tâmpită, haotică, cum spune BNR-ul, a dus de fapt la inventarea din nou a băieţilor deştepţi din energie. A fost vândută energia cu 300, 400, anul trecut, iar astăzi, o cumpărăm cu toţii la un preţ de 3.000. Avem o supraimpozitare la producători, dar şi acolo cineva a strecurat, în ordonanţă, să fie luat preţul mediu, astfel încât s-au încadrat sub 440, ca să fie această supraimpozitare. Chiar mi-aş dori ca primul-ministru să afle cine a strecurat acest preţ mediu în ordonanţa trecută, să ştim şi noi cine, subteran, face jocurile în România pentru energie”, a spus Ciolacu.

„E posibil să fie o scăpare a ministrului, dar responsabilitatea este a Ministerului Energiei, pentru că ei sunt promotorii ordonanţei. În opinia mea, în acest moment, domnul ministru Virgil Popescu are o responsabilitate ca, până la 1 septembrie, să vină cu un act normativ care să reglementeze perioada în care energia este deja vândută şi perioadă următoare, când energia nu este vândută şi cred că este cazul să venim cu o perspectivă până în 2025”, a adăugat el.

„Această compensare nu cred că mai este de actualitate, ţinând cont de impactul deja solicitat de către Ministerul Energiei, respectiv 31 de miliarde, lucru care este imposibil pentru bugetul României. Din punctul meu de vedere, cel puţin pe zona casnică, trebuie venit cu o reglementare a preţului. Am văzut şi sistemul grecesc, în care au un preţ stabilit, pentru fiecare tip de energie, dacă e pe cărbune, nuclear, eolian, panouri verzi sau hidro şi de la acel preţ se vine cu o supraimpozitare”, a spus Ciolacu.

El a precizat însă că prețul pentru consumatorii casnici nu se va schimba.

„Ceea ce am stabilit cu premierul este că preţul de 0,68 şi 0,8 rămâne nemodificat pentru persoanele fizice. Se poate veni cu o compensare, dacă preţul este mai mare dar, din câte ştiu eu, preţul de probucţie nu depăşeşte 0,68 şi 0,8. Important este să avem bani pentru a face această plafonare şi să nu intrăm într-un deficit”, a adăugat el, conform digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212